Τι ζητά η τρόικα με υπόμνημα δια χειρός του Μπομπ Τράα. Εννέα μέτρα που θα γονατίσουν τον ιδιωτικό τομέα

Εννέα μέτρα-φωτιά για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα ζήτησε η τρόικα από την κυβέρνηση, όπως αναφέρεται σε επίσημο υπόμνημα δια χειρός του μόνιμου εκπροσώπου του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Μπομπ Τραα.

Όπως αναφέρουν “ΤΑ ΝΕΑ”, στο εν λόγω υπόμνημα κατεδαφίζονται σειρά εργασιακών δικαιωμάτων ενώ για να εκταμιευθούν τα 130 δισ. ευρώ της νέας δανειακής σύμβασης η τρόικα ζητά εννέα μέτρα φωτιά για τον ιδιωτικό τομέα, με κυριότερο αυτό της κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού.

Στο υπόμνημα ο Τράα τονίζει πως οι εργαζόμενοι πρέπει να γίνουν “φθηνότεροι” και “αναλώσιμοι”, προκειμένου να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα και να υπάρξει ανάπτυξη της οικονομίας.

Σύμφωνα με το υπόμνημα πρέπει να παρθούν εννέα μέτρα, τα έξι είναι οριζόντια και αφορούν όλη την αγορά εργασίας ενώ τα τρία αφορούν τις πρώην ΔΕΚΟ. Μεταξύ άλλων, το υπόμνημα θίγει και άλλα θέματα όπως τα επιδόματα, μερικά εκ των οποίων χαρακτηρίζει υπερβολικά.

Αναλυτικά τα εννέα μέτρα-φωτιά

*Στο στόχαστρο μπαίνουν ο 13ος και 14ος μισθός. Η τρόικα ζητά την κατάργησή τους με νόμο. Οι επιχειρήσεις σύμφωνα με το υπόμνημα πρέπει να έχουν την “επιλογή” να επανεισαγάγουν το “μπόνους” στις κατ’ ιδίαν διαπραγματεύσεις.

*Συλλογικές συμβάσεις. Στο υπόμνημα αναφέρεται ότι πρέπει να καταργηθεί η ρύθμιση σύμφωνα με την οποία έξι μήνες μετά την λήξη μιας συλλογικής σύμβασης και εφόσον δεν υπογραφεί άλλη όλοι οι όροι μεταφέρονται στις ατομικές συμβάσεις.

Η τρόικα υποστηρίζει ότι με αυτό οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν πλεονεκτήματα προηγούμενων περιόδων και ζητά να υπάρξει ρύθμιση ούτως ώστε να καθορίζονται οι συνθήκες εργασίας από άλλες υφιστάμενες συμβάσεις (π.χ. σε περίπτωση επιχειρησιακών από κλαδικές και σε περίπτωση κλαδικών από την εθνική).

*Διαιτησία. Να αλλάξει η διαδικασία της διαιτησίας και να λαμβάνονται υπόψη οικονομικές αναλύσεις πέραν των νομικών με στόχο την βελτίωση των οικονομικών τους! Μάλιστα, η διαδικασία πρέπει να ξεκινάει μόνο αν συμφωνούν και οι δύο πλευρές, εργαζόμενοι και εργοδότες.

*Ευελιξία. Οι απαγορεύσεις της υπερωριακής απασχόλησης, της απασχόλησης το Σαββατοκύριακο και των αλλαγών στο ωράριο είναι επιζήμιες στον τουριστικό κλάδο. Επιπλέον, η μείωση του ωραρίου μέσω της μερικής απασχόλησης πρέπει να γίνεται μόνο μειώνοντας τις εργάσιμες ημέρες και όχι τις ώρες της ημερήσιας απασχόλησης.

*Προσλήψεις- Απολύσεις. Να επεκταθεί με νόμο σε όλες τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα η απελευθέρωση.

*Δικαστικό Σύστημα. Να απλουστευθεί και να επιταχυνθεί η εκδίκαση εργατικών διαφορών, όπως έγινε με τα ειδικά φορολογικά δικαστήρια.

*Μονιμότητα. Να καταργηθεί η ρύθμιση που δίνει το δικαίωμα σε εργαζομένους να απολαμβάνουν καθεστώς μονιμότητας στις πρώην ΔΕΚΟ, δηλαδή σε αυτούς που δεν μπορούν να απολυθούν αν δεν φτάσουν στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης ή δεν έχουν πράξει κάποιο παράπτωμα. Η τρόικα ζητάει να επιτρέπονται απολύσεις και για άλλους λόγους.

*Ωριμάνσεις. Θέσπιση νομοθετικής ρύθμισης που θα παγώνει τις ωριμάνσεις σε όλες τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Φυσικά, οι επιχειρήσεις που επιθυμούν θα μπορούν να τις επανεισαγάγουν.

*Τέλος, εισφορές. Μείωση των εργοδοτικών εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία στα επίπεδα του ΙΚΑ.

Σημειώνεται ότι η τρόικα στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, δεν δέχθηκε τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς για να μην καταργηθούν ο 13ος και 14ος μισθός παρ΄ότι μια τέτοια απόφαση θα πλήξει βραχυπρόθεσμα τη ζήτηση και θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ύφεση.

Τώρα η ελληνική πλευρά θα επιμείνει να βρεθεί μια χρυσή τομή  στις αλλαγές εργασιακών σχέσεων και στη μείωση του μισθολογικού κόστους, όμως όπως φαίνεται η τρόικα επιμένει.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των εργοδοτών και της ΓΣΕΕ, που συναντώνται εκ νέου πιθανότατα την Τετάρτη, προβάλουν ως λύση το διετές πάγωμα των μισθών (2013, 2014), το οποίο θα αφήσει ανέγγιχτη την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.


Νέα μέτρα φωτιά στον ιδιωτικό τομέα από newsview
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.