Δείτε το Video από το ΤRM
Συνέντευξη τύπου, έδωσε την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου ο πρώην δήμαρχος Γρεβενών Γιώργος Νούτσος για την Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης και Αποχέτευσης Γρεβενών:

Θα ξεκινήσω, με την απάντηση που έδωσα στο kozan gr, όταν με ρώτησε για το, αν και πότε, σκοπεύω να απαντήσω στις δηλώσεις του κου Κουπτσίδη σχετικά με τη ΔΕΥΑΓ. Την ανήρτησα στον τοίχο του προφίλ μου στο fb, στις 26/1, μια μέρα δηλαδή μετά τις επίμαχες δηλώσεις… Απάντησα λοιπόν…

«Γιατί θα έπρεπε να απαντήσω ή γιατί θα πρέπει να απαντώ κάθε φορά, που ο αγαπητός Δήμαρχος επιλέγει να εκστασιάζεται στα ΜΜΕ.. Έξαλλου το βρίσκω αδόκιμο, όταν όλη αυτή η ιστορία βρίσκεται ήδη με δική μου πρωτοβουλία σε επίπεδο δικαστικής διερεύνησης , να ασκούμε πολιτική εντυπώσεων με κραυγές και αναθέματα. Η απάντηση μου θα ʽρθει, την ώρα όμως που εγώ θα επιλέξω και σίγουρα όχι, όταν το αναζητούν οι ανάγκες επικοινωνίας τoυ κ. Κουπτσίδη κ των Μέσων Ενημέρωσης…! Εξάλλου, μη ξεχνάτε, πως τα λαϊκά δικαστήρια έχουν προ πολλού αποτελέσει παρελθόν. Δεν θα τα επαναφέρουμε εμείς, επειδή έτσι εξυπηρετεί τους στόχους κάποιων ! Θα έρθει η ώρα των φυσικών δικαστών να αποδώσουν ευθύνες, σε όσους κριθεί ότι – με όποιο τρόπο – παρανόμησαν …είτε στη ΔΕΥΑΓ, είτε οπουδήποτε αλλού . Εγώ είμαι ο καταγγέλλων …Κι αυτό να μην το ξεχνάτε ποτέ…»

Αυτά τότε. Κι έρχομαι στο σήμερα… Στο θέμα της ΔΕΥΑΓ, απ τη στιγμή που το κατήγγειλα στον κο Εισαγγελέα στις 7-1-2010, έχω επανειλημμένα αναφερθεί σε προγενέστερες συνεντεύξεις μου.

Δεν είχα σκοπό να επανέλθω, τουλάχιστον όχι, πριν ολοκληρωθεί ο διενεργούμενος έλεγχος από το ΣΔΟΕ και πριν διαμορφωθεί μια πιο συγκεκριμένη εικόνα για τα καταγγελλόμενα γεγονότα.

Ο λαός μας όμως συνηθίζει να λέει… «θέλω ν αγιάσω μα δεν μπορώ»…Κάπως έτσι συμβαίνει και με μένα…

Παίρνω σαν αφορμή, για τη σημερινή συνέντευξη, την παρουσία κου Κουπτσίδη στα ΜΜΕ λίγες μέρες πριν και την ενημέρωση που πραγματοποίησε για το θέμα της πολύπαθης ΔΕΥΑΓ.

Επιτρέψτε μου λοιπόν να μοιραστώ σύντομα μαζί σας, κάποιες μου σκέψεις…

Ήταν μια από τις πολλές μέχρι σήμερα κι από όσες, εξίσου πολλές, πρόκειται να ακολουθήσουν συνεντεύξεις, που σκοπό, για όσους γνωρίζουν λίγο καλύτερα το συγκεκριμένο θέμα, δεν είχε να ενημερώσει, αλλά να συντηρήσει στην επιφάνεια για λόγους πολιτικής κυρίως σκοπιμότητας και προσωπικών μικροϋπολογισμών, το θέμα της ΔΕΥΑΓ.

Ο λόγος που ισχυρίζομαι κάτι τέτοιο, είναι πως, ο κος Κουπτσίδης, στη συγκεκριμένη συνέντευξη, τίποτα καινούργιο δεν προσκόμισε. Είναι πραγματικά θλιβερό, να βλέπει κανείς τον πρώτο πολίτη της πόλης να αναλώνεται υπομονετικά για 45 λεπτά, στην ανάγνωση του πορίσματος ενός ορκωτού ελέγχου, που το προηγούμενο Δ.Σ., το δικό μας δλδ. Δ.Σ., παρήγγειλε, τα στοιχεία του οποίου, στο βασικό κορμό τους ήταν προ πολλού στους περισσότερους γνωστά.

Με την προσφιλή του τακτική, μιας λαϊκίστικης και δημαγωγικής προσέγγισης, προσπάθησε με την ανάγνωση αριθμών και την παρουσίαση «προβληματικών» υποπεριπτώσεων , να δημιουργήσει την αίσθηση στο μέσο πολίτη, ενός προβλήματος που ενώ όλοι το έβλεπαν, όχι μόνο δεν το σταματούσαν, αλλά πιθανώς το «συνεπικουρούσαν» κιόλας…!!!

Επανειλημμένα και εμφατικά τόνιζε, αναφερόμενος σε περιπτώσεις πληρωμής διαφόρων τιμολογίων, ότι αυτά «δεν ανταποκρίνονταν σε πραγματικό έργο» και βέβαια, ότι «παρόλα αυτά, πληρώνονταν»…Δεν άκουσα όμως καμία αναφορά στο γεγονός – παρότι το πόρισμα σαφέστατα το αναφέρει και είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο – ότι κανένα μα κανένα από αυτά τα τιμολόγια και αυτές τις περιπτώσεις, δεν είχε την έγκριση του Δ.Σ., απλούστατα γιατί, ποτέ μα ποτέ, δεν έφτασαν στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας, ότι αποτελούσαν τιμολόγια – φαντάσματα, καθότι δεν καταχωρούνταν στα βιβλία της εταιρίας καθώς επίσης πως, όπως όλα δείχνουν, πιθανώς, πολλά από αυτά ή ίσως και όλα, ήταν είτε πλαστά είτε εικονικά τιμολόγια, την ύπαρξη των οποίων γνώριζε μόνο, είτε ο εκδότης είτε ο παραλήπτης των τιμολογίων και των χρημάτων. Κατ επέκταση, κάθε πληρωμή που γινόταν, αποτελούσε όντως μια παράνομη πράξη, εκείνων, που με το γνωστό, δόλιο και απόλυτα κεκαλυμμένο τρόπο, τις διενεργούσαν…!

Απ την άλλη, δεν απέφυγε, επικαλούμενος, με το γνωστό νεφελώδη λόγο του, δήθεν σχετική πληροφόρηση από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, να κάνει λόγο για προσωποποίηση ευθυνών για τις φορολογικές παραβάσεις που διαπιστώθηκαν, ισχυριζόμενος, πως ενώ γνωρίζει ονόματα, κωλύεται δήθεν να τα αποκαλύψει, επαναλαμβάνοντας στη συνέχεια τις γνωστές καθαρτήριες κραυγές, πως είναι ασυμβίβαστος και πως θα κάνει τα πάντα για να λάμψει η αλήθεια !!! Μα είναι βέβαιο, πως κάποια στιγμή θα συμβεί και αυτό…δηλαδή, θα προσωποποιηθούν ευθύνες για πράξεις ή παραλείψεις, φορολογικού ακόμα και κακουργηματικού χαρακτήρα. Όμως, αυτό θα γίνει συντεταγμένα, τη στιγμή που θα πρέπει και βέβαια, από όσους είναι επιφορτισμένοι με το καθήκον αυτό κι όχι με τη μορφή κροτίδων, που σκάνε στο σκοτάδι, φωτίζουν στιγμιαία και στη συνέχεια χάνονται, επιτρέποντας στο σκοτάδι να συνεχίζει να κυριαρχεί ! Ο Β. Κούμπλεκα συνήθιζε να λέει, πως… “Τα μεγάλα λόγια έχουν ένα καλό… Μπορεί να κρυφτεί πίσω τους ένας μικρός άνθρωπος” !!! Είναι προφανές λοιπόν από τη στάση του, πως διαθέτει μικρή, κοντή και επιλεκτική μνήμη !
Πριν τον βοηθήσω με όσα πω παρακάτω να την ανασκαλίσει και να τη φρεσκάρει, επιτρέψτε μου για μια ακόμα φορά να τον προκαλέσω…Το έκανα και σε προηγούμενες συνεντεύξεις μου, αλλά και τότε απάντηση δεν πήρα. Θα θυμάστε ίσως, τον ψευδή ισχυρισμό του για δήθεν ηλεκτρονικές αναλήψεις χρημάτων από λογαριασμό της ΔΕΚΕΓ από τον τότε διευθυντή της, τον κ. Λαζαριδη. Πέταξε λάσπη ψευδόμενος, προκλήθηκε και τότε από μένα δημόσια να δώσει στοιχεία για τους ισχυρισμούς του, αλλά, φυσικά σιώπησε…!!! Τον προκαλώ λοιπόν…Εφόσον γνωρίζει, όπως λέει ονόματα, οφείλει να τα καταθέσει…Και για να είναι πειστικός και για να μην αποδειχτεί για μια ακόμα φορά πως ψεύδεται, οφείλει να τεκμηριώσει τον ισχυρισμό του, είτε με έγγραφα που να τον αποδεικνύουν, είτε τουλάχιστον, ενημερώνοντας τους πολίτες για την πηγή της πληροφόρησης του. Καλή η δημιουργία εντυπώσεων στους πολίτες, μόνο που όσο παραμένουν απλές εντυπώσεις, γρήγορα η χρησιμότητά τους εξαντλείται κι ο κόσμος αρχίζει κ αντιλαμβάνεται τα προσωπικά παιχνίδια που κάποιοι παίζουν στις πλάτες του. Συνεχίζω λοιπόν…

Ξεχνά προφανώς, πως εγώ ήμουν αυτός που στις 7-1-2010 κατέφυγα στον κο Εισαγγελέα, κατήγγειλα το γεγονός της κακοδιαχείρισης, ενώ με την αριθμό 42/15-1-2010 επιστολή μου ενημέρωσα την Περιφέρεια, ζητώντας την άμεση εμπλοκή των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και του ΣΔΟΕ, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα ενδελεχείς ελέγχους στην εταιρία.

Ξεχνά εντέχνως, πως όλη την περίοδο της θητείας μου ως Δημάρχου και ως Προέδρου του Δ.Σ., μετά την αποκάλυψη βέβαια της κακοδιαχείρισης, συνεργάστηκα στενά με τις ελεγκτικές αρχές, προσκομίζοντας κάθε στοιχείο που διέθετα και διευκολύνοντας τους ελέγχους.

Ξεχνά σκοπίμως, πως τα περίπου 6 εκατ. ευρώ καθαρού παθητικού ή ζημίας της επιχείρησης, καμία σχέση δεν έχουν με το πραγματικό ύψος της «μαύρης τρύπας», που το ΣΔΟΕ διερευνά και που υπήρξε αποτέλεσμα των ελεγχόμενων εγκληματικών πράξεων. Όσο ο ίδιος θα συνεχίσει εντέχνως και σκοπίμως να συσκοτίζει και να παραπληροφορεί, δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω, την εκτίμησή μου, πως το ποσό των χρημάτων που εκλάπησαν ή υπεξαιρέθησαν, θα κυμανθεί από 1 έως 1.5 εκατομμύριο ευρώ, κι όχι 6 και πλέον εκατομμύρια, που ο ίδιος και κάποια από τα παπαγαλάκια του διατείνονται. Τα υπόλοιπα 4,5 περίπου εκατομμύρια, αποτελούν νόμιμες οφειλές της επιχείρησης, που προέκυψαν από τη λειτουργία της όλα τα προηγούμενα χρόνια από ιδρύσεώς της (κατασκευή βιολογικού καθαρισμού, δάνεια τραπεζών, ΔΕΗ, προμηθευτές, έργα κλπ). Από αυτά τα 4,5 εκατ., σημειώστε το αυτό, τα 3,5 υπήρχαν ήδη ως οφειλές της επιχείρησης, όταν εγώ την παρέλαβα απ τον προκάτοχο μου τον κο Ζιώγα. Δεν νομίζω να με άκουσε τότε κανείς, να κλαψουρίζω νυχθημερόν σε κανάλια, blogs και sites, αναζητώντας άλλοθι, για να καλύψω την όποια προσωπική και πολιτική μου ανεπάρκειά, όπως κατά κόρον ο ίδιος, καθημερινά, πλέον σχεδόν πράττει !

Από τα παραπάνω ένα μόνο πράγμα είναι σαφές. Πως στη σκέψη του, μάλλον με ιδιοτέλεια λειτουργώντας, αδυνατεί να διαχωρίσει συγγενείς μεν, απόλυτα διαφορετικές όμως μεταξύ τους έννοιες , όπως ζημία κ καθαρό παθητικό, που αποτελούν επίσημους λογιστικούς όρους, από άλλους, όπως «μαύρη τρύπα» ή έλλειμμα, που συνήθως αποτελούν προϊόν, κακουργηματικών, πράξεων.

Ξεχνά επίσης, πως το να επιχαίρει κανείς προκαταβολικά για τα μελλούμενα να συμβούν, να τα διατυμπανίζει με σαρκασμό και διάθεση μισερή, κεκαλυμμένη πίσω από ένα προσωπείο δήθεν καθαρτήριας διάθεσης, μόνο εμπάθεια, προσωπική αγωνία και πρόδηλη προσπάθεια απόκρυψης δικών του προβλημάτων, αδυναμίας και πολιτικής ανικανότητας, προδίδει… Μια γνωστή ρήση λέει πως… «Η άλογη επιθετικότητα είναι η άμυνα του αδύναμου ανθρώπου»…κι αυτός, αυτό, φροντίζει να το επιβεβαιώνει σχεδόν καθημερινά.

Ξεχνά πως σε αντιδιαστολή με όλα τα παραπάνω, διαφορετική ήταν η εξέλιξη στην «δική του» – τέως Νομαρχιακή κ νυν δημοτική αναπτυξιακή εταιρία – την ΑΝΓΡΕ, όπου ενώ ο ίδιος τίποτα απολύτως δεν κατήγγειλε, αντίθετα, του επεβλήθη έλεγχος κλιμακίου του ΣΔΟΕ, που για κάποιες μέρες εγκαταστάθηκε στα γραφεία της ΑΝΓΡΕ, συγκέντρωσε πλήθος στοιχείων και αποχώρησε, για να προχωρήσει σε ενδελεχή έλεγχο της λειτουργίας της, των συμβάσεων που υπέγραψε, του έργου που παρέδωσε και φυσικά των χρημάτων που διέθεσε…

Εξ όσων γνωρίζω, σε μια σοβαρή και οργανωμένη εταιρία, όπως υποτίθεται πως ήταν και είναι η ΑΝΓΡΕ, τα ήδη υπογραφέντα πρακτικά του Δ.Σ. ενός ολόκληρου έτους ή ίσως και δυο, δύσκολα «χάνονται» και υποθέτω πως δεν είναι και τόσο «νομικά πρέπον» να επανεκτυπώνονται και να ζητείται τρία χρόνια μετά, η εκ νέου υπογραφή τους από τα μέλη του Δ.Σ. !!! Ένα γεγονός, που απλά σας το καταθέτω για προβληματισμό…!

Εγώ, λοιπόν, σε αντιδιαστολή με τον κο Κουπτσίδη, δεν υποθέτω και δεν υπονοώ τίποτα…Προτιμώ να παραμένω μέχρι τέλους καλόπιστος. Δεν παύω όμως, με έκδηλο ενδιαφέρον να περιμένω το αποτέλεσμα των ελέγχων, που αργά ή γρήγορα θα ολοκληρωθούν…Ειλικρινά εύχομαι να μη βρεθεί τίποτα επιλήψιμο…Αν όχι, τότε ίσως οι κατηγορούντες τους «λαλίστατους», νιώσουν επιτακτική την ανάγκη να δικαιολογήσουν – εφόσον βέβαια μπορούν – πράγματα που μέχρι σήμερα σιγοψιθυρίζονται και που ενδεχομένως, μέσα από τον έλεγχο, αποκτήσουν υπόσταση και γεννήσουν άμεση την ανάγκη με κάποιο τρόπο, να αιτιολογηθούν !!!

Χωρίς κανένα επιπλέον σχόλιο, συνεχίζω τις σκέψεις μου και θα κλείσω με μερικές σημαντικές παραδοχές. Το ότι διεπράχθησαν πράξεις εγκληματικές στη ΔΕΥΑΓ είναι ένα αυτονόητο σήμερα γεγονός. Το ότι υπήρξαν φορολογικές και λογιστικές εκκρεμότητες, ανακολουθίες και παραλείψεις ακόμα και κακουργηματικού χαρακτήρα, από όσους ήταν επιφορτισμένοι με το καθήκον να τις ασκήσουν, επίσης. Το ότι κάποιοι, εκμεταλλεύτηκαν την εμπιστοσύνη αλλά και το ρόλο που τους ανατέθηκε, είναι εξίσου αληθές. Το ότι κάποιοι έβαλαν βαθιά το χέρι στο μέλι, το ίδιο.

Το ότι θα μπορούσε το προηγούμενο Δ.Σ. να ανακαλύψει νωρίτερα τις πράξεις κακοδιαχείρισης, είναι ίσως αληθές, όπως εξίσου πιθανό θα ήταν όμως, να τις ανακαλύψει πολύ αργότερα ή και καθόλου. Το ότι, έστω και με σχετική καθυστέρηση, ανακάλυψε και κατήγγειλε χωρίς χρονοτριβή το γεγονός και συνέβαλε καταλυτικά στην εξάρθρωση εγκληματικών πρακτικών και διέσωσε στην ουσία την ΔΕΥΑΓ, καθώς κατάφερε να μπλοκάρει και να ανακαλέσει άμεσα, επιταγές συνολικού ποσού περίπου 1,6 εκατ. ευρώ που ήδη είχαν διανεμηθεί στην «αγορά», θεωρώ πως είναι από μόνη της, μια σημαντική συνεισφορά.

Και συνεχίζω… Το ότι επέλεξα, αμέσως μόλις διασταύρωσα στοιχεία που αποδείκνυαν πως κάτι δεν πάει καλά, να προχωρήσω στις σχετικές καταγγελίες, αν μη τι άλλο αποδεικνύει, τη διάθεσή μου για απόλυτη και άμεση διαλεύκανση και φυσικά τιμωρία, όσων με τον όποιο τρόπο, ενεπλάκησαν στην ιστορία αυτή.

Το ότι επέλεξα χωρίς δεύτερη σκέψη, να επιτρέψω να «σκάσει» αυτή η βόμβα στα χέρια μου, αποδεικνύει αν μη τι άλλο, υψηλό αίσθημα ευθύνης και φυσικά ανάληψη του περίφημου πολιτικού κόστους, που εκ των πραγμάτων ως εκ της θέσεως μου, μου αναλογούσε. Δεν ήταν καθόλου τυχαίο το γεγονός, πως επέλεξα να μην διεκδικήσω στη φάση αυτή το Δήμο Γρεβενών. Ήταν μια ελάχιστη απόδειξη πολιτικής ευθιξίας και ανάληψης αναλογούσας πολιτικής ευθύνης.

Το βέβαιον είναι, ότι τόσο το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, όσο και η δικαιοσύνη θα πράξουν στο ακέραιο το καθήκον τους και αργά ή γρήγορα θα αποδώσουν, ότι στον καθένα αναλογεί. Μην έχετε καμία αμφιβολία γι αυτό.

Μετά τα παραπάνω, θα κλείσω λέγοντας, πως αυτές τις κρίσιμες στιγμές, μάλλον θα έπρεπε να πρυτανεύει η εγκράτεια και η περισυλλογή. Μάλλον θα έπρεπε να αποφεύγονται βαρύγδουπες εξαγγελίες και δημαγωγικές προσεγγίσεις. Μάλλον θα έπρεπε όλοι μας , να περιμένουμε κάποια πράγματα να ξεκαθαρίσουν. Για όλους μας. Γιατί δεν είναι λίγες οι φορές, που στην πράξη, στη ζωή και στην πολιτική, αποδεικνύεται… « πως αλλού τα κακαρίσματα κι αλλού γεννούν οι κότες» !!!

Γιώργος Νούστος

Δείτε το video από το TRM

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.