Ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εργασίας η έναρξη υλοποίησης των προγραμμάτων «κοινωφελούς εργασίας», που αποτελούν ένα από τα βασικά όπλα της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑ.Ο.Σ. των κεφαλαιοκρατών για να πλήξει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και να βάλει τους εργαζόμενους να δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί.

Η ουσία βρίσκεται στο ότι αυτό το πρόγραμμα αποτελεί ένα σύγχρονο σκλαβοπάζαρο, που εμπορεύεται την ανάγκη των ανέργων για μεροκάματο, ενώ πλασάρεται ως μέτρο που θα αντιμετωπίσει την ανεργία. Λες και αντίστοιχα άθλια μέτρα που έχουν παρθεί στο παρελθόν (Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, το απαράδεκτο καθεστώς των συμβασιούχων, η μερική απασχόληση κ.λπ.) μείωσαν την ανεργία. Το αντίθετο, η ανεργία όχι μόνο δε μειώνεται, αλλά επειδή σχετίζεται άμεσα με τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, γεννιέται και γιγαντώνεται από αυτόν.

Τόσο η κυβέρνηση όσο και τα ΜΜΕ επιμένουν να επικεντρώνουν την κουβέντα γι’ αυτά τα «σκλαβοπάζαρα» στη «διαφάνεια» και στη «ρουσφετολογία» και όχι στην εκβιαστική και αντεργατική ουσία του προγράμματος.

Το πρόγραμμα αφορά στην 5μηνη προσωρινή απασχόληση περίπου 300 ανέργων στο Ν. Γρεβενών (σε αυτούς περιλαμβάνει επαγγελματίες που διέκοψαν τη δραστηριότητά τους πριν από δύο χρόνια, ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες βάσει εισοδηματικών κριτηρίων).

Όσοι προσληφθούν θα παίρνουν ανεξαρτήτως προϋπηρεσίας και αντικειμένου εργασίας, ειδικότητας ή μη, 625 ευρώ το μήνα, δηλαδή 3.125 ευρώ για 5 μήνες! Με αυτά τα λεφτά, οι εργαζόμενοι καλούνται να ζήσουν για 12 μήνες, αφού μετά την πάροδο των 5 μηνών λήγει το πρόγραμμα, και για τους υπόλοιπους 7 μήνες δεν θα έχουν δικαίωμα ένταξης σε άλλο πρόγραμμα. Μάλιστα, εάν κάποιος άνεργος δουλέψει και κολλήσει κάποια ένσημα μέσα στο επόμενο 7μηνο, δε θα μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα του επόμενου έτους, γιατί δε θα θεωρείται μακροχρόνια άνεργος.

Στην πράξη το πρόγραμμα αυτό με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της ανεργίας δημιουργεί μια ακόμα στρατιά δεκάδων χιλιάδων πολύ φθηνών εργατών χωρίς δικαιώματα. Χτυπά ευθέως τα δικαιώματα που απορρέουν από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Έτσι, ένας επιστήμονας ή ένας ειδικευμένος εργαζόμενος με μια προϋπηρεσία μερικών ετών καλείται να εργαστεί με τον κατώτατο μισθό, ο οποίος αντιστοιχεί στον ανειδίκευτο εργάτη που πιάνει δουλειά για πρώτη φορά. Επιπλέον, οι εργοδότες δε θα καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές αφού το σύνολό τους θα καταβληθεί από τον ΟΑΕΔ, δηλαδή από τα λεφτά των ίδιων των εργαζομένων.

Ενεργό ρόλο σε αυτόν το μηχανισμό εκβιασμού και εκμετάλλευσης των ανέργων θα έχουν και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, όπως και άλλοι φορείς «Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα» (Σωματεία, Ιδρύματα, Συνδικαλιστικές Οργανώσεις κ.λπ.), μέσω των οποίων θα γίνονται οι προσλήψεις. Μάλιστα, για τον «κόπο τους» θα λαμβάνουν 5% επί του μισθολογικού κόστους, το οποίο εκτιμάται ότι ανέρχεται σε περίπου 250 ευρώ το πεντάμηνο ανά εργαζόμενο που προσλαμβάνεται. Συνολικά περίπου 14 εκατ. ευρώ θα πάνε στα ταμεία των «μη κερδοσκοπικών φορέων».

Για άλλη μια φορά, επιβεβαιώνεται ότι οι ΜΚΟ αποτελούν μοχλό προώ-θησης των αντεργατικών πολιτικών και εργαλείο χειραγώγησης των εργαζομένων και του λαού. Άλλωστε πάντοτε οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις χρηματοδοτού-νται από τα κράτη, την ΕΕ και τις επιχειρήσεις, προκειμένου να εκτονώνονται οι ακραίες κοινωνικές αντιθέσεις, να εθίζονται τα λαϊκά στρώματα στη λογική της «φιλανθρωπίας» και του «εθελοντισμού» και να «χτίζουν» το «κοινωνικό και φιλοπεριβαλλοντικό» προφίλ των επιχειρηματικών ομίλων. Γι’ αυτό χρηματοδο-τούνται αδρά και για τη «συμβολή» τους στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Στο σύγχρονο αυτό δουλεμπόριο έχει βάλει τη σφραγίδα της και η ΓΣΕΕ, συμμετέχοντας ενεργά στην καταπάτηση των Συλλογικών Συμβάσεων, αφού όσοι θα απασχοληθούν θα αμείβονται με μισθούς ανεξάρτητα από προϋπηρεσία, ειδικότητα και κλάδο, αλλά και κάτω από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Αποκαλύπτεται για άλλη μια φορά ο αντεργατικός τους ρόλος. Πώς μπο-ρούν οι εργαζόμενοι να εμπιστευτούν αυτούς τους συνδικαλιστές για την προά-σπιση των συμφερόντων τους, τη σωτηρία του κατώτατου μισθού και των δώρων από τις διαπραγματεύσεις με την Τρόϊκα, όταν από την πίσω πόρτα αποδέχονται προγράμματα όπως αυτό, που χτυπούν ευθέως τις Συλλογικές Συμβάσεις και τα θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων στο όνομα της διατήρησης κάποιων προσωρινών θέσεων εργασίας; Όπως άλλωστε έκαναν και τις προηγούμενες μέρες παίρνοντας μέρος σε ένα διάλογο – σφαγείο για τα εργατικά δικαιώματα, με την παραδοχή ότι ο εργάτης είναι κόστος για τον εργοδότη, αλλά και πως αυτό το κόστος πρέπει να περιοριστεί.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να απορρίψουν τα ιδεολογήματα εργοδοτών και ΓΣΕΕ και τα μέτρα που προωθούνται και τους οδηγούν στην εξαθλίωση.
Κατανοούμε την ανάγκη και την αγωνία εκατοντάδων νέων και των οικογενειών τους στο Ν. Γρεβενών για την εξεύρεση εργασίας και την ενίσχυση του οικογενειακού εισοδήματος σε περιόδους έντονης καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Όμως σε καμία περίπτωση ως ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν μπορούμε και δεν πρέπει να παραιτηθούμε από τη μαχητική και διαρκή διεκδίκηση του δικαιώματος σε μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Μόνο η εργασία με αυτούς τους όρους εξασφαλίζει για τους νέους ανθρώπους αξιοπρεπή και ασφαλή διαβίωση κα προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον. Για αυτή την προοπτική αξίζει να αγωνισθούμε όλοι χωρίς συμβιβασμούς και υποχωρήσεις.

ΠΑΜΕ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.