Αισιοδοξία για τη «Χιονάτη» της Κροατίας που γεννήθηκε σε αποκλεισμένο χωριό

Το φονικό κύμα ψύχους που κατέλαβε την Ευρώπη την τελευταία εβδομάδα προκάλεσε χάος και την Κυριακή, καθηλώνοντας αεροσκάφη στο έδαφος και ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε περισσότερους από 360. Η Ουκρανία έχει πληρώσει το βαρύτερο τίμημα, με 135 νεκρούς από το ξέσπασμα της κακοκαιρίας.

Οι άστεγοι ήταν εκείνοι που αντιμετώπισαν τα περισσότερα προβλήματα, καθώς δεκάδες άνθρωποι βρέθηκαν παγωμένοι στους δρόμους, σε διαμερίσματα χωρίς θέρμανση και σε αυτοσχέδια καταφύγια.

Ξεπέρασαν τους 360 οι νεκροί στην παγωμένη Ευρώπη

Οι Γαλλικές αρχές ανακάλυψαν την Κυριακή το πτώμα ενός άστεγου άνδρα που είχε παγώσει από το κρύο. Ο αριθμός των νεκρών από το ψύχος ανήλθε έτσι στους 306 σε όλη την Ευρώπη.

Νέοι θάνατοι ανακοινώθηκαν σε Ιταλία, Πολωνία και Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, εννέα ακόμα άτομα πέθαναν στην Ουκρανία, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 135, ανακοίνωσε το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών της χώρας.

Η κακοκαιρία έπληξε όλη την ήπειρο, από το βορειότερο άκρο της, μέχρι τη Μεσόγειο, φτάνοντας ακόμα και στην βόρεια Αφρική. Στην Αλγερία τουλάχιστον 16 θάνατοι οφείλονται στην κακοκαιρία.

Στη Φινλανδία οι θερμοκρασίες έπεσαν στους -40 βαθμούς Κελσίου στη διάρκεια της νύχτας.

Στη Ρώμη οι μετακινήσεις παρέλυσαν, εξαιτίας του πάγου και του χιονιού. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι δεν είχαν καμία βοήθεια από τις Αρχές.

Τους 19 έφτασαν οι νεκροί στην Ιταλία, ενώ οκτώ νέα θύματα μέτρησε η Πολωνία, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στη χώρα στους 53.

Στη Σερβία, η κυβέρνηση κήρυξε το βράδυ της Κυριακής κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ολόκληρη την επικράτεια για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκαλούν οι αδιάκοπες χιονοπτώσεις και το κρύο.

Με την απόφαση αυτή, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ίβιτσα Ντάτσιτς, προβλέπεται η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού -αστυνομία, πυροσβεστική, στρατός, τοπική αυτοδιοίκηση- ενώ παρέχεται επιπλέον η δυνατότητα επίταξης ιδιωτικών βαρέων μηχανημάτων για την διάνοιξη οδικών αρτηριών προς αποκλεισμένες περιοχές.

Υπολογίζεται ότι 70.000 άνθρωποι βρίσκονται αποκλεισμένοι, εδώ και έξι μέρες, στα χωριά τους, κυρίως στη νοτιοδυτική Σερβία.

Μέχρι σήμερα εξαιτίας του ψύχους στη Σερβία έχασαν τη ζωή τους εννέα άνθρωποι. Η κατάσταση είναι δραματική σε 37 δήμους όπου υπάρχουν χιλιάδες αποκλεισμένοι, στα όρια επιβίωσης εξαιτίας της έλλειψης βασικών ειδών διατροφής.

Στις πόλεις, επίσης, υπάρχουν σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα αφού τα εκχιονιστικά μηχανήματα δεν προλαβαίνουν να καθαρίσουν τους δρόμους.

Το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να μην λειτουργήσουν τα σχολεία βασικής και μέσης εκπαίδευσης μέχρι και την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου.

Οι χιονοπτώσεις στη Σερβία θα συνεχιστούν και αυτήν την εβδομάδα, ενώ σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση η θερμοκρασία σε πολλές περιοχές ακόμη και στα πεδινά θα πέσει στους -25 βαθμούς Κελσίου.

Στη Ρουμανία, οι Αρχές κατέγραψαν έξι νέους θανάτους, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων από την κακοκαιεία στους 39 -οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν άστεγοι.

Ωστόσο, αισιόδοξο μήνυμα ήρθε από την Κροατία. Μία γυναίκα γέννησε ένα κοριτσάκι με τη βοήθεια γειτόνων της, καθώς οι υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών δεν μπορούσαν να φτάσουν σε αυτή, επειδή βρισκόταν σε αποκλεισμένο από τη χιονοθύελλα χωριό.

Η γυναίκα ονόμασε την κόρη της Σνεζάνα που στα κροατικά σημαίνει «Χιονάτη».

Στη Βρετανία οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν τους οδηγούς για κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει ο πάγος.

Καθώς η εβδομάδα ξεκινά και οι πολίτες της Βρετανίας θα βγουν στους δρόμους για να πάνε στις δουλειές τους, υπάρχουν σε ισχύ προειδοποιήσεις για πάγο σε περιοχές της Ουαλίας και της Αγγλίας.

Οι Αρχές ζήτησαν από τους οδηγούς να προσέχουν και προειδοποίησαν ότι μπορεί να σημειωθούν καθυστερήσεις στις μετακινήσεις.

Μετά την ακύρωση του 42% των προγραμματισμένων για την Κυριακή πτήσεων, το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι ελπίζει να λειτουργήσει κανονικά τη Δευτέρα.

Το κύμα ψύχους που πλήττει τα Βαλκάνια εδώ και πολλές ημέρες προκάλεσε το θάνατο συνολικά 15 ανθρώπων στην περιοχή αυτή ο Σαββατοκύριακο, ενώ περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι ήταν αποκλεισμένοι την Κυριακή σε απομακρυσμένα χωριά εξαιτίας του χιονιού.

 

ΤΟ ΒΗΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.