Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνουν η φτώχεια και η ανεργία, που «στέλνουν» καθημερινά χιλιάδες Ελληνες στα συσσίτια για ένα πιάτο φαγητό. Μετά την Αθήνα, όπου σύμφωνα με τη ΜΚΟ «Κλίμακα» ο αριθμός των αστέγων και των απόρων αυξήθηκε κατακόρυφα την τελευταία διετία, η απόγνωση «χτυπάει την πόρτα» και άλλων μεγάλων πόλεων, με πρώτη τη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των μητροπόλεων της συμπρωτεύουσας, 5.000 οικογένειες επισκέπτονται καθημερινά τα συσσίτια της Εκκλησίας, ενώ από το περασμένο καλοκαίρι αυξάνεται συνεχώς και η… κίνηση στα Κοινωνικά Παντοπωλεία και στις Τράπεζες Τροφίμων του νομού. Ενδεικτικά, περίπου 2.000 άτομα παίρνουν φαγητό από τα 14 συσσίτια της κεντρικής Θεσσαλονίκης, 2.500 από τα συσσίτια στη δυτική πλευρά του νομού και περισσότερες από 1.500 οικογένειες προμηθεύονται τρόφιμα και άλλα προϊόντα από τα Κοινωνικά Παντοπωλεία.

Απολύσεις, μειώσεις μισθών και συντάξεων, φόροι και χαράτσια βγάζουν εκτός… προϋπολογισμού όλο και περισσότερες οικογένειες, με τις ενορίες και τους δήμους όλης της χώρας να αναζητούν τρόπους για να τις στηρίξουν. Μια τέτοια προσπάθεια ξεκίνησε χθες το μεσημέρι στη Δυτική Αττική και συγκεκριμένα στον Δήμο Αχαρνών, που ετοίμασε ένα «Γεύμα για όλους» τους κατοίκους της περιοχής. Εξω από το δημαρχείο της πόλης στήθηκαν δύο λυόμενα, όπου θα σερβίρονται καθημερινά, από τις 11.30 ως τις 15.30, εκατοντάδες μερίδες φαγητού, έναντι 2,5 ευρώ ανά μερίδα.

«Σκοπός της συγκεκριμένης δράσης είναι να βοηθήσουμε τις ευπαθείς ομάδες, τις οικογένειες που πλήττονται από την οικονομική κρίση, τις εργαζόμενες μητέρες, αλλά και το σύνολο των εργαζομένων της πόλης μας, προσφέροντάς τους φρεσκομαγειρεμένο φαγητό σε χαμηλή τιμή» αναφέρουν οι υπεύθυνοι της δράσης.

Για την προμήθεια φαγητού δεν απαιτείται η εγγραφή σε κάποια λίστα. «Το γεύμα είναι ανοιχτό για όλους, ακόμα και για ανθρώπους που δεν κατοικούν μόνιμα εδώ. Ετοιμάζεται σε συνεργασία με μια ιδιωτική εταιρία και όλα τα έσοδα πηγαίνουν στην αγορά τροφίμων, δεν υπάρχει κέρδος για τον δήμο. Πιστεύουμε ότι οι δημότες μας θα αγκαλιάσουν αυτόν τον νέο θεσμό, κάτι που φάνηκε και από την ανταπόκρισή τους την πρώτη ημέρα του γεύματος».

Πρόγραμμα για τη στήριξη των αστέγων και των απόρων υλοποιεί και ο ΟΠΑΠ, που σε συνεργασία με την «Κλίμακα» θα μοιράζει τους επόμενους δύο μήνες μπουφάν, υπνόσακους και φαγητό σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά. Συνολικά, ως το τέλος τους προγράμματος, θα μοιραστούν 500 μπουφάν, 500 υπνόσακοι και περίπου 1.600 μερίδες φαγητού.

Γεράσιμος Κόντος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.