Έως 30% οι απώλειες από Γερμανία, Αυστρία και Ολλανδία

Τουρισμός: Σε «ελεύθερη πτώση» οι κρατήσεις για την ΕλλάδαΤις σημαντικές απώλειες που καταγράφει ο ελληνικός τουρισμός από τις βασικές του αγορές, αποτύπωσε η έναρξη της διεθνούς έκθεσης τουρισμού ΙΤΒ στο Βερολίνο. Η μείωση των προκρατήσεων για τη χώρα αγγίζει ποσοστό 20% έως 30% σε Γερμανία, Αυστρία και Ολλανδία, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Α. Ανδρεάδης, ενώ διψήφιο αν και μικρότερο είναι το μέγεθος της κάμψης από τη Μεγάλη Βρετανία (περίπου στο -15%), την Ιταλία, τις Σκανδιναβικές χώρες, τις ΗΠΑ και την αγορά της κρουαζιέρας. Την ίδια ώρα και οι υπόλοιπες χώρες παρουσιάζουν μονοψήφια πτώση, ενώ θετική εξαίρεση είναι η διψήφια άνοδος που αναμένεται από τη Ρωσία, την Ουκρανία, τις Βαλκανικές χώρες, το Ισραήλ και την Τουρκία, η οποία όμως δεν θα μπορέσει να αντισταθμίσει τις πιθανές απώλειες των παραδοσιακών αγορών.

Η ζημιά που έχουν προκαλέσει «ακραίες εκφράσεις εναντίον των ευρωπαίων και κυρίως των Γερμανών» στη χώρα, έχει δηλητηριάσει το κλίμα μεταξύ των δύο λαών, με αποτέλεσμα να είναι επιτακτική μια καμπάνια δημοσίων σχέσεων, έξω από πολιτικά ή οικονομικά πλαίσια, που να δείχνει «τις προσπάθειες που κάνει ο ελληνικός λαός», τονίζει ο κ. Ανδρεάδης. Για τον λόγο αυτό ο ΣΕΤΕ δρομολογεί κοινές δράσεις με στόχο τη βελτίωση του κλίματος μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας και την αναστροφή της αρνητικής πορείας στις τουριστικές κρατήσεις στη χώρα, σε συνεργασία με την Ομοσπονδιακή Ενωση Τουρισμού της Γερμανίας (BTW – Bundesverein der deutschen Tourismus Wirtschaft).

Το 2011 περίπου 6,6 εκατ. τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα από χώρες της ζώνης του ευρώ, εκ των οποίων 2,240 εκατ. ήταν Γερμανοί. Μια πιθανή πτώση 30% της γερμανικής αγοράς, αντιστοιχεί σε 700.000 λιγότερους τουρίστες, ενώ σε έσοδα οι απώλειες κυμαίνονται στα 450 εκατ. ευρώ. Εν τω μεταξύ σε μια προσπάθεια να επιβεβαιωθεί ότι παρά τα οικονομικά προβλήματα, η Ελλάδα παραμένει ένας από τους ελκυστικότερους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης, ο ΣΕΤΕ σε συνέντευξη τύπου προς του ξένους ανταποκριτές στις 5 Μαρτίου στην Αθήνα τόνισε ότι βασικοί στόχοι για τον ελληνικό τουρισμό το 2012 πρέπει να τεθούν στο επίπεδο των 16 εκατ. για τις διεθνείς αφίξεις και των δέκα δισ. ευρώ για τις εισπράξεις, σε συνέχεια της αύξησης του 10% που καταγράφηκε πέρυσι.

Τώρα αρχίζει «η μάχη του κουρέματος στις τιμές των ξενοδοχείων», σημειώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς και γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) κ. Σ. Γαλιατσάτος, λέγοντας ότι οι πιέσεις από τους tour operators για προσφορές είναι δεδομένες εδώ και καιρό. Ο ίδιος ωστόσο εκτιμά ότι «η ψαλίδα θα κλείσει», τονίζοντας ότι καθοριστικές θα είναι οι εντυπώσεις από τις πρώτες αφίξεις των ξένων τουριστών, τον Μάιο και τον Ιούνιο, «αλλιώς θα χάσουμε και το late booking». Την ίδια ώρα υπογραμμίζει ότι «αιχμή του δόρατος» θα είναι τα ερωτήματα που θα τεθούν στη συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσει την Πέμπτη στο πλαίσιο της ΙΤΒ ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π. Γερουλάνος.

Ο υπουργός επιχειρεί να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα που υπάρχει το τελευταίο διάστημα για τη χώρα με σειρά συνεντεύξεων σε γερμανικά και διεθνή μέσα. Την πρώτη μέρα της παρουσίας της ελληνικής αντιπροσωπείας ο κ. Γερουλάνος δέχθηκε ερωτήματα μεταξύ άλλων από τους τηλεοπτικούς σταθμούς RTL, CNN και Bloomberg καθώς και από έντυπα όπως το SPIEGEL αλλά και ραδιοφωνικούς σταθμούς για την πορεία του τουρισμού, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία του PSI. Παράλληλα υποδέχθηκε στο περίπτερο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) τον δήμαρχο του Βερολίνου κ. Κ. Βόβεραιτ και στη συνέχεια συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ) κ. Τ. Ριφάι, με τον οποίο συζήτησαν ενόψει της επίσκεψής του στην Αθήνα για το θέμα της βίζα, που αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική πλευρά. Ο ίδιος είχε σειρά επαφών με Βρετανούς και Γερμανούς tour operators, όπως και ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γ. Νικητιάδης. Ο υφυπουργός παραχώρησε επίσης συνεντεύξεις μεταξύ άλλων στον τηλεοπτικό σταθμό RTL, την εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung και τον ραδιοφωνικό σταθμό ARD-WDR, καλώντας τους γερμανούς τουρίστες να επισκεφθούν τη χώρα, τονίζοντας ότι είναι ευπρόσδεκτοι, ενώ πρόσθεσε ότι η εικόνα που έχει καλλιεργηθεί τον τελευταίο καιρό για την Ελλάδα είναι λανθασμένη.

Την ίδια ώρα οι δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, στην προσπάθεια για τη διεθνή επαναθεμελίωση της διεθνούς επωνυμίας της χώρας εξετάστηκαν την Τετάρτη στη συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλου με εκπροσώπους των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στην καμπάνια «Give Greece a chance».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.