Η γαλλική Γερουσία είπε κατά πλειοψηφία «ναι» στο νομοσχέδιοΣτην έγκριση του νομοσχεδίου για την ποινικοποίηση άρνησης των γενοκτονιών, συμπεριλαμβανομένης της Γενοκτονίας των Αρμενίων προχώρησε η γαλλική Γερουσία, παρά τις σφοδρές αντιρρήσεις της Τουρκίας που απειλεί με διπλωματικά και άλλα αντίμετρα.

Από τους γερουσιαστές υπέρ του νόμου ψήφισαν 127 και κατά 86, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι υπήρχε ισχυροί ρεύμα κατά του νόμου όχι όμως αρκετό για να ακυρώσει την έγκριση του.

Υπέρ του νόμου έχουν ψηφίσει πριν τα Χριστούγεννα -και μάλιστα με σημαντική πλειοψηφία- τα μέλη της Εθνοσυνέλευσης. Η γενοκτονία είναι αναγνωρισμένη από το γαλλικό δίκαιο ήδη από το 2001.

Το νομοσχέδιο προβλέπει πρόστιμα που φτάνουν τα 45.000 ευρώ και φυλάκιση μέχρι ένα έτος για τους παραβάτες.

Νωρίτερα τη Δευτέρα το σώμα απέρριψε κατά πλειοψηφία ένσταση που θα μπορούσε να εμποδίσει την ψήφιση του νόμου για την ποινικοποίηση της άρνησης. Η ένσταση που είχε κατατεθεί από τον σοσιαλιστή πρόεδρο της νομοθετικής επιτροπής, Ζαν-Πιερ Σιέρ, απορρίφθηκε 86 υπέρ. «Δεν πιστεύουμε πως είναι σκόπιμο να εμπλακούμε στους δαιδάλους της ποινικής οδού, κάτι που ενδέχεται να παρουσιάσει πολύ σοβαρούς κινδύνους για αντισυνταγματικότητα», εξήγησε.

Στο σώμα είχαν εισαχθεί άλλες δύο ενστάσεις και πέντε τροποποιήσεις που είχαν στόχο να καταργήσουν τα επίμαχα δύο άρθρα του νόμου.

Μετά και την υπογραφή του προέδρου Σαρκοζί που είναι δεδομένη, η άρνηση αποδοχής της γενοκτονίας θα γίνει νόμος του κράτους. Ωστόσο ακόμα και αυτή η απόφαση μπορεί να ακυρωθεί αν 60 βουλευτές την προσβάλλουν στο Συνταγματικό Συμβούλιο το οποίο θα κρίνει μέσα σε σύντομο διάστημα τη συνταγματικότητα του νόμου.

Σκληρή η απάντηση της Τουρκίας στον γαλλικό νόμο για τις γενοκτονίες

Άμεση και σε σκληρό ύφος ήταν η πρώτη επίσημη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας μετά την υπερψήφιση από τη γαλλική Γερουσία του νόμου που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων. «Καταδικάζουμε έντονα την καθόλα προβληματική αυτή απόφαση που συνιστά υπόδειγμα ανευθυνότητας» αναφέρεται στην ανακοίνωση και τονίζεται ότι «οι ιστορικές και πολυδιάστατες σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Γαλλίας θυσιάστηκαν με βάση το εσωτερικό πολιτικό χρονοδιάγραμμα». «Σε περίπτωση που ολοκληρωθεί η διαδικασία οριστικοποίησης του νόμου, δεν θα διστάσουμε να θέσουμε σε εφαρμογή, με τρόπο που θα κρίνουμε και άμεσα, τα μέτρα τα οποία έχουμε σκεφτεί προγενέστερα» διαμηνύει η Άγκυρα.

«Καταδικάζουμε έντονα την καθόλα προβληματική αυτή απόφαση που συνιστά υπόδειγμα ανευθυνότητας και δηλώνουμε ότι θα εκφράσουμε σε κάθε επίπεδο την αντίδρασή μας προς αυτήν» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Παρότι η επιτροπή νόμων εξέφρασε άποψη περί αντισυνταγματικότητας, η Γερουσία ενέκρινε το νομοσχέδιο. Επειδή στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει δεν υπήρξε κάποια αλλαγή, η εξέλιξη αυτή δείχνει πώς ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα μπορεί και γίνεται αντικείμενο για εσωτερικούς πολιτικούς λογαριασμούς στη Γαλλία. Πρόκειται για άκρως ατυχές βήμα για λογαριασμό της γαλλικής πολιτικής. Είναι απώλεια, κυρίως για τη Γαλλία, το γεγονός ότι πολιτικοποιείται η ιστορία και η αίσθηση περί δικαίου μέσω του παρελθόντος άλλων λαών και πλήττεται η ελευθερία της έκφρασης» σημειώνεται.

Σύμφωνα με την Άγκυρα «είναι προφανές ότι η ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων δεν μπορεί να καθοριστεί από τη συμπεριφορά των Γάλλων πολιτικών που θεωρούν ότι έχουν δικαίωμα να κρίνουν άλλους λαούς ξεκινώντας από μονομερείς απόψεις και, παραβιάζοντας τις αρχές του διεθνούς δικαίου, να προβαίνουν στη διατύπωση μιας τόσο σοβαρής κατηγορίας όπως είναι η γενοκτονία».

«Στην πραγματικότητα κανένα Κοινοβούλιο δεν έχει τέτοιο δικαίωμα» συνεχίζει το τουρκικό υπουργείο και τονίζει πως «είναι ατυχές το γεγονός ότι παρόλες τις πρωτοβουλίες και προειδοποιήσεις μας, παρά τις απόψεις γαλλικών θεσμών και νομικών, οι ιστορικές και πολυδιάστατες σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Γαλλίας θυσιάστηκαν με βάση το εσωτερικό πολιτικό χρονοδιάγραμμα».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως «σε περίπτωση που ολοκληρωθεί η διαδικασία οριστικοποίησης του νόμου, δεν θα διστάσουμε να θέσουμε σε εφαρμογή, με τρόπο που θα κρίνουμε και άμεσα τα μέτρα τα οποία έχουμε σκεφτεί προγενέστερα. Παρομοίως πρέπει να είναι γνωστό ότι θα κάνουμε με ισχυρό τρόπο χρήση του δικαιώματός μας να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας σε νόμιμη βάση, απέναντι σε άδικες κατηγορίες».

Τέλος σημειώνεται πως «είναι προφανές ότι πρέπει να δοκιμαστούν όλοι οι τρόποι προκειμένου να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία με τρόπο που να μην καταγραφεί ως πολιτικό, νομικό και ηθικό λάθος της Γαλλίας».

«Μεγάλη αδικία και έλλειψη σεβασμού προς την Τουρκία» είναι σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Σαντουλάχ Εργκίν, η υπερψήφιση του νομοσχεδίου. Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk και με δεδομένη την απόφαση της γαλλικής Γερουσίας, ο Εργκίν είπε πως το νομοσχέδιο «δεν έχει ισχύ».

Νωρίτερα, και ενώ αναμενόταν η συζήτηση στη γαλλική Γερουσία, ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος στην Τουρκία Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ομέρ Τσελίκ, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο υπερψήφισης του νομοσχεδίου είχε πει ότι στην περίπτωση αυτή «οι κυρώσεις προς τη Γαλλία θα είναι μόνιμες και όχι προσωρινές».

«Πολύ λανθασμένη απόφαση» χαρακτήρισε ο πρεσβευτής της Τουρκίας στο Παρίσι, Ταχσίν Μπουρτζούγολου, την υπερψήφιση από τη γαλλική Γερουσία του νομοσχέδιου για την επιβολή ποινής σε όσους απορρίπτουν τις γενοκτονίες που έχει αναγνωρίσει με νόμο η Γαλλία.

Ο Μπουρτζούγλου είπε «κάναμε ό,τι μπορούσαμε» και ερωτηθείς αν θα κληθεί στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις, είπε «είναι ένα από τα ενδεχόμενα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.