Την άμεση σύνδεση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων και των προαγωγών τους με την αποδοτικότητα τους φέρνει το νέο σύστημα αξιολόγησης στο δημόσιο τομέα μέσω του ατομικού συμβολαίου απόδοσης που θα υπογράφουν αρχής γενομένης από τα τέλη του 2012.

Έτσι όταν οι στόχοι που θα περιγράφονται με σαφήνεια και χρονοδιαγράμματα θα επιτυγχάνονται σε ποσοστό 90% για τους υπάλληλους και θα ξεπερνούν το 80% για την συνολική εικόνα της υπηρεσίας οι δημόσιοι υπάλληλοι θα λαμβάνουν επιπλέον από μισό έως και έναν μισθό ετησίως ως επίδομα επίτευξης στόχων. Για τις υπηρεσίες που ασχολούνται με τη δημοσιονομική πολιτική το επίδομα θα ανέρχεται σε 15% επί του βασικού μισθού μηνιαίως.

“Όταν η επιλογή αυτή εφαρμοστεί πλήρως μετά από λίγα – τα αμέσως επόμενα χρόνια – θα έχει συμβάλει καθοριστικά σε μια αλλαγή προς το καλύτερο στη δημόσια διοίκηση της χώρας”, δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας.

Άμεση είναι και η αντιστοιχία απόδοσης υπηρεσίας και υπαλλήλων της καθώς ένας υπάλληλος μπορεί να λάβει το επίδομα ακόμη κι αν δεν έχει πιάσει τον προσωπικό του στόχο αλλά τον έχει επιτύχει η υπηρεσία του. Στην περίπτωση που το μισθολογικό κόστος ξεπερνά κατά 3% εκείνο της προηγούμενης χρονιάς τότε τα επιδόματα λαμβάνονται κατά σειρά προτεραιότητας.

Οι ποινές που προβλέπονται στη περίπτωση που οι δημόσιοι υπάλληλοι κρίνονται μη αποδοτικοί είναι η στασιμότητα τόσο μισθολογικά όσο και βαθμολογικά, ενώ εάν η βαθμολογία τους είναι εξαιρετικά χαμηλή για περισσότερο από τέσσερα χρόνια τότε μπορεί να κινηθεί πειθαρχική διαδικασία με το ερώτημα της απόλυσης λόγω ανικανότητας όπως προβλέπει ο κώδικας δημοσίων υπαλλήλων.

Ο Μιχάλης Βηλαράς, πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, εξήγησε: “Εδώ δημιουργείται ένα κίνητρο στον υπάλληλο να συμβάλει και αυτός έτσι ώστε όλοι να βγαίνουν κερδισμένοι”.

Στο μικροσκόπιο των συμβουλίων αξιολόγησης με κλίμακα από μηδέν έως και 100 μπαίνουν τα κριτήρια αξιολόγησης. Η διοικητική ικανότητα των δημοσίων υπαλλήλων, η συμπεριφορά τους και η απόδοση τους στην υπηρεσία ενώ η αξιολόγηση τους δεν θα γίνεται από τον άμεσα προϊστάμενο τους που θα περιορίζεται σε μια εισήγηση αλλά από προϊστάμενο ανώτερης βαθμίδας.

Το νέο σύστημα αξιολόγησης θα αρχίσει μέσα στο 2013 και οι πρώτες κρίσεις θα γίνουν μέσα στο 2014 κάτι που σημαίνει ότι τα επόμενα 2,5 χρόνια δεν θα γίνουν προαγωγές και δεν θα δοθούν τα κίνητρα επίτευξης στόχων.

Ωστόσο έως τα τέλη του 2012 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων, όπως ζητά η Τask force ώστε να οδηγηθούν τελικά εκτός δημοσίου 15.000 υπάλληλοι, οι οποίοι θα κριθούν ως ανεπαρκείς ενώ μέχρι το τέλος του 2015 πρέπει να έχουν αποχωρήσει συνολικά 150.000 εργαζόμενοι.

“Με τις φοβέρες και το βούρδουλα της αξιολόγησης, η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει τα μέτρα της σφαγής των δημοσίων υπαλλήλων, της αντιδραστικής αναδιάρθρωσης των Υπουργείων, των δημόσιων υπηρεσιών, γενικότερα του αστικού κράτους. Το περιεχόμενο της αξιολόγησής τους δεν έχει καμία σχέση με την ανάγκη επιστημονικής, τεχνικής, επαγγελματικής στήριξης των εργαζομένων ούτε βέβαια γίνεται για την παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών.

Η αξιολόγηση θα γίνει το βασικό εργαλείο για τις 150.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που θα ακολουθήσουν μέχρι το 2015. Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα έχουν ένα δρόμο και μια επιλογή. Να οργανώσουν την πάλη τους παντού, στα Υπουργεία, στα νοσοκομεία, στα σχολεία, σε όλες τις υπηρεσίες και τους κλάδους ώστε η αξιολόγηση της σφαγής και των απολύσεων να μείνει στα χαρτιά. Να απαντήσουν ισχυροποιώντας το ΚΚΕ και ταυτόχρονα καταδικάζοντας τα κόμματα του Μαύρου Μετώπου, της πλουτοκρατίας, της ΕΕ, των απολύσεων και της δήθεν αξιολόγησης”, είναι το σχόλιο του ΚΚΕ για τις δηλώσεις του κ. Ρέππα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.