Ακίνητα, επενδύσεις, ακριβά αυτοκίνητα, αλλά και εκπαίδευση των παιδιών τους οι προτεραιότητες

Πώς ξοδεύουν τα λεφτά τους όσοι κερδίζουν ένα εκατομμύριο ευρώ τον χρόνοΟ επικεφαλής της Royal Bank of Scotland (RBS) στη Βρετανία, Στίβεν Χέστερ, αποφάσισε να μην παραλάβει μπόνους ενός εκατομμυρίου ευρώ ύστερα από την κατακραυγή που ξεσηκώθηκε. Η υπόθεση εν μέσω οικονομικής κρίσης έστρεψε άλλη μια φορά τους προβολείς στα μπόνους των «χρυσών παιδιών». Εισοδήματα τέτοιου ύψους φέρνουν στη λαϊκή φαντασία εικόνες από επαύλεις, σπορ αυτοκίνητα, ακίνητα ανά τον κόσμο, ακριβά σχολεία για τα παιδιά… Το BBC διερεύνησε πώς ακριβώς ξοδεύει τα χρήματά του κάποιος που κερδίζει ένα εκατομμύριο τον χρόνο.

Ακίνητα

Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων ενός εκατομμυριούχου πηγαίνει στα ακίνητα. Οποιος έχει μισθό ένα εκατομμύριο μπορεί να πάρει δάνειο ως και τέσσερα ή πέντε εκατομμύρια (τρία αν έχει πολλές ακόμη υποχρεώσεις) και η μηνιαία δόση του θα κυμαίνεται γύρω στα 10.000 ευρώ.

Το «χρυσό τρίγωνο» όσων κερδίζουν ένα εκατομμύριο είναι οι γειτονιές Κένσινγκτον, Τσέλσι και Νάιτσμπριτζ. Ακολουθεί το νοτιοδυτικό Λονδίνο με περιοχές όπως το Πάτνεϊ και το Κλάπαμ. Αλλά ακόμα και για εισοδήματα ενός εκατομμυρίου τον χρόνο, γειτονιές όπως το Μέιφεαρ και η Μπελγκρέβια είναι απαγορευτικά ακριβές.

Εκπαίδευση παιδιών

Τα δίδακτρα των εσωτερικών μαθητών στα κορυφαία ιδιωτικά σχολεία της Βρετανίας ξεπερνούν τις 30.000 στερλίνες (35.000 ευρώ) τον χρόνο. Ακριβότερα είναι το Ουίντσεστερ Κόλετζ (37.400 ευρώ) και το Ιτον (37.000 ευρώ).

Τα κορυφαία βρετανικά πανεπιστήμια χρεώνουν δίδακτρα 10.700 ευρώ τον χρόνο τα οποία αφαιρούνται από τον μισθό που θα κερδίσει ο φοιτητής μετά την αποφοίτησή του. Βεβαίως στα έξοδα προστίθεται το κόστος διαβίωσης στη διάρκεια των σπουδών.

Στη συνέχεια έρχονται τα μεταπτυχιακά. Το London Business School χρεώνει 64.300 ευρώ για ένα MBA ενώ το Warwick Business School 35.800 ευρώ τον χρόνο. Τα έξοδα διαβίωσης βεβαίως είναι επιπλέον.

Ενας καθηγητής χρεώνει για ιδιαίτερα μαθήματα από 48 ευρώ την ώρα _ τιμή που μπορεί να ανέλθει σε αρκετές χιλιάδες ευρώ τον χρόνο.

Μια μπέιμπι σίτερ κοστίζει από 600 ως 1.400 ευρώ την εβδομάδα, είτε ζει μέσα στο σπίτι της οικογένειας είτε σε δικό της διαμέρισμα.

Διασκέδαση

Οι διακοπές αποτελούν μεγάλο έξοδο. Για το καλοκαίρι προτιμώνται βίλες στη Γαλλία ή στην Τοσκάνη ενώ για τον χειμώνα ένα σαλέ με ιδιωτικό δάσκαλο του σκι, σύμφωνα με την Λουσία Βαν Ντερ Ποστ, αρχισυντάκτρια του ενθέτου «How To Spend It» (στα ελληνικά «Πώς να τα ξοδέψετε») των «Financial Times».

Η τελευταία τάση είναι οι «διακοπές πολλών γενεών» που συγκεντρώνουν παιδιά και εγγόνια για μια ιδιαίτερη περίπτωση. Μια πενταμελής οικογένεια θα ξοδέψει από 71.500 ως 83.500 ευρώ για ένα πολυτελές σαφάρι στην Αφρική.

Ο Τύπος έχει δημοσιεύσει πολλές φωτογραφίες του Χέστερ πάνω σε άλογο με στολή κυνηγού. Τα άλογα δεν είναι φθηνά. Το κόστος διαμονής τους σε στάβλο φθάνει τα 10.000 ευρώ τον χρόνο.

Πολλοί νεαροί τραπεζίτες που κερδίζουν ένα εκατομμύριο ετησίως ακολουθούν επιδεικτικό τρόπο ζωής, σύμφωνα με τον Τζερέντ Αντερσον, συγγραφέα του «City Boy» (σε ελεύθερη μετάφραση «Παιδί του Σίτι»). Ορισμένοι είναι εικοσάρηδες που ξοδεύουν τον μισθό τους σε κοκαΐνη, σαμπάνια και στριπτιζέζ.

Μια νυχτερινή έξοδος μπορεί να στοιχίσει 2.400 ευρώ και ο εθισμός στην κοκαΐνη 35.700 τον χρόνο _ αν και σύμφωνα με τον Αντερσον, οι υπερβολές αυτές έχουν περιοριστεί λόγω οικονομικής κρίσης. Οι γυναίκες ξοδεύουν τα χρήματά τους σε παπούτσια και τσάντες αλλά είναι γενικώς πιο προσεκτικές.

Επενδύσεις

Οποιος, εκτός από υψηλό εισόδημα, έχει και λίγο μυαλό μάλλον θα επενδύσει μεγάλο μέρος αυτού _ αν μη τι άλλο διότι γνωρίζει ότι η δουλειά με μισθό ένα εκατομμύριο ίσως δεν διαρκέσει για πάντα. Την μερίδα του λέοντος των επενδύσεών του την αφιερώνει σε ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα, ακίνητα και μετοχές.

Σύμφωνα με τον Αντερσον, υπάρχουν εκατομμυριούχοι του ενός εκατομμυρίου τον χρόνο που επένδυσαν εξαιρετικά σοφά τα χρήματά τους. «Γνωρίζω κάποιον που δημιούργησε με τα χρόνια ένα “χαρτοφυλάκιο”200 ακινήτων», λέει.

Μεταφορικά μέσα

Τα αυτοκίνητα είναι το αγαπημένο αξεσουάρ πολλών πλουσίων. Οσο ανεβαίνει ο μισθός, τόσο αυξάνεται και η πολυτέλεια του αυτοκινήτου που οδηγεί κάποιος. Μια Porsche 911 Carrera κοστίζει 85.000 ευρώ ενώ η πιο οικογενειακή Mercedes E-class 37.500 ευρώ. Στα υψηλότερα κλιμάκια, ξεχωρίζει η Ferrari 458 Spider προς 237.000 ευρώ.

Υπάρχουν όμως πολλά που δεν αποκτώνται με ένα εκατομμύριο τον χρόνο. «Είναι τεράστιο ποσό αλλά όχι αρκετό για να αγοράσεις το δικό σου γιοτ», λέει η Βαν Ντερ Ποστ.

Πριν από την κρίση, το ένα εκατομμύριο στερλίνες θεωρείτο… «ψιλά». «Θυμάμαι είχα δει έναν 25χρονο αναλυτή τηλεπικοινωνιών να αποχωρεί θυμωμένος από ένα μίτινγκ γιατί του είχαν προσφέρει μπόνους ενός εκατομμυρίου. Δεν του φάνηκε αρκετό», λέει ο Αντερσον.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.