Από τόκους μέσα σε 2 χρόνια…

Αν από την αρχή της κρίσης δανεισμού που προκάλεσε η κυβέρνηση Παπανδρέου (Οκτώβριος- Δεκέμβριος 2009), οι «εκατομμυριούχοι» κρατούσαν τα χρήματα τους στην Ελλάδα, σε μια «μικρή» ξένη τράπεζα τότε το εκατομμύριο θα ξεπερνούσε σήμερα το 1.113.025 ευρώ.
Μ ένα μέσο επιτόκιο 5,5% που προσέφερε σταθερά σε μια προθεσμιακή, μια θυγατρική ξένης τράπεζας το 1 εκατ. ευρώ θα εμφάνιζε απόδοση 11,3%, έτσι το συνολικό ποσό θα έφθανε στις 113.000 χιλιάδες ευρώ.

Βεβαίως, το ρίσκο που αναλάμβανε ο κάθε επενδυτής ήταν η θυγατρική να οδηγούνταν σε κλείσιμο, όπως συνέβη μ άλλη ελληνική. τράπεζα που προσέφερε κλιμακωτό επιτόκιο έως 7-8 – 9%.
Υπάρχουν, όμως, επενδυτές οι οποίοι δεν πίστεψαν τον τότε υπουργό Οικονομίας κ. Παπακωνσταντίνου για την
φορολόγηση καταθέσεων, και δεν πλήρωσαν ούτε τις ελβετικές τράπεζες, ούτε τις αγγλικές που συγκεντρώνουν ακόμη τα κεφάλαια.

Και οι μεν ελβετικές χρεώνουν φύλακτρα, ενώ οι αγγλικές τράπεζες δίνουν μικρές αποδόσεις.
Φυσικά από την άλλη πλευρά , η μεγαλύτερη ζημιά έγινε στο τραπεζικό σύστημα και την χώρα, καθώς πάνω από 60 δις. ευρώ έφυγαν από τη χώρα.

Σήμερα, η θυγατρική της Πορτογαλικής Τράπεζας BCP προσφέρει επιτόκιο 5,63% για 100.000 ευρώ ( 3 μήνες ), ενώ ακολουθεί η Probank με 5,70% και η Ελληνική Τράπεζα με 5%.

Οι μεγαλύτερες τράπεζες Εθνική – Alpha Bank και Eurobank προσφέρουν 1,15% – 4,10% και 4% για 100.000 και τρεις μήνες.

ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ : Νερά και λιμάνια προηγούνται
Εκτός από τις τραπεζικές μετοχές που απέδωσαν πάνω από 200% μέχρι τώρα στις πρωταθλήτριες μετοχές με σταθερή απόδοση συναντάμε την ΕΥΔΑΠ με 19,16%, την ΕΥΑΘ με 18,75% και τον ΟΛΘ με 20,67%.

Όπως φαίνεται οι προς ιδιωτικοποίηση εταιρείες του νερού, αλλά και το λιμάνι προσφέρουν μεγαλύτερη απόδοση ακόμη και από αυτή της χρυσής λίρας η οποία εμφανίζει απόδοση 8,4% από την αρχή του χρόνου καθώς η Τράπεζα αγόραζε με 278 ευρώ και σήμερα αγοράζει με 301,70 ευρώ.

Δημήτρης Παφίλας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.