Γιώργος Δακής: “Θέσαμε τις βάσεις για αναπτυξιακή προοπτική» -Γιάννης Παπαϊορδανίδης:«Να δούμε τα στοιχεία»…

Παρά το γεγονός ότι τα πρώτα βήματα της αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης γίνονται μεσούσης της μεγαλύτερης κρίσης που περνά η χώρα μας μετά το Β΄ παγκόσμιο πόλεμο, παρά τη μεγάλη δυσπραγία σε ζητήματα χρηματοδότησης, ο νέος θεσμός προχώρησε με γρήγορους ρυθμούς.

Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής, μιλώντας σε πανηγυρική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, με θέμα τον απολογισμό των πεπραγμένων του 2011.

Έλλειψη στρατηγικής και σχεδιασμού καταλόγισε στην περιφερειακή αρχή, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννης Παπαϊορδανίδης, ενώ απέρριψαν συλλήβδην τον απολογισμό οι επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Μανόλης Βογιατζής και Αντώνης Κύρινας, καθώς σημείωσαν ότι η περιφερειακή αρχή το μόνο που κάνει είναι να υπακούει στις εντολές του κεντρικού κράτους.

Ο Γ. Δακής σημείωσε ότι «ανταποκριθήκαμε στις προκλήσεις, στήνουμε σιγά – σιγά το θεσμικό πλαίσιο, εξυπηρετήσαμε τη χρονιά που πέρασε μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας, μέσα από μια πολύ σφιχτή οικονομική διαχείριση». Πρόσθεσε ότι «η περιφέρειά μας δεν έχει οικονομικά προβλήματα, όπως άλλωστε δείχνουν τα στοιχεία που παραθέτουμε. Τη χρονιά που πέρασε είχαμε οικονομικό πλεόνασμα 30 εκ. ευρώ. Θέσαμε τις βάσεις για μια σειρά σημαντικών αναπτυξιακών προοπτικών για τη δυναμική του αύριο.

Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι η αιρετή περιφέρεια εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο την ευαισθησία, τα αντανακλαστικά και τη γνώση για την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση των προβλημάτων, αλλά και την προοπτική της τοπικής κοινωνίας. Αποτελεί ένα κορυφαίο θεσμό δημοκρατικής λειτουργίας που είναι καταξιωμένος σε όλη τη σύγχρονη Ευρώπη. Είναι προφανές ότι εμείς έχουμε χρονική υστέρηση. Όμως έχουμε τη βούληση να συνεχίσουμε να τρέχουμε γρήγορα, να καλύψουμε το χρόνο που έχουμε χάσει ως πατρίδα και ως κοινωνία και πέρα από αυτά που έχουμε δώσει την πρώτη δύσκολη χρονιά εφαρμογής και στήριξης του θεσμού, να δώσουμε στην κοινωνία αυτά τα οποία προσβλέπει στο νέο θεσμό.
Ο νέος θεσμός ενσαρκώνει με τον καλύτερο τρόπο την ενότητα των κοινωνικών δυνάμεων, τη συλλογική προσπάθεια, τη σύνθεση και τη δυναμική του αποτελέσματος».

Ο περιφερειάρχης σημείωσε σχετικά με το ΕΑΣΠΑ που ξεκινά το 20214, εταίροι είναι οι αιρετές περιφέρειες. Στοιχείο που δεν υπήρχε μέχρι πριν λίγα χρόνια στην πατρίδα μας, αφού δεν υπήρχαν αιρετές περιφέρειες. Γι’ αυτό και ήδη έχουμε παρέμβει σε όλα τα επίπεδα για το στήσιμο και λειτουργία του νέου ΚΠΣ. Έχουμε τρέξει γρήγορα σε όλα τα επίπεδα, παρά τις μεγάλες δυσκολίες». Είπε πάντως ότι τα κονδύλια του ΕΣΠΑ μειώθηκαν σε κεντρικό επίπεδο, γι’ αυτό και εμείς σε τοπικό επίπεδο θα πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα». Ακόμη διέψευσε όσα ακούστηκαν ότι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι μεταξύ των τελευταίων Περιφερειών της χώρας στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «η Δυτική Μακεδονία βρίσκεται μεταξύ των τριών πρώτων θέσεων. Όσα ακούγονται είναι ανακριβή». Ακόμη, τόνισε ότι «η περιφέρειά μας δεν έχει χρέη, δεν έχει δάνεια, αντιθέτως έχει οικονομικό πλεόνασμα».

Ο Γ. Δακής χαρακτήρισε «θετική» την πορεία της αιρετής Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, εξαίροντας στο σημείο αυτό τη συμβολή του στελεχιακού δυναμικού και του προσωπικού.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Παπαϊορδανίδης, απαντώντας στις αιτιάσεις του περιφερειάρχη για το ΕΣΠΑ και τις επιδόσεις, επιφυλάχτηκε «να δούμε τα στοιχεία από τα οποία προκύπτει αυτό», αλλά σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι «οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας βλέπουνε τους ρυθμούς που κινείται το ΕΣΠΑ, καμιά φορά οι αριθμοί διαψεύδονται από τα αποτελέσματα».

Σημείωσε ακόμη ότι «κατανοούμε απόλυτα την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, γι’ αυτό θα προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε τις δικές μας αναπτυξιακές επιλογές για τη Δυτική Μακεδονία και μέσα από τα επιχειρήματα και τοις αιτιάσεις μας ασκούμε κριτική σε τέσσερις άξονες:
Στην αναπτυξιακή πολιτική, συμπεριλαμβανομένου και του ΕΣΠΑ, στη διαχείριση των πόρων γενικότερα, στη στελέχωση και λειτουργία των υπηρεσιών και στη συγκρότηση και λειτουργία των θεσμικών οργάνων. Αυτοί είναι οι βασικοί άξονες κριτικής στην περιφερειακή αρχή, με έμφαση πάντα στο σκέλος της αναπτυξιακής πολιτικής που αφορά στο ΕΣΠΑ, αλλά και στην κωλυσιεργία της κυβέρνησης για αποδέσμευση του Τοπικού Πόρου. Είπε τέλος ότι ο συνδυασμός του επιμένει στη διαφάνεια της διαχείρισης των πόρων.

Ο Μανόλης Βογιατζής αναφερόμενος στη γενικότερη οικονομική και πολιτική συγκυρία, υπογράμμισε ότι «ζούμε ιστορικές στιγμές, όπου οι χορτάτοι ζητούν από τους νηστικούς να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων». Σημείωσε ότι «η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης που στηρίχτηκε από το ΚΚΕ, πριν από ένα χρόνο, ήταν η μόνη αντικαλλικρατική παράταξη, η οποία έλεγε ότι η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση είναι αυτή που μόνο στόχο έχει είναι να εξυπηρετήσει την άρχουσα τάξη και τις μνημονιακές κατευθύνσεις οι οποίες θα εκπορευτούν από την κεντρική εξουσία και σαν ιμάντας μεταφοράς η τοπική διοίκηση θα τις μεταφέρει στην τοπική κοινωνία.

Αυτό που βλέπουμε εδώ, στον ένα χρόνο του Καλλικράτη, σε περιφερειακό επίπεδο η περιφερειακή αρχή είναι αυτός ο φορέας, ο οποίος μέσα από τον στενωπό, δέχεται άκριτα τις όποιες περικοπές των κονδυλίων. Αυτό σημαίνει ότι κατ’ ανάγκη τα πεπραγμένα της αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης να είναι μειωμένα και θα μετακυλύει τις όποιες υπηρεσίας έδινε προηγούμενα στο λαό να τις χρεώνει είτε με φορολογία είτε με ανταποδοτικότητα, είτε εκχωρώντας αυτές τις υπηρεσίες στην ιδιωτική πρωτοβουλία».

Ο Αντώνης Κύρινας σημείωσε ότι ο απολογισμός της αιρετής Περιφέρειας γίνεται σήμερα, σε μία ημέρα πολύ δύσκολη για το λαό της Δυτικής Μακεδονίας και της χώρας ολόκληρης. Κάποιοι χτες τα μεσάνυχτα αποφάσισαν ότι αυτός ο λαός, αυτή η χώρα πρέπει να ξεπουληθεί, πρέπει να εξαθλιωθεί.
Πραγματικά είναι μία πολύ δύσκολη μέρα, φαντάζομαι σ’ αυτό επειδή ο απολογισμός θα πρέπει να αφορά όχι μόνο τα πεπραγμένα, αλλά και το πολιτικό σκηνικό που έχει στηθεί ο Καλλικράτης, δηλαδή πως δούλεψε ένα χρόνο, τι αποτελέσματα είχε και τι πρέπει να γίνει. Γι’ αυτό πρέπει να δώσουμε το στίγμα μας και μέσα από το περιφερειακό συμβούλιο, για το πώς θα προστατέψουμε τα συμφέροντα του κόσμου της Δυτικής Μακεδονίας απέναντι σε όλη αυτή τη βαρβαρότητα που έρχεται.

Από κει και πέρα, εμείς είχαμε πει και προεκλογικά και δυστυχώς δικαιωθήκαμε, ότι δηλαδή ο Καλλικράτης, αυτό το νομοσχέδιο που έφεραν και διαλαλήθηκε ως η αναβάθμιση της Τ.Α. θα ήταν ακριβώς η ταφόπλακα της αυτοδιοίκησης. Αυτό το πράγμα δεν ξέρουμε πως θα το αποτιμήσει η ηγεσία της Περιφέρειας και τι σκέφτεται να κάνει ώστε να μην είναι ένας απλός διαχειριστής, ένας απλός υπάλληλος του κεντρικού κράτους, αλλά να παίξει τον ουσιαστικό ρόλο που υποτίθεται ότι δεσμεύτηκε να παίξει απέναντι στους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας.

Από την πλευρά μας καταδικάζουμε όλο αυτό το έκτρωμα που λέγεται Καλλικράτης. Από κει και πέρα για το πώς διοίκησε στον ένα χρόνο η περιφερειακή αρχή, ο καθένας καταλαβαίνει ότι απλώς διαχειρίστηκε ότι της είπαν από το κεντρικό κράτος. Δεν υπήρξε καμιά πρωτοβουλία, καμία δυναμική, ώστε η Δυτική Μακεδονία να ξεφύγει από το τέλμα και τη μιζέρια στην οποία την έχουν φέρει οι κεντρικές επιλογές. Δεν υπάρχει καμία διάθεση από την περιφερειακή αρχή να μπει ο παράγοντας πολίτης στο προσκήνιο. Αρκεί να σας πω ότι ούτε καν την επιτροπή διαβούλευσης δεν λειτούργησαν. Με αυτή την έννοια είναι απολύτως αποτυχημένη η πορεία της περιφερειακής αρχής τον ένα χρόνο που πέρασε.
Τέλος, να σημειωθεί ότι έλαβαν το λόγο και οι αντιπεριφερειάρχες. Καθώς και οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.