Αρκετοί χρήστες διέγραψαν τους λογαριασμούς τους για να αποφύγουν τη συλλογή προσωπικών τους δεδομένων

Κύμα διαμαρτυρίας στο Ιντερνετ, μηνύσεις χρηστών και αυστηρές προειδοποιήσεις από την Κομισιόν έχει προκαλέσει η νέα πολιτική απορρήτου της Google, η οποία επιτρέπει την ελεύθερη συλλογή προσωπικών δεδομένων δισεκατομμυρίων χρηστών από όλες τις υπηρεσίες της εταιρείας – Google Search, Gmail, YouTube, Blogger κ.ά. – και την αξιοποίησή τους για διαφημιστικούς σκοπούς.

Η επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Βίβιαν Ρέντινγκ, η οποία είχε εκφράσει την περασμένη Πέμπτη «την ανησυχία ότι οι νέοι κανόνες της Google δεν είναι σύμφωνοι με την ευρωπαϊκή νομοθεσία», σκλήρυνε την στάση της, απευθύνοντας – μέσω της βρετανικής εφημερίδας «The Guardian» – αυστηρό μήνυμα στην Google.

«Δεν παίζουμε εδώ πέρα», τόνισε, προσθέτοντας ότι «κάθε επιχείρηση που θέλει να αξιοποιήσει την ευρωπαϊκή αγορά των 500 εκατομμυρίων πολιτών πρέπει να εφαρμόζει τους κοινοτικούς κανονισμούς».

Σημειώνεται ότι η Google αγνόησε την προειδοποίηση της Κομισιόν να αναστείλει την εφαρμογή της νέας πολιτικής απορρήτου, θέτοντάς την σε ισχύ από την 1η Μαρτίου. «Ο τερματισμός της ιδιωτικότητας ενός ανθρώπου πρέπει να γίνεται με πλήρη γνώση του και όχι στα μουλωχτά», σχολίασε η κ. Ρέντινγκ.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η νέα, απλή, σαφής και διαφανής πολιτική προστασίας απορρήτου σέβεται όλες τους ευρωπαϊκούς νόμους περί προστασίας των δεδομένων», υποστήριξε η εταιρεία με ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η Κομισιόν ανέθεσε στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της Γαλλίας (CNIL) να ηγηθεί μιας πανευρωπαϊκής έρευνας που θα θέσει στο μικροσκόπιο τους όρους της νέας πολιτικής απορρήτου.

Τα κοινωνικά δίκτυα του Ιντερνετ κατακλύζονται το τελευταίο διάστημα από μηνύματα διαμαρτυρίας χρηστών. Ηδη κατατέθηκε η πρώτη μήνυση κατά της Google από έναν βρετανό πολίτη.

Ο Αλεξ Χανφ, από το Λάνκαστερ, μήνυσε την εταιρεία για τη νέα πολιτική απορρήτου, η οποία τον πλήττει ως κάτοχο κινητού τηλεφώνου που έχει εγκατεστημένο το λειτουργικό σύστημα Android της Google. Ο Χανφ χαρακτήρισε τους νέους κανόνες «σημαντική παραβίαση του δικαιώματος στην ιδιωτικότητα».

Παράλληλα, ένας 50χρονος Γάλλος κατέθεσε αγωγή εναντίον της Google ζητώντας αποζημίωση 10.000 ευρώ διότι η εταιρεία ανάρτησε στο Ιντερνετ, μέσω της υπηρεσίας Street View, μια φωτογραφία που τον απεικονίζει να ουρεί στην αυλή του σπιτιού του.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα «The Washington Post», αρκετοί χρήστες της Google διέγραψαν τους λογαριασμούς τους προκειμένου να αποφύγουν τη συλλογή προσωπικών τους δεδομένων.

«Η Google δεν μας λέει πώς προστατεύει την ιδιωτικότητα. Μας λέει με ποιον τρόπο σκοπεύει να μας κατασκοπεύει. Είναι μια πολιτική κατασκοπείας», δήλωσε ο Τζον Σίμπσον, εκπρόσωπος της αμερικανικής οργάνωσης Consumer Watchdog.

ΤΑ ΝΕΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.