Έρχεται σήμερα  στην Αθήνα και στις 15 Μαΐου οι επικεφαλής των δανειστών

Νέος έλεγχος της οικονομίας από κλιμάκιο της τρόικα

Το φορολογικό σύστημα, ο νέος δραστικός περιορισμός των κρατικών δαπανών (στις οποίες συμπεριλαμβάνονται τα κόστη για μισθούς και συντάξεις), καθώς και οι δοσοληψίες και οφειλές του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αναμένεται να τεθούν από σήμερα Δευτέρα στο επίκεντρο τριών τεχνικών κλιμακίων της τρόικας και της Task Force. Ο νέος έλεγχος της οικονομίας και η τεχνική βοήθεια που θα παράσχουν τα κλιμάκια, θα διαρκέσουν περίπου 50 ημέρες, καθώς, σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό, στις 15 Μαίου θα έλθουν και οι επικεφαλής των δανειστών, προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα μέτρα, ύψους 11,6 δισ. ευρώ, για τη διετία 2013- 2014.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, θα πρόκειται για μία πολύ μεγάλη προσαρμογή, η οποία στην επόμενη διετία θα ανέλθει στο 5,5% του ΑΕΠ, για να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος για τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5% του ΑΕΠ εντός του 2014. Τα ίδια στελέχη αναφέρουν ότι απαραίτητη θεωρείται και η τεχνική βοήθεια, εκτός από την τρόικα, και από κράτη που έχουν εφαρμόσει ανάλογα προγράμματα (Γαλλία, Αγγλία, Ισπανία).

Με βάση τον προγραμματισμό, έως την Παρασκευή 30 Μαρτίου πρέπει να είναι έτοιμη η πρώτη έκθεση προόδου για την καταγραφή και κατηγοριοποίηση όλων των κρατικών δαπανών. Αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές, η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να παρουσιάσει τη δεύτερη έκθεση προόδου για την περιστολή των δαπανών, μαζί με ένα προσχέδιο προτάσεων.

Τέλος, εντός του Ιουνίου πρέπει να είναι έτοιμη η τελική έκθεση, ώστε τα μέτρα για μείωση των κρατικών δαπανών κατά 11,6 δις. ευρώ να συμπεριληφθούν στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Προσαρμογής 2012- 2016.

Σημειώνεται, ότι τόσο στην έκθεση του ΔΝΤ όσο και σε αυτήν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες συνόδευσαν την έγκριση του νέου οικονομικού προγράμματος, γίνεται αναφορά σε απολύσεις στο Δημόσιο (ώστε να μειωθεί το κόστος μισθοδοσίας), σε κατάργηση όλων των κοινωνικών- προνοιακών επιδομάτων και αντικατάστασή τους με ένα (το οποίο θα λαμβάνει το 20% του πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας), σε νέες περικοπές στις συντάξεις, καθώς και σε επανεξέταση των δαπανών σε Υγεία, ‘Αμυνα και Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Τα τρία τεχνικά κλιμάκια της τρόικας αναμένεται να «κατανεμηθούν» ως εξής: Ένα κλιμάκιο του ΔΝΤ και της Task Force θα διαπιστώσει την πρόοδο στην αναθεώρηση του φορολογικού συστήματος, την ενίσχυση των ελέγχων και την αναδόμηση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών. Ένα δεύτερο κλιμάκιο της τρόικας, αποτελούμενο και πάλι από στελέχη του ΔΝΤ, θα συναντηθεί με ομάδα του ΚΕΠΕ. Ενώ, το τρίτο κλιμάκιο, πάλι από στελέχη του ΔΝΤ και της Task Force, θα δώσει έμφαση στα πληροφοριακά συστήματα ελέγχου των δοσοληψιών και οφειλών του Δημοσίου.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.