Να μη χαθεί το καλό «μομέντουμ» στη λήψη μέτρων εξαιτίας των βουλευτικών εκλογών

http://www.skai.gr/files/temp/CDB2DE3326C8C7F51EB3929823810B99.jpgΗ πολιτική αβεβαιότητα ενόψει των εκλογών είναι η βασική πηγή ανησυχίας στην Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην Τρόικα, Ματίας Μορς, παρουσιάζοντας την έκθεση για το νέο Μνημόνιο στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι ένας από τους κινδύνους για το νέο πρόγραμμα είναι το εκλογικό αποτέλεσμα και εάν η νέα κυβέρνηση θα το υιοθετήσει.

Ανάλογες ανησυχίες διατυπώθηκαν και στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ την Πέμπτη. Χθες ο εκπρόσωπος του Ταμείου στην Αθήνα Μπομπ Τράα, σε επαφές που είχε με στελέχη του οικονομικούς επιτελείου, τόνισε ότι παρά την προεκλογική περίοδο θα πρέπει να συνεχιστεί η προετοιμασία του νέου μεσοπρόθεσμου.

Άλλωστε, τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας σχεδιάζει να έρθει προς το τέλος του μήνα στην Αθήνα, προκειμένου να διατηρήσει τη διοικητική μηχανή σε εγρήγορση, την ώρα που οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι θα έχουν ριχθεί στη μάχη του σταυρού.

Μάλιστα, η Κομισιόν έχει ξεκαθαρίσει ότι δε θα μείνει απλός παρατηρητής εάν διαπιστώσει καθυστερήσεις λόγω εκλογών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγαλύτερο άγχος του ΔΝΤ κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ που εγκρίθηκε το νέο πακέτο στήριξης ήταν να μη χαθεί το καλό «μομέντουμ» στη λήψη μέτρων εξαιτίας των βουλευτικών εκλογών.

Κατά το ΔΝΤ, η σημαντικότερη πρόκληση αυτή τη στιγμή είναι ο πρώτος τριμηνιαίος έλεγχος που θα γίνει τον Ιούνιο. Και αυτό γιατί τότε θα πρέπει να αποφασιστούν τα νέα μέτρα περικοπών ύψους 11 δισ. ευρώ, ενώ η συνολική προσαρμογή θα πρέπει να ανέλθει κατά το Ταμείο στα 14 δισ. ευρώ, περιλαμβάνοντας και καλύτερα αποτελέσματα στο σκέλος του περιορισμού της φοροδιαφυγής.

Ο επικεφαλής της Task Force Χορστ Ράιχενμπαχ, μία ημέρα μετά την αναχώρησή του από την Αθήνα δήλωσε ότι οι δύο επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι για την Ελλάδα, καθώς θα πρέπει να μπουν ισχυρές βάσεις στην εφαρμογή του δεύτερου προγράμματος προσαρμογής.

Καθημερινή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.