Νέους διαγωνισμούς για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου, αυτή τη φορά στην ηπειρωτική Ελλάδα, προγραμματίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Πιο συγκεκριμένα τα σημεία που ενδιαφέρουν είναι δύο περιοχές του Έβρου, η Καβάλα, οι Σέρρες, η Θεσσαλονίκη (κοντά στην Επανωμή), τα Γρεβενά, η Αιτωλοακαρνανία, η Αχαΐα, η Καλαμάτα και η Κρήτη.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό οι διαγωνισμοί θα προκηρυχθούν αρχές Ιουλίου, ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος ερωτηθείς για το εάν θα γίνουν και έρευνες στο Αιγαίο, δήλωσε ότι θα γίνουν έρευνες όπου η χώρα έχει κυριαρχικά δικαιώματα.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι εντός του Μαρτίου θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για θέματα ηλεκτρικής διασύνδεσης αλλά και για την προοπτική συνεργασίας για κοιτάσματα φυσικού αερίου, που έχουν εντοπιστεί ή θα εντοπιστούν στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

“Με την ανακάλυψη κοιτασμάτων στο Ισραήλ και την Κύπρο, με την δυνητική ανακάλυψη κοιτασμάτων και στην Ελλάδα προοπτικά ένας τρίτος πόλος, πηγών φυσικού αερίου, που αφορά την Ευρώπη”, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Παπακωνσταντίνου.

Διάχυτη είναι η αισιοδοξία στην κυβέρνηση και αναφορικά με την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών οκτώ μεγάλων εταιριών, που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν σεισμικές έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο πέλαγος ανοιχτά της Κέρκυρας και της Κεφαλονιάς.

Αρμόδια επιτροπή μελετά τις προσφορές με τις πρώτες εκτιμήσεις να αναμένονται σε 10 ημέρες, ενώ η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σε ένα μήνα. Ο χρόνος που απαιτείται για τις σεισμικές έρευνες κυμαίνεται από 4 έως 6 μήνες, ενώ στη συνέχεια θα γίνει προκήρυξη για τα 12 έως 15 οικόπεδα στα οποία θα μπει γεωτρύπανο. Στόχος για την πρώτη γεώτρηση παραμένει το τέλος του τρέχοντος έτους ή η αρχή του 2013.

Ο αρμόδιος υφυπουργός, Γιάννης Μανιάτης, δήλωσε για το θέμα: “Όποιος μας δώσει τα περισσότερα χιλιόμετρα, άρα το πυκνότερο δίκτυο σεισμικών γραμμών έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα και ασφαλώς ένα από τα κριτήρια επίσης θα είναι τα έσοδα τα οποία θα αρχίσει να παίρνει το ελληνικό δημόσιο, από την πώληση των συγκεκριμένων δεδομένων”.

Το τελικό ποσοστό που θα καρπωθεί το Δημόσιο από την εξεύρεση υδρογονανθράκων θα κυμανθεί από 30% έως 40% Έρευνες όμως θα γίνουν και σε 3 άλλα σημεία, στα οποία υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για κοιτάσματα.

Στον Πατραϊκό κόλπο, όπου αν και η περιοχή θεωρείται δύσκολη στη διάτρηση, υπάρχει πρόχειρη εκτίμηση για 200 εκατ. βαρέλια πετρελαίου. Στα Ιωάννινα, όπου και εκεί είναι δύσκολη η δομή, οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 50 έως 80 εκατ. βαρέλια και τέλος στο Κατάκολο, για να μην υπάρξει όχληση του τουρισμού, η έρευνα θα ξεκινήσει από τον χερσαίο χώρο και μέσω οριζόντιας σύνδεσης θα επεκταθεί στον υποθαλάσσιο.

Όσο για το πρόγραμμα “Ήλιος” και μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου, το υπουργείο Περιβάλλοντος, με ανακοίνωσή του θέτει θέμα ιδιοκτησιακού καθεστώτος για την περιοχή που βρίσκεται η Μονή Πεντέλης και στην οποία η Εκκλησία επιθυμεί να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό πάρκο σε έκταση 3.500 στρεμμάτων.

Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της αρχιεπισκοπής Χάρης Κονιδάρης, είπε στο MEGA οτι το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι ξεκάθαρο αφού η συγκεκριμένη έκταση είναι στην κυριότητα της Μονής με αμετάκλητη δικαστική απόφαση.

Megatv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.