Την ανάγκη να πέσουν οι τόνοι στις ελληνογερμανικές σχέσεις επισημαίνει ο Βεστερβέλε

«Οι Γερμανοί συμπάσχουμε με τους Έλληνες πολίτες»Επίθεση φιλίας στην Ελλάδα κάνει ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε. «Αναγνωρίζουμε την προσπάθεια του ελληνικού λαού και συμμεριζόμαστε τους Ελληνες», είναι η φράση που τονίζει ο κ. Βεστερβέλε. 

Παίρνει σαφείς αποστάσεις από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Φρίντριχ, που ως πρώτο μέλος της κυβέρνησης Μέρκελ ζήτησε να δοθούν κίνητρα στην Ελλάδα για να εγκαταλείψει το ευρώ. Ο κ. Βεστερβέλε εστιάζει στην αναγνώριση της προσπάθειας που έγινε το τελευταίο διάστημα από την κυβέρνηση Παπαδήμου και διαβεβαιώνει για τη στήριξη της Γερμανίας.

Παράλληλα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη του στα Νέα, υπογραμμίζει την ανάγκη να πέσουν οι τόνοι στις ελληνογερμανικές σχέσεις τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά». Το κλειδί για την υπέρβαση της κρίσης στην Ελλάδα είναι η ανάπτυξη με ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και όχι με νέα χρέη.

Δεν ανησυχεί για το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών γιατί έχει εμπιστοσύνη στην «παλιά δημοκρατία» στην Ελλάδα, την οποία του εμφύσησε και ο δάσκαλός του καθηγητής Δημήτρης Τσάτσος.

Κύριε υπουργέ, το τελευταίο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες να δρομολογήσει πολλές μεταρρυθμίσεις, που δεν είχαν προχωρήσει εδώ και καιρό. Δεν θα ήταν μοιραίο ειδικά σε αυτή τη συγκυρία να αφεθεί η Ελλάδα χωρίς υποστήριξη των εταίρων, όπως ζητούν πλέον και μέλη της γερμανικής κυβέρνησης με την πρόταση του υπουργού Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ να δοθούν κίνητρα στην Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ;

Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι μέρος της ευρωζώνης και εργαζόμαστε για να συνεχίσουμε τον κοινό δρόμο. Έτσι, θέλω να εκφράσω τον μεγάλο σεβασμό γι’ αυτό που κάνει η Ελλάδα, ο ελληνικός λαός και οι Έλληνες πολιτικοί τους τελευταίους μήνες.

Οι μεταρρυθμίσεις είναι δύσκολες. Το καλό φάρμακο είναι μερικές φορές πικρό. Αυτό το γνωρίζουμε. Για μένα δεν υπάρχει αμφιβολία: θέλουμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού αυτή τη μεγάλη δοκιμασία.

Το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών επιδεινώθηκε επικίνδυνα το τελευταίο διάστημα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας εγκάλεσε δημόσια τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών με τη φράση, «ποιος είναι ο κ. Σόιμπλε που λοιδορεί τη χώρα μου;». Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του FDP Ράινερ Μπρίντερλε καταλόγισε αμετροέπεια και ζήτησε από τους ‘Ελληνες να τηρούν το μέτρο. Βρισκόμαστε σήμερα στο χειρότερο σημείο των ελληνογερμανικών σχέσεων;

Η συμβουλή μου προς όλες τις πλευρές είναι η μετριοπάθεια, τόσο σε όσα λέει κανείς όσο και στο πώς τα λέει. Είναι απαραίτητο να σταθμίζουμε καλά τα λόγια μας. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν αντέξει στον χρόνο, είναι σχέσεις φιλίας ιστορικά θεμελιωμένες και πιστεύω ότι στη Γερμανία εκτιμούν τους Ελληνες και στην Ελλάδα εκτιμούν τους Γερμανούς. Γνωρίζουμε ο ένας τις αρετές του άλλου.

Εκατομμύρια Γερμανοί ταξιδεύουν στην Ελλάδα για επαγγελματικούς λόγους ή για τουρισμό. Εκτιμούν τη χώρα με τον μεγάλο πολιτισμό και το σημαντικό μέλλον. Γι’ αυτό και κάνω έκκληση σε όλους να δείξουν μετριοπάθεια. Πρέπει να σταθμίζουμε τα λόγια μας καλά. Στην Ελλάδα δεν πρέπει να ακολουθούμε τα κλισέ για τους Γερμανούς και στη Γερμανία να μην ακολουθούμε τα κλισέ που υπάρχουν για τους Ελληνες. Η εποχή των προκαταλήψεων στην Ευρώπη θα έπρεπε να έχει ξεπεραστεί προ πολλού.

 

 

 

www.newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.