Τρία σημαντικά ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία των θεσμών της χώρας, στις πρακτικές των πολυεθνικών και σε ζητήματα διαφθοράς επανέφερε στο προσκήνιο με ερώτηση που κατέθεσε προς τους αρμόδιους Υπουργούς, ο βουλευτής Κοζάνης κ. Γ. Κασαπίδης.

Με αφορμή το σκάνδαλο δωροδοκίας Ελλήνων ιατρών δημοσίων νοσοκομείων από αμερικανική εταιρία ιατρικών μηχανημάτων, με σκοπό την προώθηση των προϊόντων της, αποδείχτηκε για μία ακόμη φορά η βραδύτητα με την οποία κινείται η ελληνική δικαιοσύνη.

Ενώ το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, έχει ήδη επιβάλλει πρόστιμο «μαμούθ» 22 εκατομμυρίων δολαρίων στην εν λόγω εταιρία, την ίδια ώρα στη χώρα μας η υπόθεση εκκρεμεί από το 2009.

Παράλληλα, αποκαλύπτονται και στην περίπτωση αυτή, οι παράνομες μέθοδοι υπερκοστολογήσεων και συνήθεις πρακτικές των πολυεθνικών καθώς και η ελλιπής εποπτεία της διαδικασίας προμηθειών των δημοσίων νοσοκομείων, για τις οποίες τα αρμόδια Υπουργεία οφείλουν να δώσουν άμεσα λύση.

Τη στιγμή μάλιστα που ο ελληνικός λαός υποβάλλεται σε αιματηρές θυσίες, είναι αδιανόητο κάποιοι να απολαμβάνουν της ιδιάζουσας «ασυλίας» για πράξεις τους που σε άλλη χώρα έχουν καταδικαστεί βαρύτατα!!!
Παρακάτω ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ: 1) Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου

2) Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
κ. Ανδρέα Λοβέρδο
3) Οικονομικών
κ. Ευάγγελο Βενιζέλο

ΘΕΜΑ: Πρόστιμο μαμούθ σε αμερικάνικη εταιρία ιατρικών μηχανημάτων για σκάνδαλο δωροδοκίας Ελλήνων ιατρών σε δημόσια νοσοκομεία

Τρία σημαντικά ζητήματα φέρνει στο προσκήνιο το πρόσφατο σκάνδαλο, που δημοσιεύτηκε στον ελληνικό και διεθνή τύπο, δωροδοκίας ιατρών δημοσίων νοσοκομείων από αμερικάνικη φαρμακευτική εταιρία, για την προώθηση των προϊόντων της.

Τα ζητήματα αφορούν στην ταχύτητα διεκπεραίωσης των δικαστικών υποθέσεων στη χώρα μας, στον τρόπο τιμολογήσεων των πολυεθνικών εταιριών και στη διαδικασία προμηθειών στα νοσοκομεία.
Με το συγκεκριμένο σκάνδαλο αποκαλύφθηκε ότι για περισσότερα από 10 χρόνια αμερικάνικη εταιρία κέρδιζε προμήθειες μέσω ενός εμπορικού αντιπροσώπου, ο οποίος επέλεξε ένα μονοπάτι διαφθοράς για την προώθηση των προϊόντων του.

Συγκεκριμένα, προκειμένου να αγοραστούν τα προϊόντα του δωροδοκούσε τους ιατρούς σε ποσοστό 20-30% της αξίας του προϊόντος που πωλούσε. Στη συνέχεια η εταιρία κάλυπτε το ποσό αυτό με υπερκοστολόγηση εις βάρος του ελληνικού δημοσίου.

Για την υπόθεση αυτή, ήδη, έχει επιβληθεί πρόστιμο μαμούθ (22 εκ. $) στην εν λόγω εταιρία από το αμερικάνικο Υπουργείο Δικαιοσύνης, όμως στην Ελλάδα η υπόθεση εκκρεμεί από το 2009, όταν και επιλήφθηκε του θέματος η Ελληνική Δικαιοσύνη.

Επειδή η διαφθορά αποτελεί μάστιγα όχι μόνον της οικονομίας μας αλλά και της Δημοκρατίας μας,
Επειδή αυτά τα φαινόμενα προκαλούν ιδιαίτερα την Ελληνική κοινωνία,
Επειδή οι υπερκοστολογήσεις και οι λοιπές γνωστές πρακτικές των πολυεθνικών, αποτελούν οικονομικό έγκλημα και πλήττουν βάναυσα την εθνική μας οικονομία και τον Ελληνικό λαό,
Επειδή η βραδύτητα με την οποία κινείται η ελληνική δικαιοσύνη επιτρέπει την παρατεταμένη δράση τέτοιων εταιριών,
Επειδή η μέχρι σήμερα απουσία παραδειγματικής τιμωρίας επίορκων ιατρών και δημοσίων λειτουργών γενικότερα, λόγω των πρόχειρων ΕΔΕ και της άτολμης Διοίκησης, εκκολάπτει τέτοιες ενέργειες,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:
1. Με ποιους τρόπους προτίθεται η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να ελέγξει τη διαδικασία προμηθειών και πώς θα προστατεύσει το ελληνικό δημόσιο από τέτοια φαινόμενα;
2. Έχει οργανωμένο σχέδιο και ποιο η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών για την αντιμετώπιση κακών πρακτικών υπερκοστολόγησης που επανειλημμένα εφαρμόζουν οι πολυεθνικές;
3. Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης η επιτάχυνση της δικαστικής έρευνας και η απονομή της Δικαιοσύνης σε τέτοιες περιπτώσεις και με ποιο τρόπο;

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.