Με αναμμένες λαμπάδες, βουρκωμένα από τη συγκίνηση μάτια, προσμονή και αγωνία, δεκάδες προσκυνητές, μαζί με τους 120 μοναχούς της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, υποδέχτηκαν το βράδυ της Παρασκευής τον ηγούμενο Εφραίμ, ο οποίος επέστρεψε στο Αγιον Ορος.

Για πρώτη φορά έπειτα από (σχεδόν) τρεις μήνες παραμονής του σε κελί των Φυλακών Κορυδαλλού, ο ηγούμενος ξαναβρέθηκε στο περιβόλι της Παναγίας, αφού κέρδισε την ελευθερία του (έστω και συνοδεία αυστηρών περιοριστικών όρων) με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών. Το βούλευμα έκανε δεκτή τη (δεύτερη) αίτηση αποφυλάκισης του Εφραίμ και διέταξε την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης με εγγυοδοσία 300.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα αλλά και από το Αγιον Όρος και υποχρεωτική τακτική εμφάνιση στο Αστυνομικό Τμήμα των Καρυών στην Αθωνική Πολιτεία.

«Η αποφυλάκισή μου ήταν θαύμα της Παναγίας. Τους αγαπώ και τους συγχωρώ όλους…» είπε ο ηγούμενος Εφραίμ στην ολοκλήρωση της δοξολογίας που τελέστηκε στον Καθολικό Ναό της Μονής Βατοπαιδίου, λίγη ώρα μετά την επίσημη υποδοχή που του επιφύλασσαν τα πνευματικά παιδιά του και οι πιστοί στην είσοδο της μονής. Καθώς οι προσκυνητές προσπαθούσαν να πλησιάσουν όσο περισσότερο μπορούσαν τον ηγούμενο προκειμένου να πάρουν την ευχή του, ο γέρων Γερμανός τού παρέδωσε τον σταυρό ευλογίας και την «πατερίτσα». Επειτα όλοι μαζί μετέβησαν στον Καθολικό για την τέλεση λειτουργίας. Συγκινημένος και ο ηγούμενος έδινε την ευλογία του στους προσκυνητές και τους πατέρες της Μονής που τον είχαν περικυκλώσει.

Το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που άνοιξε την πόρτα εξόδου του Κορυδαλλού για τον Εφραίμ το μεσημέρι της Παρασκευής αναφέρει ότι η προσωπικότητα του ηγουμένου δεν παρουσιάζει ροπή προς την εγκληματικότητα, ενώ οι δικαστές υπογραμμίζουν ότι «πολλοί και σημαντικοί εκπρόσωποι του θρησκευτικού κόσμου εκφράζονται με έντονα θετικό τρόπο για το πρόσωπο, τον χαρακτήρα και το έργο του κατηγορουμένου, γεγονός που συνηγορεί ότι ο κατηγορούμενος τέλεσε τις αξιόποινες πράξεις αποκλειστικώς στο πλαίσιο της διεκδίκησης από τη μονή των ως άνω ακινήτων».

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.