Θεσμικές αλλαγές στον τρόπο εποπτείας προτείνει η Τρόικα σύμφωνα με τους Financial Times

Η Ελλάδα να παραχωρήσει τη δημοσιονομική της κυριαρχίαΓια νέα αποτυχία να «πιάσει» η Ελλάδα τους στόχους του 2011 σε ζητήματα κρίσιμης σημασίας αναφέρουν πληροφορίες που προέρχονται από την Τρόικα, σύμφωνα με άρθρο των Financial Times.

Συγκεκριμένα, όπως δείχνουν τα στοιχεία το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν μειώθηκε σε σχέση με τον περασμένο χρόνο και συνεπώς η Ελλάδα θα πρέπει στο μέλλον να υπαχθεί σε ακόμη πιο αυστηρό καθεστώς εποπτείας, με όρους η υλοποίηση των οποίων θα αποτελεί προαπαιτούμενο για το Μνημόνιο 2.

Για να εξασφαλιστεί αυτό, η Ελλάδα θα πρέπει να παραχωρήσει απόλυτη προτεραιότητα στην ικανοποίηση του χρέους της και να δεσμευτεί νομικά για αυτό. Αυτή η δέσμευση θα πρέπει να επικυρωθεί από το Κοινοβούλιο. Τα κρατικά έσοδα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται πρωτίστως και κυρίως για την εξυπηρέτηση του χρέους και μόνο το υπόλοιπο των εσόδων θα μπορεί να χρησιμοποιείται για να χρηματοδοτήσει βασικές κρατικές ανάγκες.

Αυτό έχει σκοπό να εξασφαλίσει όλους τους πιστωτές ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της μετά το PSI και θα επηρεάσει θετικά την πρόσβαση στις αγορές.

Το δεύτερο πολύ σημαντικό θεσμικό μέτρο που πρέπει να ληφθεί αφορά την παγίωση του προϋπολογισμού η οποία θα πρέπει να υπαχθεί σε αυστηρό σύστημα ελέγχου. Δεδομένης της απογοητευτικής συμμόρφωσης της Ελλάδας με τα συμφωνημένα μέχρι στιγμής, η χώρα μας θα πρέπει να δεχτεί να παραχωρήσει τη δημοσιονομική της κυριαρχία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Ενας επίτροπος προϋπολογισμού θα πρέπει να διοριστεί από το Eurogroup με την αποστολή να εξασφαλίζει τον έλεγχο επί του προϋπολογισμού.

Αυτός θα πρέπει να έχει την εξουσία να εφαρμόζει ένα συγκεντρωτικό σύστημα παροχής εκθέσεων και επιτήρησης που θα καλύπτει όλους τους σημαντικούς τομείς δαπανών στον ελληνικό προϋπολογισμό, να ασκεί βέτο σε αποφάσεις οι οποίες δεν συμμορφώνονται με τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν οριστεί από την τρόικα και να εξασφαλίζει το γεγονός ότι η Ελλάδα θα συμμορφώνεται με τον όρο πρώτα να ικανοποιεί τα χρέη της και έπειτα να καλύπτει τις ανάγκες της για δαπάνες.

Υποχρέωση της Ελλάδας είναι να εντάξει τον νέο μηχανισμό επιτήρησης στο νομικό της πλαίσιο, κατά προτίμηση μέσω συνταγματικής τροποποίησης.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.