Το ύψος του χιονιού στην πόλη των Γρεβενών έφτασε τους 24 πόντους και η χιονόπτωση συνεχίζεται.

Συνεχίζονται οι χιονοπτώσεις σε μεγάλο τμήμα της χώρας, με τον υδράργυρο να παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, ενώ στο σκηνικό της κακοκαιρίας προστίθενται οι έντονες βροχοπτώσεις. Προβλήματα σημειώνονται στις μετακινήσεις των οχημάτων σε διάφορα σημεία της επικράτειας. Συνθήκες ολικού παγετού επικρατούν στη Βόρεια Ελλάδα. Κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια των πλοίων. Κλειστά παρέμειναν τα σχολεία σε αρκετές περιοχές.

Με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία στη λεωφόρο Πάρνηθος από το ύψος του τελεφερίκ, ενώ το μεσημέρι της Τετάρτης άνοιξε ο περιφερειακός δρόμος της Πεντέλης από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο προς τον ιερό ναό του Αγίου Πέτρου.

Αλυσίδες χρειάζονται, επίσης, τα οχήματα στον δρόμο Σφενδάλης – Αγίου Μερκουρίου – Κατσιμιδίου από Σφενδάλη (Μαλακάσα) προς Κατσιμίδι.

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών απαγορεύεται η κυκλοφορία φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων μέχρι τις 8 το πρωί της Πέμπτης στα παρακάτω σημεία:

·                     Στην Εθνική Οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων

·                     Στην Π.Α.Θ.Ε. (Πατρών – Αθηνών – Θεσσαλονίκης – Ευζώνων)

·                     Στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου – Πατρών

·                     Στην Εθνική Οδό Κορίνθου – Τριπόλεως

·                     Στην Εγνατία Οδό από Ηγουμενίτσα μέχρι τον ανισόπεδο κόμβο Γαληψού έως τα όρια με Ν. Καβάλας

·                     Στην Παλαιά Εθνική Οδό Λάρισας – Κοζάνης

·                     Στην Εθνική Οδό Τρικάλων – Ιωαννίνων από θέση Μουργκάνη έως θέση Παναγιά

·                     Στην Εθνική Οδό Τρικάλων – Γρεβενών

Κλειστά σχολεία

Κλειστά θα μείνουν τα σχολεία στην Πεντέλη, τα Μελίσσια, το Καπανδρίτι, το Γραμματικό, τον Βαρνάβα, την Ανθούσα, την Παλλήνη, τον Αυλώνα, τα Ανω Λιόσια, το Ζεφύρι, τη Φυλή, τους Θρακομακεδόνες και τα Βίλια.

Δεν θα  ανοίξουν ούτε στις 10:00 το πρωί, όπως ήταν προγραμματισμένο, τα σχολεία στους δήμους Διονύσου, Βριλησσίων, Κηφισιάς, Ερυθραίας και Εκάλης.

Κλειστά επίσης τα σχολεία στους δήμους Ερέτριας και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας Ευβοίας.

Συνθήκες ολικού παγετού, χιόνια στα ορεινά και πολικές θερμοκρασίες συνθέτουν το σκηνικό του καιρού στη Βόρεια Ελλάδα.

Στη Φλώρινα ο υδράργυρος έπεσε το πρωί στους -16 βαθμούς Κελσίου, ενώ χιόνια έπεσαν στην Καστοριά με τη θερμοκρασία να είναι στους -10 βαθμούς. Αραιή συννεφιά και -6 βαθμούς είχε το πρωί η Θεσσαλονίκη, ενώ, την ίδια ώρα, παρόμοιος ήταν ο καιρός στις Σέρρες με το θερμόμετρο να δείχνει -8 βαθμούς.

Στο μεθοριακό σταθμό Ορμενίου, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, ο υδράργυρος έπεσε στους -17 βαθμούς Κελσίου. Ανάλογες χαμηλές υπό το μηδέν θερμοκρασίες καταγράφηκαν στην Ορεστιάδα (-11), στο Διδυμότειχο (-10) και στην Αλεξανδρούπολη (-7).

Τα μαθήματα στα σχολεία στους περισσότερους δήμους του Έβρου ξεκίνησαν στις 10 το πρωί, ενώ στο δήμο Σουφλίου, δεν λειτούργησε καμία σχολική μονάδα. Στην Κομοτηνή η προσέλευση των μαθητών στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έγινε κανονικά, ενώ στην Ξάνθη λειτούργησαν μετά τις 10 το πρωί.

Στη Ροδόπη, λόγω αυξημένης στάθμης του νερού, παραμένουν κλειστές για τα οχήματα οι διαβάσεις των ποταμών Λισσού (περιοχή Αγ. Μαρίνας Ιμέρου), Ποντικόρεμα (οικισμού Αρριανών) και μεταξύ Εβρένου – Ιασίου.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πρωινή ενημέρωση της Αστυνομίας, με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο δρόμο Φλώρινας – Καστοριάς (μέσω Βίγλας και Βιτσίου), Καστοριάς – Ιωαννίνων (μέσω Νεστορίου) και Καστοριάς – Αμυνταίου. Το ίδιο ισχύει για τα οχήματα που κινούνται στα ορεινά των Γρεβενών (προς Σαμαρίνα, Μέτσοβο, Περιβόλι και το χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας).Κλειστά τα σχολεία στα Γρεβενά με απόφαση των Δημάρχων Γρεβενών και Δεσκάτης.

Στην Κεντρική Μακεδονία, με αλυσίδες πρέπει να είναι εφοδιασμένοι οι οδηγοί που κινούνται προς τα χιονοδρομικό κέντρα Καϊμακτσαλάν στο όρος Βόρας της Πέλλας, Ελατοχωρίου της Πιερίας, 3-5 Πηγαδίων και Σελίου της Ημαθίας.

Αλυσίδες απαιτούνται, επίσης, για την κυκλοφορία των οχημάτων στους επαρχιακούς δρόμους Καστανερής – Λιβαδίων (από το 3ο έως 18ο χλμ.), Κατερίνης – Ελασσόνας (από το 22ο έως το 41ο χλμ.) και στην παλιά εθνική οδό Βέροιας – Κοζάνης (από το 81ο έως το 98ο χλμ, μέσω Καστανιάς).

Εξάλλου, αλυσίδες απαιτούνται σε πολλά σημεία του ορεινού επαρχιακού δικτύου της Μαγνησίας, των Τρικάλων και της Καρδίτσας.

Έκλεισε το αεροδρόμιο Ιωαννίνων λόγω των συνεχιζόμενων χιονοπτώσεων και ακυρώθηκαν οι νυκτερινές πτήσεις της Olympic Air 808 και 809 από Αθήνα προς Ιωάννινα και αντίστροφα. Οι επιβάτες θα προωθηθούν στους προορισμούς τους οδικά αν τελικά το επιτρέψουν οι χιονοπτώσεις που συνεχίζονται αμείωτες.

Αλλά και το ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, ακύρωσε απογευματινά και βραδινά δρομολόγιά του προς Θεσσαλονίκη και Βόλο καθώς και τα περισσότερα δρομολόγια προς χωριά του Νομού. Για την Αθήνα τα δρομολόγια εκτελούνται κανονικά.

Στο μεταξύ ο Δήμος Ιωαννιτών, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, τονίζει ότ, σε ετοιμότητα βρίσκεται όλος ο μηχανισμός  προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιουργούνται από την κακοκαιρία. Μηχανήματα παρεμβαίνουν στο κεντρικό οδικό δίκτυο όλων των Δημοτικών Ενοτήτων για να απομακρυνθούν τα χιόνια και να παραμείνουν ανοικτοί δρόμοι, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στις προσβάσεις προς τα δύο νοσοκομεία.Ταυτόχρονα γίνονται παρεμβάσεις στο εσωτερικό και δευτερεύον οδικό δίκτυο της πόλης. Συνολικά από τον Δήμο κινούνται περισσότερα από είκοσι μηχανήματα, δικά του αλλά και ιδιωτικά που έχουν μισθωθεί.

Στην ανακοίνωσή του ο Δήμος απευθύνει έκκληση στους πολίτες, να αποφεύγουν τις μετακινήσεις στη διάρκεια της νύχτας λόγω της μεγάλης ολισθηρότητας και σε περίπτωση ανάγκης να καλούν το 100 της Αστυνομίας, το 166 του ΕΚΑΒ  ή τις Υπηρεσίες του Δήμου που θα έχουν προσωπικό Ασφαλείας όλο το 24ωρο.

Με απόφαση του δημάρχου Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιου, τη Πέμπτη θα μείνουν κλειστά όλα τα σχολεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια που λειτουργούν στο Δήμο Ιωαννιτών.

Κλειστοί θα παραμείνουν αύριο οι παιδικοί και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί καθώς τις επόμενες ώρες οι χιονοπτώσεις αναμένεται να ενταθούν.  Η κίνηση σε όλους τους δρόμους του Δήμου Ιωαννιτών γίνεται υποχρεωτικά με αλυσίδες.

Ο καιρός

Νεφώσεις με βροχές, στο Ιόνιο, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα και στα νησιωτικά τμήματα του Ανατολικού και Νότιου Αιγαίου, σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, στην Πελοπόννησο και στο Αιγαίο και χιονοπτώσεις από τη Στερεά και βορειότερα που αρχικά θα επηρεάζουν ακόμα και πεδινά τμήματα, περιμένουμε την Πέμπτη.

Οι χιονοπτώσεις γρήγορα, από τη Νότια Θεσσαλία και νοτιότερα θα περιορίζονται σε όλο και μεγαλύτερα υψόμετρα, ενώ στη Δυτική Μακεδονία, στη Βόρεια Θεσσαλία και στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας θα είναι τοπικά ισχυρές.

Παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν επίσης στα νησιά του Κεντρικού και Βόρειου Αιγαίου, αλλά σταδιακά στις Σποράδες θα μετατραπούν σε βροχές.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Βόρεια Ελλάδα από -12 έως 1 βαθμό, στην Κεντρική Ελλάδα και στην Ήπειρο από -4 έως 5, στην Ανατολική Ελλάδα από 0 έως 7, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 5 έως 14 βαθμούς, στα νησιά του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου από -1 έως 4 βαθμούς, στις Σποράδες από 2 έως 6 και στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου από 5 έως 12 βαθμούς. Στη Βόρεια Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 16 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί ισχυροί μέχρι σχεδόν θυελλώδεις και στο υπόλοιπο Αιγαίο νότιοι μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις. Στο Βόρειο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί ισχυροί μέχρι σχεδόν θυελλώδεις, με μικρή εξασθένηση μετά το μεσημέρι, και στο Νότιο Ιόνιο από νότιες διευθύνσεις μέτριοι μέχρι ισχυροί.

Χιονόνερο στα νοτιότερα και παράκτια τμήματα και τοπικές χιονοπτώσεις στις υπόλοιπες περιοχές μέχρι νωρίς το πρωί, φαινόμενα που σταδιακά στα πεδινά θα μετατραπούν σε βροχές με πιθανότητα εκδήλωσης καταιγίδας, περιμένουμε την Πέμπτη στην Αττική.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 6 βαθμούς αλλά στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Οι άνεμοι στο Σαρωνικό και στο Νότιο Ευβοϊκό θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί ισχυροί, αλλά μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν σε σχεδόν μέτριους.

Νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις κατά περιόδους κυρίως στα δυτικά τμήματα του νομού και στα ορεινά, περιμένουμε την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 1 βαθμό. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις μέτριοι μέχρι ισχυροί, με εξασθένηση από το απόγευμα.

Tην Παρασκευή  προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και τις πρωινές ώρες στη βόρεια Ελλάδα σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

Στη Θράκη, την ανατολική ηπειρωτική χώρα και τις νότιες νησιωτικές περιοχές θα υπάρχουν και διαστήματα με σχετικά καλό καιρό. Οι άνεμοι θα πνέουν στη βόρεια Ελλάδα από ανατολικές διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ και στην υπόλοιπη χώρα Ν-ΝΑ 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία άνοδο.

Το Σάββατο στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα καθώς και στο ανατολικό Αιγαίο προβλέπονται νεφώσεις με βροχές Τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν βασικά στα δυτικά.

Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά κυρίως της δυτικής και βόρειας χώρας. Στην υπόλοιπη Ελλάδα προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΑ 6 με 7 και πρόσκαιρα στο Ιόνιο 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο σε όλη τη χώρα.

Την Κυριακή θα διατηρηθούν περίπου οι ίδιες καιρικές συνθήκες. Οι άνεμοι βαθμιαία θα εξασθενήσουν και μόνο στο ανατολικό Αιγαίο θα διατηρηθεί ένα νότιο ρεύμα εντάσεως 5 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά και τα βόρεια.

Τη Δευτέρα και την Τρίτη προβλέπεται επιδείνωση του καιρού στη χώρα με ισχυρές βροχές, καταιγίδες κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές και χιόνια όχι μόνο στα ορεινά αλλά και σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο.

Οι άνεμοι στα κεντρικά και βόρεια θα πνέουν Α-ΒΑ 6 με 8 μποφόρ και στα υπόλοιπα Ν-ΝΑ με την ίδια ένταση. Τη Δευτέρα οι άνεμοι στα πελάγη είναι πιθανό να φθάσουν και τα 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια.

Star-Fm.gr + ΤΑ ΝΕΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.