Με συνοπτικές διακδικασίες η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους δανειστές για την αποφασιστικότητά της

Με επείγουσες διαδικασίες και με στόχο την εμπέδωση της αντίληψης ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση των σκληρών μέτρων του δεύτερου μνημονίου, αναμένεται να συνεδριάζει το μεσημέρι του Σαββάτου το υπουργικό συμβούλιο.

Στη συνεδρίαση θα τεθούν προς τελική συζήτηση και έγκριση ο πρώτος εφαρμοστικός νόμος του μνημονίου (υπουργείο Οικονομικών), με σειρά μέτρων και επώδυνων ρυθμίσεων προς άμεση εφαρμογή, καθώς και τα νομοσχέδια για την προώθηση του ενεργειακού προγράμματος Ηelios.

Τα τελευταίο νομοσχέδιο συγκαταλέγεται στις προτεραιότητες που ενδιαφέρουν ιδιαιτέρως τους δανειστές, ενώ ο εφαρμοστικός νόμος επισπεύδεται σε μία προσπάθεια διάλυσης όλων των αρνητικών εντυπώσεων σε βάρος της Ελλάδας και των επιφυλάξεων της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας σε ό,τι αφορά την πραγματική διάθεση της χώρας και της πολιτικής της ελίτ να προωθήσει τις αλλαγές που ζητούνται, με αντάλλαγμα, κατ’ αρχάς την περαιτέρω δανειοδότηση, την υλοποίηση της δανειακής σύμβασης και την παραμονή στην ευρωζώνη.

Σημειώνεται ότι μόλις προχθές, ανώτατες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο πρώτος εφαρμοστικός νόμος του νέου μνημονίου θα ερχόταν προς ψήφιση στη Βουλή στις 27 Οκτωβρίου, ενώ έπειτα από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, και αφότου συνεδριάσει το Σάββατο το υπουργικό συμβούλιο, η κατάθεση του επισπεύδεται, σύμφωνα με στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου πιθανότατα για τη Δευτέρα, ημέρα κατά την οποία συνεδριάζει και το eurogroup, προκειμένου να ληφθεί απόφαση για το ελληνικό ζήτημα.

Τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο εφαρμοστικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται το σύνολο των περικοπών στις δαπάνες των δαπανών του τρέχοντος έτους, που υπερβαίνουν τα 3 δισ. ευρώ, καθώς και ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός και το «μαχαίρι» στους μισθούς, οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και τα μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στον ιδιωτικό τομέα.

Εν όψει της συνεδρίασης αναμένεται και η εξειδίκευση των μέτρων εξοικονόμησης των 325 εκατ. ευρώ, τα οποία μέχρι στιγμής διαφαίνεται ότι θα προκύψουν από τις εξής περικοπές: 50 εκατ. από την Υγεία, 100 εκατ. από τα ειδικά μισθολόγια, 100 εκατ. από τις αμυντικές δαπάνες, 75 εκατ. από τις περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες στα 3,3 δισ. συμπληρωματικών μέτρων του 2012 περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων περικοπές όπως 300 εκατ. από την άμυνα, περισσότερα από 1 δισ. από την φαρμακευτική δαπάνη, 200 εκατ. από τις συντάξεις των ευγενών ταμείων, 400 εκατ. από τις Δημόσιες Επενδύσεις, κ.ά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει, τέλος, η περικοπή κατά 270 εκατ. των εκλογικών δαπανών και επιδομάτων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.