Ευρύτατο απολογισμό των όσων έγιναν από την κυβέρνησή του έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, αναγνωρίζοντας λάθη και παραλείψεις.

Άσκησε κριτική στη ΝΔ, αλλά και στην Αριστερά, έθεσε τα διακυβεύματα της μάχης που θα δώσει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, ενώ για το δημοψήφισμα είπε ότι του στοίχισε την πρωθυπουργία, αλλά και ότι μετάνιωσε που δεν επέμεινε να γίνει νωρίτερα. Έκλεισε την τελευταία ομιλία του ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ιδιαίτερα φορτισμένος, λέγοντας ότι θα συνεχίσει να δίνει αγώνες από άλλο μετερίζι.

Μικρή ανατροπή στο πρόγραμμα μετά την επίθεση συνταξιούχου στον Ευ.Βενιζέλο.

Χειροκροτούμενος από τα στελέχη του οργάνου, ο κ. Παπανδρέου με «σπασμένη» φωνή ευχαρίστησε όλους και υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται πιο κοντά με τους συντρόφους του «για να μείνει η πατρίδα όρθια». Εξέφρασε, δε, την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει, «αν δουλέψουμε όλοι μαζί».

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην απόφαση για το «κούρεμα» του χρέους υπογραμμίζοντας ότι η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί.

«Ο αγώνας δεν τελείωσε, είμαστε όμως σε έναν δρόμο που μας πάει εκεί που πρέπει» εξήγησε.

Άσκησε κριτική στη ΝΔ, λέγοντας ότι «μίζερα» στήριξε τελικά την κυβέρνηση Παπαδήμου, αφού επί δύο χρόνια υπονόμευε κάθε προσπάθεια.

«Θα ήθελα να είμαι μεγαλόψυχος και να την ευχαριστήσω για την πατριωτική της στάση, αλλά δυσκολεύομαι» είπε χαρακτηριστικά.

Κριτική έκανε και στα κόμματα της Αριστεράς, δηλώνοντας απογοητευμένος για τον τρόπο που πολιτεύονται.

Είπε μάλιστα ότι όσα ακούει στη Βουλή από τα κόμματα της Αριστεράς τον έκαναν περισσότερο σοσιαλιστή.

Τόνισε δε ότι σήμερα το δίλημμα για τους λαούς της Ευρώπης, και όχι μόνο, είναι «δημοκρατία ή βαρβαρότητα» αναφερόμενος στη μετακίνηση των κέντρων λήψης αποφάσεων από τις κυβερνήσεις και τα Κοινοβούλια στο «κεφάλαιο που δεν έχει πατρίδα».

«Το παίρνω πάνω μου»

Στη συνέχεια έκανε ευρύ απολογισμό των όσων πέτυχε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με αυτοκριτική για όσα δεν έγιναν, αλλά και τα λάθη του παρελθόντος.

«Ό,τι λάθος έγινε το παίρνω επάνω μου. Όσες επιτυχίες έγιναν, έγιναν από όλους μας και δεν πρέπει να τις λησμονούμε».

Έθεσε τα διακυβεύματα της νέας περιόδου για το ΠΑΣΟΚ, θέτοντας και το δίλημμα των εκλογών για το ποιος κόμμα μπορεί να εγγυηθεί και να μάχεται τις αλλαγές.

«Αύριο στις εκλογές θα συγκριθούμε με τα άλλα κόμματα. Τολμούμε τη σύγκρουση. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να φέρουμε επανάσταση. Σε δύο χρόνια κάναμε την αρχή και αυτό θα συνεχίσει.»

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο σύνθημα «λεφτά υπάρχουν», λέγοντας ότι αναφερόταν σε αυτά που χάνονται στη χοάνη της αδιαφάνειας.

Σημείωσε δε ότι μετάνιωσε που δεν επέμεινε στο θέμα του δημοψηφίσματος, ίσως και νωρίτερα.

«Μετανοιώνω που δεν ζήτησα αυτό το δημοψήφισμα νωρίτερα, ο λαός έπρεπε να εκφραστεί, όχι μόνο γιατί πρόκειται για τη σημαντικότερη απόφαση των τελευταίων ετών, αλλά επειδή θα προχωρήσει με τη στήριξή του.

» Με είπανε τρελό. Αυτοί που με κατηγορούσαν ως υποχείριο ξένων, ρωτούσαν αν ρώτησα Μέρκελ και Σαρκοζί. Εγώ ήθελα να ρωτήσω ελληνικό λαό. Πολλοί είπαν ότι αυτή η απόφαση μου στέρησε πρωθυπουργία. Χαλάλι. Πιστεύω στην δημοκρατία, όχι στις καρέκλες.»

Έκλεισε την ομιλία του φανερά συγκινημένος, λέγοντας ότι θα συνεχίσει τους αγώνες για το ΠΑΣΟΚ από άλλο μετερίζι. «Θα είμαι δίπλα σε όποιον υποψήφιο εκλεγεί» τόνισε χαρακτηριστικά.

 

www.in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.