Πού βρίσκεται το Μπουτάν; Γνωρίζετε ότι υπάρχει χώρα με το όνομα Μπελίζε; Αυτές οι Κομόρες πού στο καλό βρίσκονται; Πολλοί αγνοούν όχι μόνο την ακριβή τοποθεσία, αλλά και την ύπαρξη κάποιων χωρών.

Η αλήθεια είναι ότι κάποιες χώρες τις συναντάμε μόνο στην … παρέλαση των Ολυμπιακών Αγώνων, ή – ό μη γένοιτο – σε περίπτωση φυσικής καταστροφής!

Δείτε, λοιπόν ποιες είναι και πού βρίσκονται, οι «άγνωστες χώρες» του πλανήτη.

Μπελίζε

Η Μπελίζε είναι σήμερα ανεξάρτητη χώρα της Κεντρικής Αμερικής, στις βορειοδυτικές ακτές της Καραϊβικής. Συνορεύει με τη Γουατεμάλα και το Μεξικό. Η έκτασή της είναι μόλις 22.966 τ.χλμ. και ο πληθυσμός 307.899 κάτοικοι. Παλιότερα γνωστή ως Βρετανική Ονδούρα, απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία το Σεπτέμβριο του 1981. Σήμερα η Μπελίζε αποτελεί τουριστικό προορισμό ιδανικό για όσους αγαπούν τις υποβρύχιες εξερευνήσεις.

Μπουτάν

Το Βασίλειο του Μπουτάν είναι μια χώρα «σφηνωμένη» ανάμεσα στην Κίνα, την Ινδία, το Νεπάλ και το Μπανγκλαντές. Έχει έκταση 47.000 τ.χλμ. και πληθυσμό 691.141 κατοίκους. Πρωτεύουσα του Μπουτάν είναι η Θίμφου. 

Τζιμπουτί

Σίγουρα το έχετε ακουστά από το ποίημα του Καββαδία για τον «Γουίλι, τον μαύρο θερμαστή». Το Τζιμπουτί είναι μια ανεξάρτητη παράλια χώρα στην ανατολική Αφρική με έκταση μόλις 23.000 τ.χλμ και πληθυσμό 516.055 κατοίκους. Είναι η πρώην Γαλλική Σομαλία που ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος στις 27 Ιουνίου του 1977. Συνορεύει με την Αιθιοπία, την Ερυθραία και με τη Σομαλία. 

Γαλλική Γουιάνα

Σε αντίθεση με το γειτονικό Σουρινάμ, που το μάθαμε λόγω των ποδοσφαιριστών που εξήγαγε στην Ολλανδία, η Γαλλική Γουιάνα παραμένει – σχεδόν – στην αφάνεια. Κι όμως, η Γαλλική Γουιάνα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς εξακολουθεί να είναι υπερπόντιο διαμέρισμα της Γαλλίας. Έχει έκταση 83.534 τ.χλμ και πληθυσμό 229.000 κατοίκους. Ως τμήμα της Γαλλίας, είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το μεγαλύτερο εκτός της ηπειρωτικής Ευρώπης και έχει για νόμισμα της το Ευρώ.

Λεσότο

Το Λεσότο είναι μία χώρα που βρίσκεται στην καρδιά της Νότιας Αφρικής. Έχει έκταση 30.355 τ. χλμ. και πληθυσμό 2.130.819 κατοίκους . Ως το 1966 υπήρξε βρετανικό προτεκτοράτο, με την ονομασία Μπασουτολάνδη. Τα υπέροχα τοπία της, της χάρισαν το προσωνύμιο «Ελβετία της Αφρικής». Ωστόσο, έχει μόνο το όνομα και όχι τη χάρη. Σήμερα είναι ένα από τα φτωχότερα κράτη στον κόσμο.

Κομόρες

Οι Κομόρες είναι ένα ηφαιστειογενές σύμπλεγμα τριών νησιών που αποτελούν ανεξάρτητη χώρα με πληθυσμό 752.438 κατοίκους. Βρίσκεται δυτικά του Ινδικού ωκεανού, μεταξύ της Μαδαγασκάρης και των ανατολικών ακτών της Αφρικής. Η έκτασή τους είναι μόλις 2.235 τετρ. Χλμ. γεγονός που τις καθιστά την τρίτη μικρότερη σε έκταση χώρα στην Αφρική, Το όνομά τους προέρχεται από το αραβικό qamar, που σημαίνει «σελήνη». Η πολιτική αστάθεια έχει καταδικάσει τη χώρα σε στασιμότητα, αν και γίνονται προσπάθειες για τουριστική ανάπτυξη. 

Γουινέα Μπισσάου



Η Γουινέα Μπισσάου είναι χώρα στη Δυτική Αφρική με έκταση 36.120 τ.χλμ. και πληθυσμό 1.533.964 κατοίκους. Δυτικά βρέχεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό και συνορεύει με τη Σενεγάλη και με τη Γουινέα. Πρώην πορτογαλική αποικία, είχε το όνομα Πορτογαλική Γουινέα, και όταν απέκτησε την ανεξαρτησία της, προστέθηκε το όνομα της πρωτεύουσας Μπισσάου στο επίσημο όνομα του κράτους για να μην προκαλείται σύγχυση με την Δημοκρατία της Γουινέας. Η χώρα είναι πολύ φτωχή και αποτελεί το μεγαλύτερο ενδιάμεσο σταθμό για τη μεταφορά ναρκωτικών από τη Λατινική Αμερική στην Ευρώπη. Σύμφωνα τον ΟΗΕ η χώρα είναι η χειρότερη για να ζήσει ένα παιδί!

 

www.newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.