Εικόνα κατακερματισμού εμφανίζει το πολιτικό σκηνικό μετά την ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης από τη Βουλή, και όσων την ακολούθησαν, σύμφωνα με δημοσκόπηση της VPRC που δημοσιεύει σήμερα Πέμπτη το περιοδικό Επίκαιρα

Το πολιτικό σκηνικό εμφανίζεται κατακερματισμένο και τα σενάρια φαντασίας έγιναν πλέον εφικτά.

Η ψήφιση του δεύτερου Μνημονίου έχει πλέον «απασφαλίσει» δομικές αλλαγές στο κομματικό σύστημα και στους εκλογικούς συσχετισμούς.

Οι επόμενες εκλογές, που, κατά τα φαινόμενα, είναι πλέον επείγουσες για το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα, θα καταγράψουν πρωτοφανή ρευστότητα σε όλα τα επίπεδα.

Πλέον δεν υπάρχει σενάριο επιστημονικής φαντασίας για το εκλογικό αποτέλεσμα. Όλα μπορούν να συμβούν, ακόμα και οι πιο απίθανες προ ολίγων εβδομάδων υποθέσεις.

Η έρευνα της VPRC του Ιανουαρίου κατέγραψε για πρώτη φορά το ΠΑΣΟΚ στην πέμπτη θέση, με ποσοστό 12%. Το ΠΑΣΟΚ υποχωρεί κατά μία μονάδα καταγράφοντας ποσοστό 11%, ενώ η Νέα Δημοκρατία έρχεται αντιμέτωπη με την επιλογή του Αντώνη Σαμαρά να υπερψηφίσει το νέο Μνημόνιο και να διαγράψει 21 βουλευτές, καταγράφοντας ποσοστό 27,5%.

Τα κόμματα της Αριστεράς καταγράφουν πολύ υψηλά ποσοστά με τη Δημοκρατική Αριστερά να φθάνει στο 16%, το ΚΚΕ στο 14% και το ΣΥΡΙΖΑ στο 13,5%. Το ποσοστό του ΛΑΟΣ εξαιτίας της παρελκυστικής πολιτικής του αρχηγού του πέφτει στο 4,5% με πτώτικες τάσεις που να απειλείται ακόμη και η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του κόμματος, σφυροκπημένο από την ακροδεξιά Χρυσή Αυγή στα δεξιά του, που καταγράφει πάλι υψηλό ποσοστό, 2,5%.

Οι Οικολόγοι-Πράσινοι συνεχίζουν να “μπαίνουν” στη Βουλή διατηρώντας ένα σταθερό πόσοστό γύρω στο 3,5%, ενώ το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών του Γιάννη Δημαρά καταγράφει ποσοστό 2%, ενώ η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. επανεμφανίζεται με ποσοστό 1%.

Το “άλλο κόμμα” καταγράφει ποσοστό 2,5% και η αποχή, τα λευκά και τα άκυρα φθάνουν στο 31,8%.

Υψηλότατα εμφανίζονται τα ποσοστά δυσαρέσκειας των πολιτών για την πορεία της χώρας και τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει πολύ χαμηλά ποσοστά εμπιστοσύνης, αφού αποτελεί μαζί με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, το πρόσωπο κλειδί για τη διαχείριση της κρίσης στην παρούσα φάση.

Πρώτα συμπεράσματα
– Η ΝΔ προηγείται σταθερά με μεγάλη διαφορά, αλλά παρουσιάζει πτώση κατά 3%, αποτέλεσμα της δυσαρέσκειας για την στάση της στη Δανειακή.

– Το ΠΑΣΟΚ σταθεροποιείται στην πέμπτη θέση των προτιμήσεων, με ποσοστό 11%.

– Μεγάλη πτώση του ΛΑΟΣ.  Το 4,5% του Φεβρουαρίου, αν δεν ανακοπεί η πτώση, θα βρεθεί κοντά στο 3% με 3,5% τις επόμενες εβδομάδες και πιθανόν να θέσει σε κίνδυνο την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του κόμματος.

– Το άθροισμα της Αριστεράς –ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών –ξεπερνά το 30%, εκφράζοντας την αυξανόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια στα συνεχή μέτρα

– Η ΔΗΜΑΡ, με τη σειρά της, απορροφά το μετριοπαθές εκσυγχρονιστικό κεντροαριστερό κομμάτι του παλαιού ΠΑΣΟΚ κι όσο δεν προκύπτει αλλαγή της κατάστασης στο ΠΑΣΟΚ τόσο σταθεροποιεί ένα εκλογικό ακροατήριο όχι συνεκτικό ιδεολογικά και κοινωνικά, ικανό, ωστόσο, αυτή τη στιγμή να τη φέρει ακόμα και στη δεύτερη θέση των εκλογικών προτιμήσεων.

– Σχετική δημοσκοπική ανάκαμψη των Οικολόγων Πράσινων (3,5%)

– Η ΔΗΣΥ  της Ντ. Μπακογιάννη  σταθερά εκτός Βουλής

– Σταθεροποίηση των εκλογικών ποσοστών της Χρυσής Αυγής κοντά στο όριο του 3%.

– Καταδίκη της κυβέρνησης από την  συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών

Τα αποτελέσματα της προηγούμενης δημοσκόπησης της ίδιας εταιρείας για τον Ιανουάριο ήταν:

NΔ 30,5%,

ΔΗΜ.ΑΡ 13%,

ΚΚΕ 12,5%,

ΣΥΡΙΖΑ 12,5%,

ΠΑΣΟΚ 12%,

ΛΑΟΣ 6%,

Οικολόγοι Πράσινοι 3%.

Διαβάστε όλη τη δημοσκόπηση σε επιμέλεια Γιάννη Κορωναίου, με την ανάλυση του Χριστόφορου Βερναρδάκη, στα “Επίκαιρα”, στο τεύχος 122, που κυκλοφορεί σήμερα Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2012

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.