Οι θερμοκρασίες στη Σερβία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία έπεσαν στους -22°C

Kύμα ψύχους με δεκάδες νεκρούς στα κεντρικά ΒαλκάνιαΠερισσότεροι από 30 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του πολικού ψύχους στα κεντρικά Βαλκάνια αλλά και σε τμήματα της κεντρικής Ευρώπης. Πυκνές χιονοπτώσεις, παγετός και διακοπές ηλεκτροδότησης πλήττουν ολόκληρη την περιοχή και δοκιμάζουν εκατομμύρια πολίτες.

Οι θερμοκρασίες στη Σερβία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία έπεσαν μέχρι και τους -22 βαθμούς Κελσίου το Σαββατοκύριακο, έπειτα από τη διήμερη χιονοθύελλα αποτέλεσμα της οποίας ήταν το χιόνι να φτάσει ακόμη και τα τρία μέτρα σε ορισμένες περιοχές.

Τρεις νεκροί και δύο αγνοούμενοι είναι ο έως τώρα απολογισμός της κακοκαιρίας στη Σερβία όπου 14 περιφέρειες έχουν τεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Οδικές αρτηρίες έχουν προβλήματα λόγω του συσσωρευμένου χιονιού ενώ ούτε στις πόλεις είναι καλύτερη η κατάσταση καθώς συχνές είναι οι διακοπές.

Μόνο μέσα στο Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα έχασαν τη ζωή τους 18 άνθρωποι στην Ουκρανία (οι περισσότεροι ήταν άστεγοι) και άλλοι 500 χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια για κρυοπαγήματα και υποθερμία. Οι θερμοκρασίες ήταν γύρω στους -20 βαθμούς στέλνοντας χιλιάδες ανθρώπους σε καταφύγια που άνοιξαν οι Αρχές για τα ευπαθή τμήματα του πληθυσμού.

Οι Αρχές καλούν επίσης όσους δεν έχουν λόγο να παραμένουν μέσα στο σπίτι τους ή να ελαχιστοποιήσουν τις μετακινήσεις τους.

Τέσσερις είναι οι νεκροί στη Ρουμανία όπου υπάρχουν σοβαρά προβλήματα από το χιόνι σε μεγάλες αρτηρίες. Η κυβέρνηση κάλεσε την Κυριακή τις τοπικές αρχές να ανοίξουν καταφύγια για τους άστεγους, καθώς τις επόμενες ημέρες η θερμοκρασία αναμένεται να πέσει κι άλλο, φτάνοντας ακόμη και τους -30 βαθμούς Κελσίου.

Δέκα άνθρωποι, επίσης άστεγοι και ηλικιωμένοι, πέθαναν από το κρύο στην Πολωνία όπου οι θερμοκρασίες κινήθηκαν ακόμα χαμηλότερα στους -25 βαθμούς και χαμηλότερα.

Ενας νεκρός και προβλήματα σχεδόν σε όλη τη χώρα καταγράφονται στη Βουλγαρία, όπως επίσης και στο ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας.

Κινητοποίηση για την προσωρινή στέγαση χιλιάδων αστέγων υπάρχει και στη Τσεχία όπου προκλήθηκαν προβλήματα στις συγκοινωνίες λόγω του ψύχους.

Στη Βουλγαρία ένας άνδρας πέθανε από το κρύο ενώ περίμενε σε μια στάση λεωφορείου, στη Σόφια.

ΔΟΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.