Μεξικανοί επιστήμονες εργάζονται πυρετωδώς για να εξελίξουν ένα εμβόλιο, το οποίο, όπως πιστεύουν, θα μπορεί να μειώσει τον εθισμό στην ηρωίνη

Οι ερευνητές του μεξικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχιατρικής, ισχυρίζονται ότι οι μέχρι τώρα δοκιμές του εμβολίου σε ποντικούς ήταν επιτυχείς, και τώρα ετοιμάζονται να το δοκιμάσουν σε ανθρώπους.

Το εμβόλιο, το οποίο έχει κατοχυρωθεί στις ΗΠΑ, επιτρέπει στον οργανισμό να ανθίσταται στην επίδραση της ηρωίνης, έτσι ώστε οι χρήστες της να μην αισθάνονται καμιά ικανοποίηση όταν την λαμβάνουν.

Σύμφωνα με την διευθύντρια του ινστιτούτου Maria Elena Medina, «θα είναι ένα εμβόλιο για προχωρημένους χρήστες, που δεν είχαν επιτυχία με άλλου είδους θεραπείες, και που θέλουν να ξεφύγουν από τα ναρκωτικά».

Οι επιστήμονες όλου του κόσμου προσπαθούν εδώ και χρόνια να βρουν κάτι ανάλογο, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπήρξε κάποια επιτυχής προσπάθεια. Μια επιστημονική ομάδα του αμερικανικού National Institute on Drug Abuse έχει επίσης αναφέρει πρόοδο σε εμβόλιο που εξελίσσει κατά της κοκαΐνης.

Όπως όλα δείχνουν, η μεξικανική προσπάθεια θα στεφθεί με επιτυχία, και το όλο εγχείρημα χρηματοδοτείται από τις αμερικανικές και μεξικανικές αρχές.

Στη διάρκεια των δοκιμών, δόθηκε σε ποντίκια ηρωίνη για μεγάλο διάστημα. Σε αυτά που χορηγήθηκε το εμβόλιο, σημειώθηκε σημαντική πτώση στην κατανάλωση ηρωίνης, κάτι που δίνει στους ερευνητές την ελπίδα ότι μπορεί να συμβεί και στους ανθρώπους.

Η Kim Janda, που εργάζεται σε κάτι παρόμοιο για το Scripps Research Institute στη La Jolla της Καλιφόρνιας λέει πως το μεξικανικό εμβόλιο μπορεί να λειτουργήσει, αλλά θα έχει κάποια μειονεκτήματα. «Μπορεί να φέρει αποτελέσματα, αλλά μπορεί να είναι πολύ γενικό, και να επηρεάζει πολλούς τύπους οπιούχων, και όχι μόνο την ηρωίνη», λέει.

Το Μεξικό αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τα ναρκωτικά. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Jose Cordoba, στην χώρα του υπάρχουν σήμερα 450.000 ναρκομανείς εθισμένοι σε σκληρά ναρκωτικά, κυρίως στις περιοχές κοντά στα σύνορα με την Αμερική.

Οι μεξικανικές συμμορίες καλλιεργούν οπιούχες παπαρούνες στα όρη Sierra Madre, και στη συνέχεια τις μετατρέπουν σε ηρωίνη που ονομάζουν «μαύρη πίσσα», ή «μεξικανική λάσπη», την οποία διακινούν στις ΗΠΑ μέσω του ποταμού Rio Grande.

Το λαθρεμπόριο της ηρωίνης αποφέρει δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο σε συμμορίες όπως η Sinaloa Cartel, κα οι Zetas. Η δε βία που συνοδεύει το λαθρεμπόριο έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα, με 47.000 νεκρούς από το 2006 μέχρι σήμερα!

The Guardian

Απόδοση: S.A.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.