Λ.Γαβαλάς: Εγιναν διακρίσεις σε βάρος μου – Νέες συλλήψεις

Τoν… χορό των προφυλακίσεων των μεγάλων φοροοφειλετών άνοιξε χτες ο Λάκης Γαβαλάς, καθώς είναι ο πρώτος από τους συλληφθέντες για μη καταβολή ΦΠΑ, που είναι αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος, τον οποίο η Δικαιοσύνη στέλνει στον Κορυδαλλό.

Ο γνωστός επιχειρηματίας και λαμπερό πρόσωπο της showbiz προφυλακίστηκε χτες το βράδυ, με σύμφωνη γνώμη της 5ης ειδικής ανακρίτριας και του εισαγγελέα κ. Βούλγαρη, επειδή δεν απέδωσε ΦΠΑ ύψους περίπου 150.000 ευρώ από τη δεύτερη εταιρεία του, τα συνολικά χρέη της οποίας ανέρχονται σε 500.000 ευρώ.

Ηταν η τρίτη και… φαρμακερή φορά, που συνελήφθη και οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη, σε χρονικό διάστημα δύο μηνών, ο Λάκης Γαβαλάς, καθώς στις δύο προηγούμενες συλλήψεις, πάλι για υποθέσεις οφειλών προς το Δημόσιο, ανακριτής, εισαγγελέας, αλλά και δικαστές, τον είχαν αφήσει ελεύθερο.

Σοκαρισμένος, σύμφωνα με τη συνήγορό του, ήταν ο επιχειρηματίας, όταν του ανακοινώθηκε χθες η ομόφωνη απόφαση της ανακρίτριας και του εισαγγελέα, περί προφυλάκισής του.

Η συνήγορός του διαμαρτυρήθηκε για την προφυλάκιση του πελάτη της, με δηλώσεις της, όπου υποστήριξε ότι ο επιχειρηματίας δεν είναι ύποπτος φυγής και δεν μπορεί να θεωρείται ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων, καθώς είχε ρυθμίσει τις οφειλές του.

Είπε ακόμη ότι προτίθεται μέσα στο πενθήμερο, που ορίζει ο νόμος, να καταθέσει προσφυγή κατά του εντάλματος προσωρινής κράτησης του επιχειρηματία, ζητώντας την αποφυλάκισή του.

Σημειώνεται ότι οι δικηγόροι του κ. Γαβαλά προσπάθησαν σήμερα να προχωρήσουν σε ρύθμιση των οφειλών του, ωστόσο, σύμφωνα με τον νόμο, από τη στιγμή που έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του, όφειλε να καταβάλει εφάπαξ το συνολικό ποσό των χρεών της εταιρείας του.

Ο Λάκης Γαβαλάς είχε συλληφθεί πρώτη φορά στις αρχές Δεκεμβρίου από άνδρες του ΣΔΟΕ, λίγο μετά την επιστροφή στο σπίτι του από νυχτερινό κέντρο, όπου διασκέδαζε με την παρέα του.

Η πρώτη σύλληψή του ήταν πάλι για αδίκημα κακουργηματικής μορφής, καθώς αφορούσε μη καταβολή ΦΠΑ ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.

Τότε είχε οδηγηθεί στον 10ο τακτικό ανακριτή και δεν είχε προφυλακιστεί, αλλά είχε αφεθεί ελεύθερος μετά την απολογία του με περιοριστικούς όρους.

Ο 60χρονος επιχειρηματίας είχε οδηγηθεί το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής στο Αυτόφωρο, καθώς είχε συλληφθεί μία μέρα πριν από αστυνομικούς της Ασφάλειας Αττικής, για χρέη προς το Δημόσιο, συνολικού ύψους 7.597.233,96 ευρώ.

Δικάσιμος
Το δικαστήριο τον άφησε ελεύθερο και όρισε δικάσιμο για τις 9 Φεβρουαρίου, αφού το αδίκημα ήταν πλημμέλημα.

Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, την ίδια μέρα, άνδρες της οικονομικής αστυνομίας του ξαναπέρασαν χειροπέδες στα χέρια για τρίτη φορά, καθώς συνελήφθη αυτή τη φορά για μη απόδοση ΦΠΑ για το 2011.

Ο επιχειρηματίας πέρασε το Σαββατοκύριακο στο κρατητήριο, ενώ χτες μετά την προφυλάκισή του, πήρε την άγουσα για τον Κορυδαλλό!

Λ.Γαβαλάς: Εγιναν διακρίσεις σε βάρος μου

«Πρωτοφανή περιπέτεια» χαρακτηρίζει την προφυλάκισή του ο επιχειρηματίας Λάκης Γαβαλάς, ο οποίος, σε μακροσκελή δήλωσή του που διανεμήθηκε στον Τύπο, αναφέρεται σε «διάκριση» στη μεταχείριση του από τις διωκτικές αρχές.

Λ.Γαβαλάς: Εγιναν διακρίσεις σε βάρος μου

Ο Λ. Γαβαλάς, ο οποίος αύριο αναμένεται να μεταχθεί στις φυλακές Άμφισσας κατηγορούμενος για μη απόδοση ΦΠΑ, σημειώνει πως εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, οι επιχειρήσεις του χρωστούν χρηματικά ποσά, χρέη, που όπως αναφέρει:

«Κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια να τα διευθετήσω. Κατέφυγα στην προστασία του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, όπου αυτό ήταν δυνατό. Δυστυχώς, δεν ήταν παντού».

Ο γνωστός επιχειρηματίας τονίζει όσον αφορά την πρόσφατη σύλληψή του:

«Η τελευταία μου σύλληψη έγινε την ώρα που έβγαινα από το Αυτόφωρο, μετά από προηγηθείσα σύλληψή μου και αφού είχα πάρει αναβολή για νόμιμο λόγο. Η αρχή που διέταξε τη σύλληψή μου, γνώριζε το γεγονός ότι είχα δικαστήριο και, εν τούτοις, δεν κίνησε μαζί και τις δυο δικογραφίες, ώστε να δώσω λόγο ενιαία ή τουλάχιστον διαδοχικά. Επέτρεψε, αν δεν προκάλεσε, την ταπείνωσή μου, τον διασυρμό μου, την ταλαιπωρία μου, μόνο και μόνο, κατά τη γνώμη μου, για να βγει προς τα έξω κάποιο μήνυμα».

Εκφράζει, επίσης, την άποψη ότι η αντιμετώπιση του δεν ήταν ανάλογη με αυτήν προς άλλους οφειλέτες επισημαίνοντας:

«Και ενώ ο Τύπος διακηρύσσει ότι όλα αυτά γίνονται για να σπεύσουν οι οφειλέτες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, εν τούτοις, στην περίπτωσή μου, αυτό δεν έγινε σεβαστό. Αμέσως μετά τη, σύμφωνα με τα παραπάνω, αιφνιδιαστική σύλληψή μου κατά την έξοδό μου από το Δικαστήριο, προσπάθησα να ρυθμίσω την οφειλή μου των 146.000 ευρώ. Παρά τις προσπάθειες που έγιναν να μην τα καταφέρω (προς το παρόν δεν προσδιορίζω από ποιους κάποια στιγμή, όμως, θα φανεί), εν τούτοις εγώ, με τη βοήθεια γνωστών και φίλων που έσπευσαν να με συνδράμουν, τα κατάφερα. Έτσι εμφανίσθηκα στην κ. Ανακριτή, για την απολογία μου, αργά το μεσημέρι της Δευτέρας 30/01, έχοντας ρυθμίσει την οφειλή μου και προκαταβάλει το πληρωτέο κατά το νόμο ποσό. Παρά ταύτα, επειδή, λέει, η υπόθεσή μου βρισκόταν στην ανάκριση, δεν αρκούσε, λέει, η ρύθμιση, ούτε η πληρωμή της προκαταβολής, αλλά έπρεπε να εξοφληθεί ολόκληρο το ποσό. Αλήθεια, ακολουθήθηκε αυτή η γραμμή σε κάποιον άλλον συλληφθέντα; Μήπως, αντιθέτως, οι συλλαμβάνοντες συμβούλευαν τους συλλαμβανομένους να ρυθμίσουν την οφειλή τους, για να βοηθηθούν στην περαιτέρω εξέλιξη της διώξεώς τους; Γιατί, λοιπόν, αυτή η διάκριση σε βάρος μου;»

Ο κ. Γαβαλάς εκφράζει επιπλέον παράπονο γιατί κρίθηκε προφυλακιστέος, ενώ και γνωστής διαμονής είναι και δεν είναι ύποπτος φυγής, αλλά ούτε και διάπραξης νέων αδικημάτων και καταλήγει:

«Είμαι επιχειρηματίας στο χώρο της μόδας πάνω από τριάντα χρόνια, με έδρα των επιχειρήσεων μου την Ελλάδα. Προσπαθώ, τα τελευταία δύο χρόνια, να εξυγιάνω την επιχείρηση μου και να ανακάμψω. Δυστυχώς, αυτές οι προσπάθειές μου ανακόπτονται και φαίνεται ότι μάλλον τιμωρούμαι, αντί να μου δοθεί ευκαιρία να τα καταφέρω, ώστε να μπορέσω να ορθοποδήσω και πάλι. Και μαζί μου να ορθοποδήσουν οι διακόσιοι (200), περίπου, εργαζόμενοι, που δούλευαν στις επιχειρήσεις μου».

Νέες συλλήψεις
Χειροπέδες σε τρεις για χρέη 5 εκατ. ευρώ

Για χρέη προς το Δημόσιο ύψους 3,18 εκατ. ευρώ συνελήφθη χθες στα Μέγαρα 35χρονος επιχειρηματίας, ενώ άλλοι δύο με συνολικές οφειλές άνω των 1,8 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβάνονται από χθες στη λίστα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πιο συγκεκριμένα, στα Μέγαρα πρόκειται για τον 35χρονο Νικήτα Λούπη με επιχείρηση ενοικιαζόμενου εξοπλισμού κατασκευών, ο οποίος χρωστά συνολικά 3.179.429,87 ευρώ.

Στο μεταξύ, ο γνωστός επιχειρηματίας Νικόλαος Καματάκης, ιδιοκτήτης της ομώνυμης τεχνικής εταιρείας που έχει κηρύξει πτώχευση, συνελήφθη χθες για οφειλές στο Δημόσιο ύψους άνω των 600.000 ευρώ, θυγατρικής του εταιρείας που εδρεύει στη Χαλκιδική, ενώ στη Θεσσαλονίκη στα χέρια της αστυνομίας έπεσε ο Χρήστος Παπαδόπουλος, ιδιοκτήτης βιοτεχνίας βαφής ενδυμάτων, για χρέη άνω των 1,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Ενταλμα
Σε βάρος του δεύτερου εκκρεμούσαν ένταλμα σύλληψης αλλά και καταδικαστικές αποφάσεις για φοροδιαφυγή.

Ο 67χρονος Ν. Καματάκης προσήλθε αυτοβούλως χθες το πρωί στο Τμήμα Ασφάλειας Πολύγυρου, έπειτα από ενημέρωσή του για το σχετικό ένταλμα που είχε διαβιβαστεί από την εισαγγελία.

Ο επιχειρηματίας, που διατηρούσε μεγάλη τεχνική εταιρεία, με σημαντική δραστηριότητα σε ιδιωτικά και δημόσια έργα τα προηγούμενα χρόνια, βαρύνεται με χρέος ύψους 604.695,03 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία «Καματάκης ΑΤΕΕ» συμπεριλαμβανόταν στη λίστα με τα ονόματα 6.000 νομικών προσώπων με ληξιπρόθεσμες οφειλές. Η αναγραφόμενη σε εκείνη τη λίστα οφειλή ανερχόταν στα 8.668.796,36 ευρώ.

ΕΘΝΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.