Πρόταση για προσωρινή άρση της ποινής υποβιβασμού στις ομάδες που δεν εξασφαλίζουν άδεια συμμετοχής

Σούπερ Λίγκα: Συμμετοχή στο πρωτάθλημα και χωρίς άδεια!Την ακύρωση της ποινής του υποβιβασμού γιαε όσες ομάδες δεν πληρούν τα κριτήρια αδειοδότησης αποφάσισε να προτείνει η Σούπερ Λίγκα επικαλούμενη τη σοβαρή οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα. Ετσι οι ομάδες που δεν θα λαμβάνουν άδεια θα συνεχίζουν να αγωνίζονται στην Α’ Εθνική αλλά θα τιμωρούνται με απαγόρευση μεταγραφών για όλη την αγωνιστική περίοδο, την απαγόρευση ανανέωσης συμβολαίων. Θα έχουν μόνο το δικαίωμα να εγγράφουν στο ρόστερ μόνο γηγενείς ποδοσφαιριστές από όλες τις ομάδες της χώρες.

Παράλληλα στις ομάδες που δεν θα λαμβάνουν άδεια για χρέη προς τρίτους, θα παρακρατείται το 20% από το ποσό που τους αντιστοιχεί από τα έσοδα της κεντρικής διαχείρισης τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

Εξάλλου το διοικητικό συμβούλιο της Σούπερ Λίγκας αποφάσισε ότι μπορούν να συμμετάσχουν κανονικά στα πλέι οφ _αν βέβαια έχουν εξασφαλίσει το δικαίωμα μέσα από το πρωτάθλημα_ και οι ομάδες που ενδέχεται να τιμωρηθούν από την UEFA και δεν εξασφαλίσουν αδειοδότηση από τη διοργανώτρια των ευρωπαϊκών κυπέλλων. Τη θέση της όποιας ομάδας έχει τιμωρηθεί από την UEFA στα ευρωπαϊκά κύπελλα θα πάρει η επόμενη της τελικής κατάταξης. Σημειώνεται ότι Παναθηναϊκός και ΑΕΚ έχουν τιμωρηθεί με αναστολή μέχρι τις 31 Μαρτίου, οπότε και θα επανεξετασθούν οι υποθέσεις τους από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία.

Δεδομένου ότι παρόντες στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Σούπερ Λίγκας ήταν και εκπρόσωποι της ΕΠΟ και μάλιστα μέλη της επιτροπής αδειοδότησης, γίνεται αντιληπτό ότι η απόφαση – πρόταση της διοργανώτριας αρχής προς την ομοσπονδία πιθανότατα θα εγκριθεί.

Σε αυτή την περίπτωση τίθεται το ερώτημα, πώς η ΕΠΟ θα υπαναχωρήσει στη συμφωνία της με την Πολιτεία; Όπως είναι γνωστό η ομοσπονδία προκειμένου να της εκχωρηθεί από την Πολιτεία η δικαιοδοσία επιβολής ποινών σε θέματα μη αδειοδότησης δέχτηκε να αυστηροποιηθούν οι τιμωρίες.

Ωστόσο αντ’ αυτού, με τη «φόρμουλα» της Σούπερ Λίγκας και την πρόταση εξοβελισμού της ποινής υποβιβασμού, τα δεδομένα άλλαξαν σε λιγότερο από δυο εβδομάδες και η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ), που ήταν και το αρχικό αγκάθι για τις ΠΑΕ, ουσιαστικά τίθεται οριστικά εκτός πλάνου.

Σύμφωνα με τον αρχικό νόμο η ΕΕΑ θα επέβαλλε και ποινές στις ομάδες που δεν δικαιούνται άδεια, ενώ ακολούθως ο ρόλος της υποβαθμίστηκε στον έλεγχο νομιμότητας και οικονομικών στοιχείων των ΠΑΕ και στην εισήγηση των ποινών.

Το οξύμωρο είναι ότι ενώ υποτίθεται ότι η ΕΠΟ υποστηρίζει ότι το καταστατικό της είναι εναρμονισμένο με αυτά των υπερκείμενων διεθνών ομοσπονδιών (UEFA, FIFA), εκείνες αποβάλλουν από τις διοργανώσεις τους όσους δεν πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια, η ελληνική ομοσπονδία αυτούς που δεν θα λαμβάνουν άδεια θα τους διατηρεί στην ίδια κατηγορία…

Αναλυτικά η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Σούπερ Λίγκας:

Οι αποφάσεις του Δ.Σ. της Super League, αναφορικά με το σύστημα αδειοδότησης περιόδου 2012-13, είναι οι ακόλουθες:

(α) Τα κριτήρια αδειοδότησης παραμένουν, όπως και πέρυσι, πλήρως εξομοιωμένα με τα κριτήρια της UEFA, για το σύνολο των ΠΑΕ της Super League.

(β) Ωστόσο, αντίθετα με ό,τι ίσχυε πέρυσι, ΠΑΕ της Super League η οποία δε θα αδειοδοτείται (κατά την επικείμενη διαδικασία αδειοδότησης της ΕΠΟ) δε θα υποβιβάζεται στη Football League, θα συμμετέχει κανονικά στο Πρωτάθλημα Super League – ΟΠΑΠ 2012-13, αλλά επ΄αυτής θα ισχύουν οι ακόλουθοι περιορισμοί:

(Ι) η εν λόγω μη αδειοδοτηθείσα ΠΑΕ δε θα δύναται, κατά τις μεταγραφικές περιόδους «Ιουλίου – Αυγούστου 2012» και «Ιανουαρίου 2013» να προβαίνει στην απόκτηση ποδοσφαιριστών, με την εξαίρεση ποδοσφαιριστών κάτω των 22 ετών με δικαίωμα συμμετοχής στις Εθνικές Ομάδες της Ελλάδος και γηγενών (locally trained), κάτω των 22 ετών. Παράλληλα, η εν λόγω ΠΑΕ, μέχρι και την 30/6/2013 δε θα δύναται να προβαίνει στην ανανέωση ή τροποποίηση των συμβολαίων των ποδοσφαιριστών της πλην της περίπτωσης ποδοσφαιριστών κάτω των 22 ετών με δικαίωμα συμμετοχής στις Εθνικές Ομάδες της Ελλάδος και γηγενών (locally trained) κάτω των 22 ετών. Αν από σήμερα και μέχρι και την έκδοση τελεσίδικης απόφασης περί μη αδειοδότησης, ΠΑΕ, η οποία δε θα αδειοδοτηθεί, προβεί σε ανανέωση ή / και τροποποίηση συμβολαίου, κατά παράβαση των ως άνω, τότε για τους εν λόγω ποδοσφαιριστές, θα ανακαλούνται τα δελτία (ωστόσο η εν λόγω ΠΑΕ θα υποχρεούται να σεβαστεί τις οικείες οικονομικές υποχρεώσεις έναντι του εν λόγω ποδοσφαιριστή). Διευκρινίζεται ότι η εν λόγω ρύθμιση γίνεται προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο ΠΑΕ να προβούν ήδη από σήμερα μαζικά σε ανανεώσεις / τροποποιήσεις συμβολαίων μέχρι να εκδοθούν οι αποφάσεις περί αδειοδότησης.

(ΙΙ) από τα ποσά που θα αναλογούν στην εν λόγω ΠΑΕ εκ των αμοιβών κεντρικής διαχείρισης τηλεοπτικών δικαιωμάτων, η Super League θα παρακρατεί ποσό 20% το οποίο θα καταβάλλεται σε εξόφληση υποχρεώσεων της εν λόγω ΠΑΕ προς ποδοσφαιριστές και προπονητές, δυνάμει αμετάκλητων αποφάσεων των Επιτροπών Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών της ΕΠΟ.

Σκοπός των ως άνω δυο περιορισμών είναι η συμβολή της Super League στην εξυγίανση των εν λόγω ΠΑΕ, δια της αποτροπής της δυνατότητας περαιτέρω επιβάρυνσης των οικονομικών μεγεθών τους και της εξόφλησης οφειλών τους προς ποδοσφαιριστές και προπονητές (Διευκρινίζεται ότι στο σημείο αυτό μειοψήφησαν οι ΠΑΕ Skoda Ξάνθη και Παναιτωλικός, οι οποίες ενέμειναν στην άποψη ότι ΠΑΕ που δεν αδειοδοτείται θα πρέπει να υποβιβάζεται στη Football League).

(γ) ΠΑΕ – μέλος της Super League, που τυχόν δε λάβει αδειοδότηση από την ΕΠΟ, κατά την επικείμενη διαδικασία αδειοδότησης, θα συμμετέχει κανονικά στα play-off της τρέχουσας περιόδου (Απριλίου – Μαίου 2012). Διευκρινίζεται, συναφώς, ότι οι τελεσίδικες αποφάσεις περί αδειοδότησης θα εκδοθούν από την ΕΠΟ, μετά το πέρας των play-off.

(δ) ΠΑΕ – μέλος της Super League που τυχόν τιμωρηθεί τελεσίδικα από την UEFA με αποκλεισμό από τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, επίσης θα συμμετέχει κανονικά στο Πρωτάθλημα περιόδου 2012/13 καθώς και στα επικείμενα play-off της τρέχουσας περιόδου (Απριλίου – Μαίου 2012). Διευκρινίζεται ότι η απόφαση αυτή δικαιολογείται εκ του γεγονότος ότι από τα play-off προκύπτει η τελική κατάταξη των ομάδων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.