Επανέρχεται με σκληρές δηλώσεις Φ. Ρέσλερ

Το ενδεχόμενο ορισμού «Επιτρόπου» για την Ελλάδα δεν αποκλείει ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε την Παρασκευή (27/1) στο γερμανικό ραδιόφωνο. Επισημαίνει ωστόσο ότι «εάν η ελληνική κυβέρνηση τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τις οποίες έχουμε από κοινού συμφωνήσει, δεν τίθεται καν αυτό το ερώτημα». Ο κ. Ρέσλερ προτείνει ακόμη την ίδρυση «τράπεζας στήριξης» για την Ελλάδα, η οποία θα χορηγεί δάνεια σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας αναφέρεται στο μοντέλο των Επιτρόπων των ομόσπονδων γερμανικών κρατιδίων, οι οποίοι «επιστρατεύονται» προκειμένου να βοηθήσουν τους δήμους, όταν υπάρχει πρόβλημα, αλλά διευκρινίζει ότι «υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε έναν δήμο και σε ένα κράτος» και επισημαίνει ότι «πρέπει να ληφθούν υπόψη τα θέματα κυριαρχίας».

Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία τράπεζας η οποία θα προωθεί την ανάπτυξη, ο κ. Ρέσλερ αναλύει την περίπτωση της γερμανικής KfW, η οποία ιδρύθηκε με τα χρήματα του Σχεδίου Μάρσαλ και σημειώνει ότι κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να γίνει και για την Ελλάδα, με την αξιοποίηση κοινοτικών πόρων.

Σχετικώς με το ταμείο για την ανάπτυξη, τη δημιουργία του οποίου έχει εισηγηθεί η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ο δημοσιογράφος αναφέρει ότι ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιος για την Περιφερειακή Πολιτική Γιοχάνες Χαν έχει εκφράσει επιφυλάξεις σχετικώς με το εάν υπάρχουν επαρκή κονδύλια στα συγκεκριμένα ταμεία (σσ. σε συνέντευξη του κ. Χαν στην γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung» γίνεται λόγος για μόνο 30 εκατομμύρια ευρώ τα οποία δεν έχουν αξιοποιηθεί την περίοδο 2010-2011). «Αυτό είναι το ποσό που υπάρχει επισήμως, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα χρήματα έχουν ήδη διατεθεί στην πράξη», απαντά ο κ. Ρέσλερ.

Αναφερόμενος στην προοπτική βελτίωσης της κατάστασης στην Ελλάδα, ο Γερμανός υπουργός επαναφέρει το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας και υποδεικνύει ως παράδειγμα τον τομέα του Τουρισμού, όπου, όπως λέει, οι μισθοί, στην θεωρία, είναι ακόμη συνδεδεμένοι με τον πληθωρισμό. «Ο τουρισμός όμως είναι σε σημαντική δυσκολία, όπως όλοι γνωρίζουμε. Πολλοί τουρίστες δεν πηγαίνουν πλέον στην Ελλάδα», τονίζει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.