Από όπου περνά το ΔΝΤ η καταναλωτική συμπεριφορά των πολιτών μεταβάλλεται αρνητικά αναφέρει η εταιρεία

Επιστροφή κεφαλαίου από την Coca - Cola 3E το 2012Σε επιστροφή κεφαλαίου θα προχωρήσει εντός του 2012 η Coca Cola 3E, καθώς η διοίκησή της απορρίπτει τη διανομή μερίσματος, όπως και πέρσυ, για φορολογικούς λόγους. Για τα κέρδη του 2010 η εταιρεία είχε προχωρήσει εντός του 2011 σε επιστροφή κεφαλαίου 0,50 ευρώ ανά μετοχή, καθώς ο τότε νόμος προέβλεπε διπλή φορολόγηση για τα μερίσματα των θυγατρικών του εξωτερικού. Σήμερα, η νομοθεσία έχει αλλάξει αλλά τα στελέχη της 3Ε εμφανίζονται «κουμπωμένα», καθώς δεν έχει ξεκαθαριστεί το πλαίσιο του εφαρμοστικού νόμου.

Οπως διευκρίνισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Δημήτρης Λόης κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με αναλυτές, η πρόταση του ΔΣ για το ύψος της επιστροφής κεφαλαίου θα ανακοινωθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2012. Υπενθυμίζεται ότι τα καθαρά κέρδη του ομίλου το 2012 υποχώρησαν κατά 27% σε σχέση με το 2011 και διαμορφώθηκαν στα 330 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Λόης επιβεβαίωσε τις προβλέψεις για θετικές ταμειακές ροές ύψους 1,45 δισ. ευρώ την τριετία 2012 – 2014 και για επενδύσεις σε κεφαλαιουχικές ανάγκες επίσης 1,45 δισ. ευρώ. Σε ερώτηση των αναλυτών αν σκοπεύει η διοίκηση με τα υψηλά αυτά διαθέσιμα να προχωρήσει σε κάποια εξαγορά ο κ. Λόης υποστήριξε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι πιθανό καθώς ο όμιλος δεν έχει να αντιμετωπίσει λήξεις δανείων έως το Σεπτέμβριο του 2013.

Για το κόστος των πρώτων υλών (ζάχαρη, PET και συμπυκνωμένοι χυμοί) ο κ. Λόης ανέφερε πως η αύξηση το 2011 κινήθηκε σε χαμηλό διψήφιο ποσοστό και πως το 2012 εκτιμάται πως θα υποχωρήσει σε υψηλό μονοψήφιο ποσοστό.

Οπως έγινε γνωστό ο όμιλος έχει καλύψει ήδη το 60% των αναγκών του εμφιαλωτηρίου στη Νιγηρία σε ζάχαρη για το 2012, το 80% της Ρωσίας ενώ για τις αγορές της Ε.Ε. νέες αγορές σε ζάχαρη θα πραγματοποιηθούν το τέταρτο τρίμηνο του 2012.

Απαντώντας σε ερώτηση των αναλυτών αν η 3Ε αντιμετωπίσει την άνοδο των πρώτων υλών με ανατιμήσεις, ο κ. Λόης επεσήμανε ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι εκτός από την αύξηση των τιμών όπως η πολιτική που ακολουθεί τελευταία η εταιρεία με τον κωδικό OBPPC, η οποία μεταφράζεται στην επιλογή κατάλληλης συσκευασίας, κατάλληλης τιμής, κατάλληλου σήματος και κατάλληλου δίκτυου διανομής για κάθε χώρα ξεχωριστά.

Αλλωστε, ο κ.Λόης τόνισε ότι σε πολλές χώρες όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία έχει αυξηθεί ο ΦΠΑ και η ύφεση έχει κάνει εμφανή τα σημάδια της οπότε μια αύξηση των τιμών θα είχε εντελώς αντίθετα αποτελέσματα.

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως ο ΦΠΑ για τα αναψυκτικά εκτός από την Ελλάδα που αυξήθηκε από 13% σε 23%, αυξήσεις κατεγράφησαν στην Ιταλία από 20% σε 21% και εντός του 2012 θα ανέβει στο 23%, στην Τσεχία από 10% σε 14% και το 2013 θα ενισχυθεί στο 17% και στην Ιρλανδία από 21% σε 23%.

Στην Ελλάδα το τέταρτο τρίμηνο του 2011 η μείωση του όγκου πωλήσεων εκτινάχθηκε στο 28% ως απόρροια της αύξησης του ΦΠΑ αλλά και από την επιβολή μαζικών φόρων όπως το τέλος ακινήτων και η εισφορά αλληλεγγύης.

Γενικότερα, η διοίκηση της Coca Cola 3E επιβεβαίωσε ότι σε αρκέτες χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται, η έλευση του ΔΝΤ (Ελλάδα, Ρουμανία, Ουγγαρία) έχει ανατρέψει επι τα χείρω την καταναλωτική συμπεριφορά των πολιτών.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.