Με την οικονομική αστάθεια και αβεβαιότητα να επικρατεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται αύξηση των εμβασμάτων από την Ελλάδα στο εξωτερικό και ταυτόχρονη μείωσή τους προς τη χώρα μας

Οι οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και το αίσθημα ανασφάλειας που κυριεύει τους πολίτες οδήγησε στη μετατροπή της χώρας από χώρα προσέλκυσης σε χώρα αποστολέων εμβασμάτων την τελευταία διετία.

Το 2010, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που απέστειλε ο Επίτροπος για θέματα φορολογίας και τελωνειακής ένωσης, ελέγχου και καταπολέμησης της απάτης, Α. Σεμετά, οι εκροές των μεταναστευτικών εμβασμάτων από την Ελλάδα εκτιμάται ότι ανήλθαν στο 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ, εκ των οποίων τα υψηλότερα ποσά είχαν προορισμό την Αλβανία (514 εκατομμύρια ευρώ), το Ισραήλ (190 εκατομμύρια ευρώ) και τη Γεωργία (103 εκατομμύρια ευρώ).

Οι εισροές στην Ελλάδα από την άλλη πλευρά ανήλθαν στα 929 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα υψηλότερα ποσά προήλθαν από τις ΗΠΑ (339 εκατομμύρια ευρώ), τη Γερμανία (236 εκατομμύρια ευρώ) και το Βέλγιο (221 εκατομμύρια ευρώ).

Εμφανίζεται επίσης μία κατακόρυφη αύξηση των εμβασμάτων προς τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ε.Ε. (984 εκατομμύρια ευρώ) την ώρα που η εισροή από αυτά δεν υπερβαίνει τα 411 εκατομμύρια ευρώ.

Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ένα συνολικό έλλειμμα της τάξης των 725 εκατομμυρίων ευρώ μόνο για το 2010. Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Παπανικολάου, τονίζει ότι η κατάσταση αυτή δημιουργήθηκε κυρίως την τελευταία διετία, καθώς έως και το 2008 η αναλογία εισροών – εκροών εμβασμάτων εμφάνιζε πλεόνασμα της τάξης των 515 εκατομμυρίων ευρώ.

“Η οικονομική ανασφάλεια και η έλλειψη αναπτυξιακών προοπτικών που επικράτησε την τελευταία διετία στην Ελλάδα είχε ως αποτέλεσμα μία παράπλευρη απώλεια, ιδιαίτερα επιβλαβή για την ελληνική οικονομία.
Οι μετανάστες που εργάζονταν στην Ελλάδα και διατηρούσαν καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα επιδόθηκαν σε μία άνευ προηγουμένου εκροή κεφαλαίων προς το εξωτερικό την ίδια στιγμή που Έλληνες εργαζόμενοι στο εξωτερικό ουσιαστικά πάγωσαν την εισροή χρημάτων προς την Ελλάδα εξαιτίας της οικονομικής ανασφάλειας που επικρατούσε στο εσωτερικό της χώρας.

Από 515 εκατομμύρια ευρώ πλεόνασμα το 2008 σήμερα έχουμε περίπου 700 εκατομμύρια έλλειμμα. Συνολικά επομένως, πέραν τον άλλων παραμέτρων και χωρίς να συνυπολογίζεται η εκροή κεφαλαίων από ελληνικά νοικοκυριά προς το εξωτερικό, συρρικνώθηκε η ρευστότητα στην αγορά και στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα κατά περίπου 1,3 δισεκατομμύριο ευρώ.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι κυβερνήσεις της προηγούμενης διετίας, δημιούργησαν μια άνευ προηγουμένου οικονομική ανασφάλεια στην χώρα, σε όλους τους τομείς. Τα έκαναν όλα λάθος!”, υπογράμμισε.

 

news247.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.