Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, η συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων στο «κούρεμα» εκτυλίχθηκε ως εξής:

–       Ομόλογα Ελληνικού Δικαίου: Αποδέχθηκαν εθελοντικά την ανταλλαγή των ομολόγων τους οι κάτοχοι τίτλων συνολικής αξίας 152 δισ. ευρώ επί συνόλου 177,3 δισ. ευρώ (συμμετοχή 85,8%).

–       Ομόλογα Αλλοδαπού Δικαίου: Αποδέχθηκαν εθελοντικά την ανταλλαγή των ομολόγων τους οι κάτοχοι τίτλων συνολικής αξίας 12,3 δισ. ευρώ επί συνόλου 18,4 δισ. ευρώ (συμμετοχή 66,8%).

–       Εγγυημένα δάνεια ΔΕΚΟ: Απομείωση θα υποστούν 7 δισ. ευρώ επί συνόλου 9,9 δισ. ευρώ (συμμετοχή 70,7%).

–       Στο σύνολο ομολόγων και δανείων: Από τα παραπάνω προκύπτει ότι δέχτηκαν να ενταχθούν στο PSI οι κάτοχοι ομολόγων και δανείων συνολικού ύψους 171,3 δισ. ευρώ επί συνόλου 205,6 δισ. ευρώ (συμμετοχή 83,3%). Μετά την εφαρμογή των CACs στα Ελληνικού Δικαίου ομόλογα, η συμμετοχή διευρύνεται πλέον στα 196,6 δισ. ευρώ ή 95,6% επί του συνόλου των 205,6 δισ. ευρώ.

Η ανταλλαγή των Ελληνικού Δικαίου ομολόγων θα γίνει αύριο. Για τα ομόλογα Αλλοδαπού Δικαίου και τα δάνεια των ΔΕΚΟ η προθεσμία υπαγωγής στο PSI παρατάθηκε μέχρι τις 23 Μαρτίου, με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο να δηλώνει ότι πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία και πως «ουδείς θα πληρωθεί στο άρτιο τα ομόλογα που κατέχει».

Η ενεργοποίηση των CACs συμπαρασύρει στο «κούρεμα» τόσο όλα τα ασφαλιστικά ταμεία -ακόμα κι εκείνα που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν- όσο και όλα τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν ελληνικά ομόλογα. Παρότι η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη από την κυβέρνηση, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμα προσδιορίσει αναλυτικά ούτε τον τρόπο που θα καλυφθούν οι ζημιές των ασφαλιστικών ταμείων (υπολογίζονται στα 12,3 δισ. ευρώ) ούτε τη φόρμουλα αποζημίωσης των φυσικών προσώπων. Για τα τελευταία, ένα πιθανό σενάριο είναι να συμψηφιστούν οι απώλειες με φορολογικές υποχρεώσεις τους. Ωστόσο, τραπεζικοί κύκλοι εκφράζουν φόβους πως ειδικά για τους μεμονωμένους ιδιώτες ομολογιούχους θα είναι δύσκολο να βρεθεί μοντέλο αποζημίωσής τους, γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να εγείρει δικαστικές διεκδικήσεις έναντι του Ελληνικού Δημοσίου από άλλους ομολογιούχους. Το ενδεχόμενο νομικής δράσης κατά της χώρας μας εξετάζει, άλλωστε, ήδη η Ενωση Μικροεπενδυτών στη Γερμανία (Sdk).

ΤΙ ΔΙΝΕΙ Η ΤΡΟΪΚΑ (2010-2015)

1ο δάνειο:       110 δισ. ευρώ (έχουν εκταμιευθεί τα 73 δισ. ευρώ).

2ο δάνειο:       130 δισ. ευρώ + υπόλοιπο 1ου δανείου (37 δισ. ευρώ) = 167 δισ. ευρώ

Από το ποσό αυτό, όμως, τα 120,7 δισ. ευρώ διατίθενται ως εξής:

–       50 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών (όμως, εκτιμάται ότι θα χρειαστούν λιγότερα, άρα πιθανόν να προκύψει ένα αποθεματικό).

–       35 δισ. ευρώ για την επαναγορά ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης.

–       30 δισ. ευρώ στο EFSF, ώστε να διαθέσει βραχυχρόνια ομόλογά του στους ιδιώτες πιστωτές που συμμετέχουν στο «κούρεμα» και να καλυφθεί έτσι το 15% της ονομαστικής αξίας των παλαιών ομολόγων.

–       5,7 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή δεδουλευμένων τόκων στο πλαίσιο του «κουρέματος».

Σύνολο:          240 δισ. ευρώ

ΤΙ ΔΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ (2010-2015)*

– Σε δημοσιονομικά μέτρα:

2010: Μέτρα συνολικού ύψους 20,8 δισ. ευρώ, που απέδωσαν όμως 15,1 δισ. ευρώ.

2011: Μέτρα συνολικού ύψους 22,3 δισ. ευρώ, που απέδωσαν όμως 14,3 δισ. ευρώ.

2012: Μέτρα συνολικού ύψους 14,3 δισ. ευρώ.

2013-2014: Μέτρα συνολικού ύψους 20,5 δισ. ευρώ (τα 10 δισ. ευρώ προβλέπονται στο περυσινό Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και τα 10,5 δισ. ευρώ στο νέο Μνημόνιο).

Σύνολο: Μέτρα συνολικού ύψους 64,2 δισ. ευρώ.

– Σε εργασιακά μέτρα στον ιδιωτικό τομέα:

2010-2011: Υπολογίζεται ότι χάθηκαν, κατά μέσο όρο, μισθοί δύο μηνών.

2012: Εκτιμάται ότι θα χαθούν μισθοί τουλάχιστον άλλων δύο μηνών.

– Σε απώλειες αν είχαν επενδύσει σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου:

Τα φυσικά πρόσωπα-ομολογιούχοι (Ελληνες και αλλοδαποί) φθάνουν τις 11.000 και κατέχουν συνολικά κρατικούς τίτλους αξίας 2,3 δισ. ευρώ περίπου. Από το ποσό αυτό, με το «κούρεμα» κατά 53,5% θα χάσουν 1,23 δισ. ευρώ.

– Σε ζημιές στα ασφαλιστικά ταμεία λόγω του «κουρέματος»:

Τα ασφαλιστικά ταμεία θα υποστούν απώλειες τουλάχιστον 12,3 δισ. ευρώ, που προβλέπεται αορίστως να καλυφθούν «με δημόσια περιουσία».

– Σε αποκρατικοποιήσεις:

Περιουσιακά στοιχεία του Ελληνικού Δημοσίου συνολικής αξίας 50 δισ. ευρώ αποκρατικοποιούνται, με πιθανό χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης του εγχειρήματος το 2020.

– Σε συρρίκνωση του ΑΕΠ:

2010: Η ύφεση έφθασε το -3,5%.

2011: Η ύφεση έφθασε το -7%.

2012: Η ύφεση θα φθάσει το -4,4%, σύμφωνα με την Κομισιόν.

* Αφορά τα ήδη υλοποιηθέντα και τα εξαγγελθέντα μέτρα, χωρίς να περιλαμβάνονται έκτακτα μέτρα που ενδέχεται να ληφθούν στο εξής.

ΤτΚ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.