“Αναχωρήσαμε από την Τrani με νέο προορισμό τηνBarletta. Μια παραλιακή πόλη με φυσική ομορφιά που βρέχεται επίσης από την Αδριατική θάλασσα καθώς είναι ακριβώς δίπλα, αλλά και με μεγάλη ιστορία όπως και κάθε πόλη σχεδόν της Ιταλίας”…

Η υποδοχή στην πόλη για την άφιξη του Ποδηλάτη ήταν ζεστή με τους φίλους δημοσιογράφους να τον περιμένουν ώστε να τον καλωσορίσουν καλύπτοντας το γεγονός, γράφοντας για την δράση και το ταξίδι του.

Η διαμονή του Γρηγόρη και αυτή τη φορά σε ένα ξενοδοχείο προτεινόμενο από την Ιταλική Ομοσπονδία ποδηλασίας που ονομάζεται La Disfida di Barletta. Ένα όμορφο κατάλυμα ειδικό για όσους ταξιδεύουν με το ποδήλατο, όπου προϋποτίθενται όλες οι απαραίτητες παροχές. Ένα ξενοδοχείο έκπληξη καθώς δεν περιμένεις από μια μικρή πορτούλα που ίσα ίσα σε χωρά να καταλήξεις σε ένα μεγάλο και άνετο δωμάτιο.

Γενικότερα η Barletta διαθέτει ένα φυσικό σύνορο, ένα ποτάμι που περνά από την πόλη διαχωρίζοντας την επαρχίας του Μπάρι και της Foggia, και νοτιοδυτικά αποτελεί είσοδο στον κόλπο της Μanfredonia. Έχει 92.000 κατοίκους, απέχει περίπου 55 χλμ από το Μπάρι και μόλις 11 χλμ από την Άντρια. Η πόλη της Μπαρλέτα υπήρξε κέντρο για την επιβίβαση των προσκυνητών που ταξίδευαν προς τους Αγίους Τόπους, οι οποίοι πριν τον απόπλου συγκεντρώνονταν στον Ναό του Πανάγιου Τάφου (Chiessa del Santo Sepolcro = Κιέζα ντελ Σάντο Σεπόλκρο).
Αριστερά της εκκλησίας υψώνεται το επιβλητικό μπρούτζινο άγαλμα του Κολοσσού (Colosso) ύψους 5 μ. βυζαντινό έργο του 4ου αι. μ.Χ. που εικονίζει μάλλον τον αυτοκράτορα Ονόριο και μεταφέρθηκε στην Μπαρλέτα κατά τον 12ο ή τον 13ο αι. από την Κωνσταντινούπολη.
Λίγο πιο πέρα από την εκκλησία του Πανάγιου Τάφου, η λεωφόρος Γκαριμπάλντι (Corso Garibaldi) στενεύει και ο δρόμος μας οδηγεί στον όμορφο καθεδρικό ναό του 12ου αι. (Duomo) στον οποίο βλέπουμε την συνύπαρξη του ρομανικού, του γοτθικού και αναγεννησιακού ρυθμού.
Σε μικρή απόσταση βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Ανδρέα (Chiessa di Sant’ Andrea). Προσέξτε τα γλυπτά της πύλης που φιλοτέχνησε ο Δαλματός καλλιτέχνης Simeon Raguseus (13ο αι.)

Εκεί βρίσκεται και η πλατεία Ντισφίντα (piazza della Disfida) οπού βλέπει η περίφημη ιστορική ταβέρνα της πρόκλησης (cantina della Disfida) στην οποία έγινε προσπάθεια να ξαναζωντανέψει η ατμόσφαιρα εκείνης της εποχής με όπλα και αντικείμενα του 1500. Στην αντίθετη πλευρά ξεκινώντας από το Duomo θα συναντήσουμε το κάστρο (Castello) έργο της σουηβικής περιόδου που αναστηλώθηκε και άλλαξε ριζικά την εποχή των Αραγωνέζων.
Ένας προορισμός λοιπόν που αξίζει κάποιος να πάει απολαμβάνοντας την κάθε στιγμή.Συνεχίζουμε δυναμικά, αναμείνατε για περισσότερες λεπτομέρειες και φωτογραφίες, έτσι μέσα από τα μάτια του Ποδηλάτη.

Διαβάστε περισσότερα στο action2life.blogspot.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.