Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

100 γιατροί τού έδωσαν πίσω τη χαμένη του ζωή

29 Μαρτίου, 2012 by Χρήστος Μίμης

«Αυτός ο τυχαίος τραυματισμός κατέστρεψε τα πάντα. Οι φίλοι του και οι συνάδελφοί του ξεκίνησαν να παντρεύονται, να κάνουν παιδιά, να αποκτούν σπίτια. Θέλει να αναπληρώσει τη χαμένη του ζωή».

Ο δρ Εντουάρντο Ροντρίγκεζ σχολιάζει τη ζωή του Ρίτσαρντ Λι Νόρις, ύστερα από την επέμβαση, την οποία οι ειδικοί χαρακτηρίζουν την πιο ολοκληρωμένη μεταμόσχευση προσώπου στην ιστορία. Το 1997, όταν ήταν 22 χρονών, ο Νόρις έχασε τη μύτη του, τα χείλη του και την κινητικότητα του στόματός του, έπειτα από ένα ατύχημα με όπλο. Την προηγούμενη εβδομάδα, όμως, ο δρ Ροντρίγκεζ και η ομάδα του στο ιατρικό κέντρο του πανεπιστημίου του Μέριλαντ ολοκλήρωσαν μία χειρουργική επέμβαση, χρονικής διάρκειας 36 ωρών, κατά την οποία μεταμόσχευσαν στον Νόρις καινούργιο πρόσωπο, γλώσσα, δόντια και σαγόνι.

Υστερα από πολλές επιδιορθωτικές χειρουργικές επεμβάσεις, οι οποίες του έσωσαν τη ζωή, αλλά δεν κατάφεραν να προσφέρουν στο τραυματισμένο του πρόσωπο τη συνηθισμένη αισθητική αρτιότητα, ο Νόρις περνούσε την καθημερινότητά του επιλέγοντας να κρύβεται από τους άλλους, καθώς φορούσε μάσκα και κυκλοφορούσε μόνον τη νύχτα. Τρεις ημέρες μετά το χειρουργείο, στο οποίο συμμετείχαν 100 γιατροί, επιστήμονες και πανεπιστημιακό ιατρικό προσωπικό, στο οποίο συμπεριλαμβάνονταν πλαστικοί χειρουργοί και κρανιοπροσωπικοί ειδικοί, ο Νόρις ξύπνησε και ζήτησε έναν καθρέφτη: «Κατέβασε τον καθρέφτη, με ευχαρίστησε και με αγκάλιασε» δήλωσε ο δρ Ροντρίγκεζ, ο οποίος ανέφερε ακόμη ότι η ομάδα των ειδικών κατάφερε να συγκαλύψει «όλες τις γραμμές για να του δώσουμε την πιο καλή εμφάνιση». Φαίνεται ότι η σχετική επιλογή είχε αποτέλεσμα, καθώς οι ειδικοί σχολιάζουν ότι η μεταμόσχευση προσώπου του Νόρις είναι η πιο επιτυχημένη που έχει γίνει μέχρι σήμερα από αισθητικής άποψης.

Η ιατρική ομάδα αποφάσισε να δώσει στον Νόρις καινούργια γλώσσα, η οποία τον βοηθά να μιλάει, να τρώει και να μασάει, ευθυγραμμισμένη οδοντοστοιχία και να συνδέσει τα νεύρα του με τέτοιον τρόπο, ώστε να μπορεί να χαμογελά. Στόχος των επιστημόνων ήταν να διασφαλίσουν ότι ο Νόρις θα διατηρούσε τον έλεγχο των εκφράσεων και των κινήσεων του προσώπου του. Μία εβδομάδα μετά τη χειρουργική επέμβαση, ο Νόρις αισθάνεται τη γλώσσα του, ανοίγει και κλείνει τα μάτια του και έχει ανακτήσει την όσφρησή του, την οποία είχε χάσει ύστερα από το ατύχημα. Επιπλέον, όπως παρατηρεί ο δρ Ροντρίγκεζ, «κοιτάζεται στον καθρέφτη, ξυρίζεται και βουρτσίζει τα δόντια του, κάτι που δεν περιμέναμε ποτέ».

Αλέξανδρος Μόρντουντακ

This entry was posted on Πέμπτη, 29 Μαρτίου, 2012 at 23:18 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ, ΠΑΡΑΞΕΝΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply