Του Γιώργου Νούτσου*

Ζούμε σε συνθήκες παράκρουσης. Ο κανόνας της λογικής στην αξιολόγηση των δεδομένων, δείχνει να έχει ανατραπεί. Επικρατεί ένας ερμαφρόδιτος πλουραλισμός δήθεν αντικειμενικότητας, που στην πραγματικότητα δεν εκφράζει τίποτα περισσότερο από έναν τρισάθλιο, μικροσυμφεροντολογικό και διάτρητο υποκειμενισμό.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της «εκλογής» του κου Βενιζέλου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Μια «κατασκευασμένη» εκλογή, στη διάρκεια της οποίας αναίσχυντα παραβιάστηκαν στοιχειώδεις κανόνες ευνομίας και δημοκρατίας, στάθηκε αφορμή για να στηθεί ένα απίστευτο γαϊτανάκι παραπληροφόρησης και αμετροέπειας, συνοδευόμενο από σωρεία ανερυθρίαστων ψευδών.

Ο κος Βενιζέλος, με τόνο μειλίχιο και βλέμμα θολό – έκφραση κι αυτό της αμηχανίας του μπροστά στα όσα εκστόμιζε – εμφανίστηκε στα μάτια του κόσμου ενδεδυμένος με «λευκούς χιτώνες», άσπιλος και αμόλυντος, ως μη έχων παρελθόν και ιστορία, ξεχνώντας μόνο μια μικρή λεπτομέρεια…Να επιβάλλει στο σκηνοθέτη της τηλεοπτικής του κάλυψης, να εμφανίσει σε περίοπτη θέση άνωθεν της κεφαλής του, λαμπρό φωτοστέφανο, ως δείγμα περίσσειας αθωότητας, παρθενικής ιδιοσυγκρασίας και προθέσεων, που θα μπορούσαν κάλλιστα να αποτελέσουν την επικοινωνιακή ατμομηχανή μιας νέας εκκίνησης γι αυτόν και το κόμμα του.

Κι άντε να δεχτούμε, πως ο κος Βενιζέλος καλά πράττει, μια και, όπως ήδη λέχτηκε, η λογική και η αντικειμενικότητα ξεθώριασαν, ατόνησαν και τελικά πλήρως αντικαταστάθηκαν από τον άκριτο υποκειμενισμό…!!! Με λίγα λόγια, τη δουλειά του κάνει και τα γένια του ευλογεί…!

Αυτό που δυσκολεύομαι να αποδεχτώ και να δικαιολογήσω επαρκώς όμως, είναι η γλοιώδης, γιουσουφάδικη και απόλυτα υποτακτική συμπεριφορά των νταβατζήδων της ενημέρωσης, που με το κλείσιμο της κάλπης, επιδόθηκαν σε ένα βάναυσο, όσο και προσβλητικό για τον κόσμο ετεροκαθορισμό της πραγματικότητας. Κατά τους ίδιους, ο νέος «πολιτικός μεσσίας» είναι εδώ, «νομιμοποιημένος» από εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου, μη έχοντας καμία συνέχεια και κατ επέκταση καμία ευθύνη για τη σημερινή μας κατάντια ! Το γεγονός, πως διετέλεσε για δεκαετίες πρωτοκλασάτο, ιδιαίτερα προβεβλημένο στέλεχος και υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, πολύ περισσότερο όμως αντιπρόεδρος και υπουργός οικονομικών της κυβέρνησης Παπαδήμου, δεν φαίνεται να επηρεάζει την «τροχοδρομημένη» κρίση τους !!!

Ξέρετε πόσο σημαντικό, αλλά ταυτόχρονα και προβληματικό για τη δημοκρατία, είναι, στην πολιτική σου διαδρομή να συναινείς σε όλα, να μη διαφοροποιείσαι πουθενά, να τα ψηφίζεις επίσης όλα – και μέσα σε αυτά και την δόλια υπαγωγή της χώρας μας στα νύχια του ΔΝΤ και των κερδοσκόπων – να αποτυγχάνεις σαν αρμόδιος υπουργός να «πιάσεις» έναν έστω οικονομικό και δημοσιονομικό στόχο, να ψηφίζεσαι ως ο χειρότερος υπουργός οικονομικών μεταξύ των 27 της Ευρωζώνης και παρ όλα αυτά, κάποιοι να σε αγκαλιάζουν, να σε παίρνουν στις πλάτες τους και να σε γυροφέρνουν μέσα από τις τηλεοπτικές τους συχνότητες και στο τελευταίο ελληνικό σπίτι, προσπαθώντας να κάνουν το άσπρο μαύρο;

Εδώ φίλοι, δεν αξίζει, θεωρώ, τον κόπο να σταθεί κανείς. Δεν αξίζει τον κόπο να βασανίσει την κρίση του. Συμβαίνει αυτό που στην αρχή του άρθρου μου είπα…Δεν υπάρχει πλέον λογική και αντικειμενική κρίση, παρά μόνο συναλλαγή, συνδιαλλαγή, δόλιος υποκειμενισμός και αλληλοσυμπληρούμενα συμφέροντα. Τα πάντα θυσία στο βωμό των αναμενόμενων ωφελειών…!

Έτσι όμως, καταλαβαίνετε, πως δεν μπορούμε να πάμε πουθενά. Δεν μπορεί η χώρα να προχωρήσει. Δεν φταίνε οι θεσμοί για την κατάντια μας, φταίμε όμως σίγουρα εμείς που ευτελίζουμε τους θεσμούς. Η χρόνια παθογένεια και ίσως η γενεσιουργός αιτία της σημερινής μας κατάντιας να είναι ακριβώς αυτό, που σήμερα καυτηριάζω…Με διαπλεκόμενες σχέσεις, εκμαυλισμένες συνειδήσεις, εξωραϊσμένο σκηνικό,  επιλεκτική μνήμη και βίαιο στραπατσάρισμα της αλήθειας, το μέλλον φαντάζει ανατριχιαστικό. Ο κος Βενιζέλος και οι γύρωθεν υποστηρικτές του δεν δείχνουν να έχουν καταλάβει τίποτα απολύτως. Δέσμιοι καταδικασμένων πρακτικών χαράσσουν τον μελλοντικό τους δρόμο. Λανθάνουν όμως ! Δυστυχώς για τους ίδιους, δεν αντιλαμβάνονται πως ο δρόμος αυτός είναι αδιέξοδος.

Φραγμός στα νοσηρά τους σχέδια όλοι εμείς, οι απλοί σκεπτόμενοι πολίτες…Που, μη έχοντας άλλη δυνατότητα αντίδρασης, περιμένουμε τις κάλπες για να εκφραστούμε!!! Οι εκλογές που έρχονται θα εκπλήξουν…Κυρίως όμως θα αναδείξουν την ώριμη πλέον, αδέκαστη και τιμωρητική διάθεση των κατατρεγμένων και αδικημένων πολιτών…Η επιλογή στην κάλπη, δεν θα είναι τη φορά αυτή απόρροια της παραδοσιακής, «χρωματιστής» – εκ πεποιθήσεως ή εκ καταβολών – πολιτικής και ιδεολογικής θέσης του καθένα, αλλά πρώτιστα πρόταγμα προσωπικής και εθνικής επιβίωσης.

Η προσωπική και πολιτική διαδρομή των διεκδικητών, η «συνεισφορά» τους διαχρονικά στη διαμόρφωση της σημερινής φριχτής συγκυρίας, οι θέσεις που θα εκφράσουν, οι αλήθειες που θα πουν, η συγκροτημένη όσο και ρεαλιστική πρόταση που θα καταθέσουν, κυρίως όμως η προοπτική, η διάρκεια και η διαφαινόμενη αποτελεσματικότητα της λύσης που θα προτείνουν, θα βαρύνουν στην κρίση και την τελική απόφαση των πολιτών. Ο κος Βενιζέλος και το ΠΑΣΟΚ, δέσμιοι ενός ιδιαίτερα βεβαρυμμένου παρελθόντος δείχνουν πως εξεμέτρησαν τον πολιτικό τους βίο. Η Αριστερά, σε όλες τις εκδοχές της, επιμένει στον ανέξοδο παληκαρισμό της άμετρης θεωρητικολογίας της, ενώ οι εκ δεξιών νεοπαγείς και πρότεροι πολιτικοί μικροσχηματισμοί, περισσότερο σε πείσματα υπέρμετρης – σε βαθμό νοσηρότητας μάλιστα –  φιλοπατρίας επιδίδονται, στοχεύοντας στο τρωμμένο από κάθε άποψη θυμικό του Έλληνα, παρά στην ουσιαστική, πρακτική και ρεαλιστική αντιμετώπιση της κρίσης.

Η ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά, όσο κι αν δεν συνεγείρει ακόμα τα πλήθη, όσο κι αν προβληματίζει με αρκετές από τις επιλογές της, όσο κι αν έρχεται κι αυτή από το παρελθόν, είτε αρέσει είτε όχι, αποτελεί σήμερα τη μόνη συγκροτημένη, πειθαρχημένη και με σημαντική ιεράρχηση στόχων, πολιτική δύναμη. Το πόσο και αν, θα καταφέρει να ανατρέψει το σημερινό δυσοίωνο και σκυθρωπό πολιτικό και οικονομικό σκηνικό, είναι συνάρτηση της δύναμης, που εμείς θα της δώσουμε. Με ισχυρή λαϊκή στήριξη και άνετη, αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα της δώσουμε τη δύναμη να παλέψει, να πείσει και να αλλάξει την καταστροφική μας πορεία. Δεν είναι αυτό, που όλοι οι Έλληνες σήμερα ενδόμυχα εύχονται; Ας ξεπεράσουμε λοιπόν ιστορικές και παραδοσιακές ιδεοληψίες κι ας τολμήσουμε. Η χώρα μας, η συνέχειά της, το μέλλον των παιδιών μας είναι αποκλειστικά πια, στα δικά μας και μόνο χέρια…!!!

 

* Διετέλεσε Δήμαρχος Γρεβενών 2007-2010

* www.noutsosgeorgios.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.