Πέντε και πλέον εκατ. Ελληνες ζουν στις πόλεις, σχεδόν άλλοι τόσοι στην επαρχία, αλλά μόλις 1 εκατ. στις πόλεις της περιφέρειας, που εμφανίζει τα χειρότερα στατιστικά σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση

Αναλυτικά στοιχεία για την αστυφιλία στην Ευρωπαϊκή Ενωση έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, στα οποία καταγράφεται σαφώς το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία ως προς την ερήμωση της υπαίθρου και την έλλειψη αναπτυξιακών προοπτικών εκτός των μητροπολιτικών κέντρων.
Με βάση τα στοιχεία του περυσινού Ιανουαρίου, 5,3 εκατ. Ελληνες ζούσαν σε πυκνές αστικές περιοχές (πάνω από 300 κάτοικοι ανά τετρ.χλμ.), δηλαδή το 47% του συνολικού πληθυσμού.
Το ποσοστό αυτό είναι το πέμπτο μεγαλύτερο στην ΕΕ, μετά το Βέλγιο (68%) και τις Ισπανία, Πορτογαλία και Λετονία (49%).
Αλλοι 4,8 εκατ. παραμένουν σε αγροτικές περιοχές της επαρχίας, δηλαδή το 43% του πληθυσμού,
έκτη υψηλότερη επίδοση μετά τις Ιρλανδία (73%), Σλοβακία (50%), Εσθονία (48%), Ουγγαρία (47%), Ρουμανία (46%).

Αντίθετα, οι υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδας, με μέση πυκνότητας κατοίκησης, φιλοξενούν μόλις 1,2 εκατ. κατοίκους ή 11% του πληθυσμού, ποσοστό-αρνητικό ρεκόρ στην ΕΕ. Για να γίνει μία σύγκριση με παρόμοιες κλιματολογικά χώρες, ο πληθυσμός που κατοικεί σε μέσου μεγέθους πόλεις φτάνει το 38% στην Ισπανία και το 36% στην Ιταλία (αλλά μόλις το 15% στην Πορτογαλία).

Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία

Euro Stat

Λ.Π.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.