Φράκαραν οι φυλακές Φελλίου – Οι φύλακες απεργούν και καταγγέλλουν ότι τίθεται θέμα ασφάλειας και ομαλής λειτουργίας των Φυλακών…

Κορεσμός έχει επέλθει στις φυλακές Γρεβενών, όπου οι κρατούμενοι στοιβάζονται τέσσερις – πέντε μαζί σε κελιά χωρητικότητας ενός και δύο ατόμων και κοιμούνται στρωματσάδα.

Ο υπερπληθυσμός κρατουμένων έχει δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι έχουν κατέλθει σε απεργία, καταγγέλλοντας ότι σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού, τίθεται πλέον θέμα ασφάλειας των φυλακών.

Στο μεταξύ, το σωφρονιστικό κατάστημα Φελλίου Γρεβενών, «κατέβασε ρολά», καθώς με επιστολή του στον υπουργό Δικαιοσύνης ο διευθυντής των φυλακών Αντώνης Πανάγος, κάνει γνωστό ότι το σωφρονιστικό κατάστημα δεν είναι δυνατόν να δεχτεί άλλους κρατούμενους.

Σύμφωνα με τον διευθυντή των φυλακών Γρεβενών, η χωρητικότητα των φυλακών είναι για 597 άτομα και σήμερα κρατούνται 750 κρατούμενοι, ενώ την ίδια στιγμή το προσωπικό είναι ελλιπέστατο. Ειδικότερα, σημείωσε ότι μετά την κήρυξη της απεργίας των φρουρών του σωφρονιστικού καταστήματος, υπάρχουν περί τις 40 δικαστικές αποφάσεις για εγκλεισμό κρατουμένων στο Φελλί.

Επίσης υπάρχουν κρατούμενοι που είχαν μεταχθεί για δίκες ή σε νοσοκομεία. «Εάν τους δεχτούμε όλους αυτούς θα προσεγγίσουμε σε δυσθεώρητα ύψη και φυσικά με το λιγοστό προσωπικό που διαθέτουμε δεν μπορούμε να διαχειριστούμε όλους αυτούς τους κρατούμενους», σημείωσε ο διευθυντής.

Από την πλευρά της η Ένωση Υπαλλήλων Καταστήματος Κράτησης Γρεβενών, η οποία βρίσκεται σε απεργιακές κινητοποιήσεις από τις 16 Ιανουρίου, με ανακοίνωσή της τονίζει: «Η πολιτεία μπροστά στην οικονομική κρίση, αποφάσισε την εφαρμογή μιας σειράς μέτρων που έχει ως αποτέλεσμα τόσο την οικονομική μας εξαθλίωση (δραστική μείωση μισθών, μη καταβολή δεδουλευμένων ωρών εργασίας), όσο και τη μείωση της ασφάλειας του Καταστήματός μας, που μάλιστα σε ένα μέρος του θεωρείται «υψίστης ασφαλείας».

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων του Σωφρονιστικού Καταστήματος Λευτέρης Αράπογλου, «οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι με τον αγώνα μας διεκδικούμε αξιοπρεπή μισθό και αξιοπρεπή διαβίωση των οικογενειών μας, άμεση αποσυμφόρηση του Καταστήματος, με στόχο την ασφάλεια και την ομαλή λειτουργία του και άμεση πρόσληψη προσωπικού».

Ενδεικτικό της μεγάλης έλλειψης προσωπικού είναι ότι το οργανόγραμμα προβλέπει 150 εσωτερικούς φύλακες, ενώ διαθέτει μόλις 59! Παράλληλα, παρατηρείται έλλειψη και στους εξωτερικούς φρουρούς, στις φυλακές δεν υπάρχει γιατρός και νοσηλευτικό προσωπικό, η κοινωνική υπηρεσία δεν έχει ούτε μία κοινωνική λειτουργό, ενώ στενάζουν οι διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες, στις οποίες έχουν αποσπαστεί δεσμοφύλακες, λόγω έλλειψης υπαλλήλων.

«Δυστυχώς οι φυλακές άνοιξαν χωρίς να προσλάβουν προσωπικό, επειδή κάποιοι ήθελαν να κάνουν εγκαίνια και κόψουν κορδέλες», δήλωσε με νόημα ο διευθυντής των φυλακών Γρεβενών. Ακόμη είπε ότι και η χωρητικότητα των 597 κρατουμένων είναι εικονική, καθώς τα κελιά σύμφωνα με την αρχική μελέτη σχεδιάστηκαν για δύο άτομα, αλλά στην πορεία τα έκαναν τρίκλινα. Το τραγικό όμως είναι ότι τελικά σ’ αυτά τα δίκλινα κελιά συνωστίζονται από τέσσερα με πέντε άτομα, τα οποία κοιμούνται στρωματσάδα, με το συνολικό αριθμό κρατουμένων που πλαγιάζουν στα στρώματα, να φτάνουν σε περίπου 150! Επιπλέον έχει γεμίσει και το πειθαρχείο με κρατούμενους, το οποίο έχει μετατραπεί σε πτέρυγα κρατουμένων, αν και πρόκειται για ειδικό χώρο φύλαξης τιμωρημένων με πειθαρχικά παραπτώματα. Οι θάλαμοι υποδοχής όπου κρατούνται για λίγες ημέρες οι νεοεισερχόμενοι και όσοι επιστρέφουν από άδειες, είναι κι’ αυτοί διαρκώς γεμάτοι, χωρίς να εξυπηρετούν το σκοπό για τον οποίο υπάρχουν.

Τέλος, οι εγκαταστάσεις των μαγειρείων δεν επαρκούν για τη σίτιση τόσο πολλών κρατουμένων, πολλά φάρμακα που είναι απαραίτητα στο φαρμακείο του καταστήματος εξαντλούνται πολύ γρήγορα, με συνέπεια να προκαλούνται αντιδράσεις και σε συνδυασμό με την ανυπαρξία γιατρού να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των κρατουμένων. Άλλωστε, στα λίγα χρόνια που λειτουργούν οι φυλακές Φελλίου Γρεβενών, πέθαναν στα κελιά τους τέσσερα – πέντε άτομα.

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.