Την πόρτα της εξόδου του ΛΑΟΣ από την κυβέρνηση συνεργασίας άνοιξε χθες το βράδυ ο Γιώργος Καρατζαφέρης, αφήνοντας παράλληλα ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο να καταψηφίσει στη Βουλή τη νέα δανειακή σύμβαση.

Στελέχη των άλλων δύο κυβερνητικών εταίρων έκαναν μετά τα μεσάνυχτα λόγο για μια «προαναγγελθείσα απόφαση» από την πλευρά του κ. Καρατζαφέρη και την απέδιδαν εν πολλοίς και στη δημοσκοπική πίεση που δέχεται το κόμμα του, λόγω της συμμετοχής του στο κυβερνητικό σχήμα υπό τον Λουκά Παπαδήμο.

Τις επόμενες κινήσεις του ΛΑΟΣ θα γνωστοποιήσει ο κ. Καρατζαφέρης, σε συνέντευξη Τύπου, αλλά μήνυμα αποχώρησης από την κυβέρνηση φρόντισε να εκπέμψει και στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Με σημείωμα, εξάλλου, που παρέδωσε στον κ. Παπαδήμο υπήρξε ιδιαίτερα επικριτικός για το χρονοδιάγραμμα της τρόικας και τα ασφυκτικά πλαίσια μέσα στα οποία εκλήθησαν οι κυβερνητικοί εταίροι να συναποφασίσουν, ενώ εμφανίστηκε εκ νέου επιφυλακτικός ως προς τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητα του νέου δανειακού προγράμματος.

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι στη χθεσινή σύσκεψη επέλεξε περισσότερο έναν ρόλο θεατή, γνωστοποιώντας εξ αρχής τις διαφωνίες του, ενώ – σε ένα πολιτικό άνοιγμα προς τον Αντώνη Σαμαρά – ανέφερε ότι παρέμεινε στη σύσκεψη έως το τέλος, προκειμένου να συμπαρασταθεί, όπως είπε, στον πρόεδρο της ΝΔ, ιδίως στο θέμα των επικουρικών συντάξεων.

«Επειδή η χώρα περνάει μία μεγάλη δοκιμασία δεν μπορώ σε αυτήν τη μεγάλη δοκιμασία, μέσα σε μία ώρα, να απαντήσω έτσι που θα προσδιορίζει το μέλλον της χώρας για σαράντα – πενήντα χρόνια. Επίσης τους είπα ότι είναι ακόμα πιο δύσκολο εάν δεν έχω τις ρητές διαβεβαιώσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, της Τράπεζας της Ελλάδος και του Νομικού Συμβουλίου ότι: πρώτον είναι σύννομα όλα αυτά και ότι σίγουρα βγάζουν τη χώρα από το αδιέξοδο. Ως εκ τούτου τούς λέω οι ενστάσεις αυτές θα κάνουν κακό στην κυβέρνηση. Οποιες σωστές αποφάσεις πάρετε θα είμαι κοντά σας», δήλωσε μετά την αποχώρησή του από το Μέγαρο Μαξίμου.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ – ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ
Στο σημείωμα προς τον κ. Παπαδήμο, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ αναφέρει:
«Με σαφήνεια πρέπει να σας πω ότι έχω την αίσθηση – μετά από όλα όσα έχουν συμβεί στους τρεις μήνες – ότι η Χώρα υπό την μία ή την άλλη εκδοχή, οδηγείται σε πρωτοφανή δοκιμασία. Οι ευθύνες μας επομένως είναι τεράστιες. Θέλω να γνωρίζετε ότι δεν προτίθεμαι να “υπογράψω” μια σύμβαση εντός ελάχιστων ωρών της οποίας το περιεχόμενο σε πολλά σημεία δεν με βρίσκει σύμφωνο (ούτε επιθυμώ αργότερα, να παίξω τον απολογητικό ρόλο της Κατσέλη). Και κυρίως δεν θα “υπογράψω” γιατί δεν μας έχουν προσκομισθεί αυτά τα οποία κ. Πρωθυπουργέ με την επιστολή μου σας ζήτησα. Ο εκβιαστικός ισχυρισμός και η επιμονή ότι δεν υπάρχει χρόνος, είναι απαράδεκτα και επιπόλαια. Εδώ καλούμαστε να δεσμεύσουμε την Πατρίδα για τα επόμενα 40-50 χρόνια και δεν βρίσκουμε τον χρόνο των ολίγων εβδομάδων; Σε κάθε περίπτωση, είμαι πέραν των άλλων κάθετα αντίθετος στις τελευταίες νέες απαιτήσεις των Τροϊκανών, για μείωση των κατωτέρων μισθών, την περικοπή των επικουρικών συντάξεων ή π.χ. την περικοπή – κατάργηση του πολυτεκνικού επιδόματος.
Ευχαριστώ για την μέχρι τώρα συνεργασία μας και σας διαβεβαιώ ότι δεν είναι στις προθέσεις και το αίσθημα της ευθύνης μου, το να σταθώ με τις ενστάσεις μου εμπόδιο στην Κυβέρνηση. Θα με έχετε σύμμαχο στις όποιες θετικές αποφάσεις σας».

ΤΑ ΝΕΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.