Ο Jenson Button κέρδισε άνετα το GP Αυστραλίας παίρνοντας την πρώτη νίκη της χρονιάς

Το πρώτο Grand Prix της χρονιάς ολοκληρώθηκε με τον Jenson Button να είναι ο πρώτος νικητής για το 2012. Ο Βρετανός κατέκτησε το Grand Prix Αυστραλίας με χαρακτηριστική άνεση, ο οποίος έστριψε πρώτος στην πρώτη στροφή του αγώνα και από εκείνο το σημείο οδήγησε γρήγορα και αλάνθαστα μέχρι την καρό σημαία. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο Sebastian Vettel ο οποίος κατάφερε να επωφεληθεί αρκετά κατά τη διάρκεια του αγώνα και ο μεγάλος χαμένος της κορυφής ο Lewis Hamilton τερμάτισε 3ος.

Η μεγάλη πρεμιέρα… Τα κόκκινα φώτα έσβησαν στο Albert Park και το Grand Prix Αυστραλίας ξεκίνησε. Η θερμοκρασία στο πάρκο της Μελβούρνης ήταν στους 22 βαθμούς στην ατμόσφαιρα και στους 28 στην άσφαλτο. Ο Jenson Button έκανε την καλύτερη εκκίνηση και πέρασε καθαρά και άνετα τον Lewis Hamilton. Λίγο πιο πίσω ο Michael Schumacher πετάχτηκε μπροστά από τον Romain Grosjean στην 3η θέση. Στις πίσω θέσεις οι Senna, Kobayashi, Ricciardo και Hulkenberg είχαν μερικές δύσκολες στιγμές και επαφές μεταξύ τους.

Στους πρώτους γύρους είχαμε δύο εγκαταλείψεις: του Grosjean από επαφή με τον Maldonado και του Hulkenberg, ο οποίος δεν κατάφερε να συνεχίσει μετά τη δύσκολη εκκίνηση. Ο Vettel πίεσε τον Rosberg από την 5η θέση και κατάφερε να βρεθεί μπροστά του ενώ στη συνέχεια πέρασε 3ος καθώς ο Schumacher εγκατέλειψε με πρόβλημα στο κιβώτιο ταχυτήτων της W03. Τα πρώτα pitstop ξεκίνησαν στον 14ογύρο με τον Alonso να βάζει τη μεσαία γόμα της Pirelli. Ο πρωτοπόρος του αγώνα, Button έκανε το δικό του pitstop στον 16ο γύρο βάζοντας τη μέση γόμα ενώ στον ίδιο γύρο αλλαγή ελαστικών έκανε και ο Vettel βάζοντας τη μαλακή γόμα. Ακριβώς τον επόμενο γύρο ο Hamilton έκανε το δικό του pitstop βάζοντας και αυτός τη μεσαία γόμα.

Η κατάταξη μετά τα πρώτα pitstop μπερδεύτηκε λίγο καθώς ο Button δεν έχασε την θέση του αλλά οι Raikkonen και Perez είχαν διαφορετική στρατηγική καθώς είχαν τη μέση γόμα στα μονοθέσιά τους. Οι Hamilton και Vettel χρειάστηκαν μερικούς γύρους αλλά και κόπο για να βρεθούν πάλι στις κανονικές τους θέσεις: τη 2η και την 3η. Αυτό βέβαια λειτούργησε υπέρ του Button ο οποίος είχε καθαρή πίστα μπροστά του και αύξησε τη διαφορά.

Ενώ τα πράγματα στην κορυφή ήταν ξεκάθαρα στο μέσον του αγώνα, στις πιο πίσω θέσεις και συγκριμένα στο όριο της 10άδας ο Raikkonen πίεζε και είχε μερικές ωραίες μάχες με τους Kobayashi και Massa. Παράλληλα o Webber πίεζε τον Rosberg από την 6η θέση χωρίς όμως να μπορεί να βρεθεί αρκετά κοντά για να περάσει. Το δεύτερο pitstop του Massa ήρθε στον 29 γύρο με τον Βραζιλιάνο να βάζει τη μεσαία γόμα της Pirelli. Λίγους γύρους μετά είχαμε ένα πολύ ωραίο τρενάκι από τους Rosberg, Webber και Maldonado με τον οδηγό από τη Βενεζουέλα να πιέζει τον Αυστραλό και αυτός με τη σειρά του τον Γερμανό. Κανείς δεν κατάφερε να περάσει κανέναν και όλα ξεκαθάρισαν όταν ο Rosberg μπήκε στα pit για φρέσκα ελαστικά. Τότε ο Webber βρήκε καθαρό πεδίο μπροστά του και άνοιξε τη διαφορά του από τον Maldonado.

Στον 35ο γύρο ο Alonso μπήκε από την 4η θέση στα pit για αλλαγή ελαστικών βάζοντας και πάλι την μεσαία γόμα. Ένα γύρο μετά ο πρωτοπόρος του αγώνα Button μπήκε για το τελευταίο του pitstop βάζοντας και πάλι την μεσαία γόμα. Ακριβώς πίσω του μπήκε και ο Hamilton βάζοντας και αυτός τη μεσαία γόμα. Από την άλλη μεριά του pitwall όμως ο Vitaly Petrov πάρκαρε την CT01 στην ευθεία εκκίνησης τερματισμού, με αποτέλεσμα να έχουμε το πρώτο Αυτοκίνητο Ασφαλείας της χρονιάς. Όλοι άμεσα έσπευσαν για αλλαγή ελαστικών. Ο Vettel ήταν αυτός που επωφελήθηκε της κατάστασης μπαίνοντας σφήνα ανάμεσα στις δύο McLaren.

Το Αυτοκίνητο Ασφαλείας αποχώρησε από την πίστα στον 42ο γύρο και ο αγώνας ξεκίνησε και πάλι, χωρίς καμία αλλαγή στην κορυφή όμως. Ο Button διατήρησε την πρώτη θέση αυξάνοντας μάλιστα τη διαφορά του, ενώ ο Hamilton κόλλησε πίσω από τον Vettel. Το μοναδικό προσπέρασμα ήταν αυτό του Kobayashi στον Raikkonen για την 9η θέση. Ενώ ο Button έγραφε ταχύτερους γύρους και ξεμάκραινε στην πρώτη θέση, ο Hamilton είχε γίνει σάντουιτς από τις δύο RBR. Πιο πίσω ο Massa είχε μια επαφή διαρκείας με τον Senna. Οι δύο Βραζιλιάνοι έστριψαν κολλημένοι στην 5ηστροφή του Albert Park, αφήνοντας αρκετά κομμάτια στην πίστα και τραυματίζοντας τα μονοθέσιά τους. Αυτό είχε αποτέλεσμα να καταλήξουν και οι δύο στα pit. Ο Senna κατάφερε να συνεχίσει, ο Massa όχι, αλλά τελικά και ο οδηγός της Williams αναγκάστηκε να εγκαταλείψει. Ακόμα και στον τελευταίο γύρο το Grand Prix Αυστραλίας έκρυβε συγκινήσεις με τον Maldonado να χάνει τον έλεγχο της FW34 στο δεύτερο κομμάτι της πίστας και να πέφτει με δύναμη στο τοίχο. Ο οδηγός από την Βενεζουέλα βγήκε χωρίς κανένα πρόβλημα από το μονοθέσιό του.

Η καρό σημαία έπεσε στο Albert Park και ο Jenson Button είναι ο μεγάλος νικητής του πρώτου Grand Prix της χρονιάς με εντυπωσιακό τρόπο, εύκολα και άνετα. Ο Sebastian Vettel κατάφερε να επωφεληθεί από το Αυτοκίνητο Ασφαλείας και χάλασε το 1-2 της McLaren μπαίνοντας σφήνα στην 2η θέση. Στην 3η θέση τερμάτισε ο Lewis Hamilton μπροστά από τον Mark Webber. Την δεκάδα έκλεισαν οι Alonso, Kobayashi, Raikkonen, Perez, Ricciardo, Di Resta.

www.msfree.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.