Ιερώνυμος:  Υπάρχει ασυνεννοησία Πικρία για τη συνεργασία της Εκκλησίας με διάφορα υπουργεία εξέφρασε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ο οποίος μίλησε λίγο μετά τη λειτουργία για την Κυριακή της Ορθοδοξίας στον Άγιο Διονύσιο. Ο Αρχιεπίσκοπος δεν δίστασε να πει ότι προτιμούνται οι ξένοι επενδυτές και όχι η Εκκλησία.

“Πια είναι η πίκρα μου -ανέφερε ο κ. Ιερώνυμος- όταν βλέπω να μην συνεννούμεθα. Και δεύτερον οι μεν ξένοι με το πρόγραμμα που κατατέθει Ήλιος, το νομοσχέδιο,μπορούν μέσα σε λίγες ημέρες να πάρουν εκτάσεις, να κάνουν φωτοβολταϊκά και το τίμημα να το ορίζουν αυτοί, το ποσό που θα πληρώνουν, και μεις σαν εκκλησία που έχουμε αυτές τις εκτάσεις και λέμε να κάνουμε και μεις φωτοβολταϊκά και τα χρήματα να πάνε για τους ανθρώπους του φτωχούς, δεν βρίσκουμε ανταπόκριση”.

Παράλληλα επεσήμανε ότι η εκκλησία θέλει με συνεργασία του κράτους να αξιοποιήσει την περιουσία της και τα “αξιοποιήσεως προϊόντα να πάνε στις ευπαθείς ομάδες και τους ανθρώπους που περιμένουν”.

Όσον αφορά το πρόγραμμα “Ήλιος” που αναφέρει ο αρχιεπίσκοπος, έχει στόχο την παραγωγή και εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται με χρήση ηλιακής ακτινοβολίας. Πολλοί κληρικοί πιστεύουν ότι λόγω της γραφειοκρατίας, αλλά και της καχυποψίας προς την Εκκλησία καθυστερούν οι διαδικασίες.

Η Εκκλησία προτίθεται να δημιουργήσει φωτοβολταϊκό πάρκο στην Πεντέλη και σε έκταση 3.500 στρεμμάτων ενώ θα υπάρξει δενδροφύτευση στο μεγαλύτερο μέρος της έκτασης, και υπολογίζεται ότι θα δοθεί εργασία σε 900 ανθρώπους επί πέντε χρόνια, εκ των οποίων οι 100 θα είναι μόνιμοι. Παράλληλα το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων θα διατεθεί στα ιδρύματα της Εκκλησίας και μόνο 1.000.000 ευρώ στη Μονή Πεντέλης για τα έξοδα της.

Ο Αρχιεπίσκοπος φαίνεται πως έχει στόχο να αλλάξει το μοντέλο ανάπτυξης και αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στο Κατάρ και στη συνάντησή του με τον Αλ Θάνι, ο κ. Ιερώνυμος εκδήλωσε ενδιαφέρον για επιχειρήσεις σε ακίνητα της εκκλησίας.

Τουλάχιστον 800 είναι συνολικά τα ακίνητα της Εκκλησίας. Μόνο η Κεντρική Οικονομική Υπηρεσία διαθέτει 490 ακίνητα, πολλά από τα οποία βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Πολλά όμως είναι ξενοίκιαστα λόγω της οικονομικής κρίσης, όπως για παράδειγμα το κτίριο των 7.000 τ.μ. που στεγαζόταν ως το 2006 το υπουργείο Παιδείας στην οδό Μητροπόλεως στο Σύνταγμα.

Τα ακίνητα της Εκκλησίας που ζητεί την αποδέσμευσή τους για να τα αξιοποιήσει και να χρησιμοποιήσει τα έσοδα για έργα φιλανθρωπίας, ανέρχονται σε 123. Επίσης διαθέτει και εκατομμύρια μετοχές στις Τράπεζες Εθνική, Ελλάδος και Πειραιώς, οι οποίες όμως δεν αποδίδουν αφού δεν λαμβάνει μέρισμα πλέον, όπως επίσης χωρίς αξία είναι και τα ομόλογα του δημοσίου.

Megatv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.