Σοβαρό κρούσμα στις Πρέσπες…

Το απίστευτο περιστατικό λαθροθηρίας αγριογούρουνων στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών που συνέβη την 18.1.2011 και είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά

• Μια πολύ μεγάλη ομάδα ασυνείδητων κυνηγών κυνηγούσε σε περιοχή που γνώριζαν ότι είναι απαγορευμένη. Στην περιοχή αυτή το κυνήγι απαγορεύεται για τρεις λόγους: 1ον) διότι βρίσκεται στη ζώνη των 500 μέτρων από τα σύνορα, 2ον) διότι το απαγορεύει η ΚΥΑ σύστασης του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και 3ον) διότι υπήρχε χιονοκάλυψη, οπότε απαγορεύεται οποιαδήποτε κυνηγετική δραστηριότητα.

• Όταν οι κυνηγοί ελέγχθηκαν από τα αρμόδια όργανα, (Δασοφύλακας του Δασαρχείου Φλώρινας και Φύλακας του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών), αντέδρασαν εξυβρίζοντας και απειλώντας, ακόμα και με τα όπλα τους. Το θράσος τους αυτό ήταν αναμενόμενο, αφού μεταξύ των λαθροκυνηγών ήταν, σύμφωνα με καταγγελίες κι ο Δήμαρχος της περιοχής και Αντιπρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Πρεσπών καθώς και αστυνομικοί υπάλληλοι! (Το περιστατικό είναι ενδεικτικό της γενικότερης ανομίας που υπάρχει σε όλη τη χώρα).

• Οι λαθροκυνηγοί συνέχισαν απτόητοι το κυνήγι σαν να μην συνέβη τίποτα. Η αποθράσυνση τους αποδεικνύει για μια ακόμη φορά την καθολική αναξιοπιστία των κρατικών αρχών, κάτι βέβαια που δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Για τους Οικολόγους Πράσινους το επεισόδιο αυτό θέτει επιτακτικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν από τις αρμόδιες Αρχές και Υπηρεσίες σε κάθε επίπεδο:

• Η Αστυνομική Διεύθυνση Φλώρινας πρέπει ερευνήσει και να ελέγξει πειθαρχικά τυχόν αστυνομικούς που κυνηγούσαν παράνομα. Δεν μπορεί, ακόμη και εκτός υπηρεσίας, οι αστυνομικοί υπάλληλοι να προβαίνουν σε παράνομες πράξεις.

• Οι Δικαστικές Αρχές πρέπει να κινήσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες για τα απίστευτα που συνέβησαν, ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα. Χρειάζεται άμεση αντίδραση και μεγάλη αυστηρότητα, γιατί τέτοια περιστατικά επαναλαμβάνονται κάθε τόσο.

• Να ελεγχθεί η απουσία της Θηροφυλακής, η οποία αν και ειδοποιήθηκε δεν επενέβη. Έχουμε επανειλημμένα θέσει το πρόβλημα της δομής αυτής της Υπηρεσίας που συχνά συγκαλύπτει αντί να ελέγχει τους παράνομους κυνηγούς.

• Τέλος η Κυβέρνηση πρέπει να αναθεωρήσει το πλαίσιο λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών δίνοντάς τους αρμοδιότητες δημόσιας αρχής. Έτσι θα μπορούν να ελέγχονται πιο ουσιαστικά οι παράνομες δραστηριότητες που πλήττουν το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον αυτών των περιοχών. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν Φορείς στελεχωμένοι και εξοπλισμένοι, που επωμίζονται μεν την προστασία του απαράμιλλου φυσικού περιβάλλοντος της χώρας, αλλά χωρίς να έχουν τις αντίστοιχες αρμοδιότητες. (Το ίδιο αδύναμα εμφανίζονται και τα Δασαρχεία, λόγω της μακροχρόνιας απαξίωσής τους).

• Αυτονόητο είναι επίσης ότι ο Δήμαρχος πρέπει να παραιτηθεί άμεσα από τη θέση του Αντιπροέδρου του Φορέα Διαχείρισης Πρεσπών. Αν δεν έχει την ευθιξία να το κάνει ο ίδιος, οφείλουν να το πράξουν τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ του Φορέα.

Το πιο σημαντικό όμως είναι οι κοινωνίες στις πόλεις και τα χωριά της Δυτικής Μακεδονίας να απομονώσουν και να καταγγείλουν τέτοιες τραμπούκικες συμπεριφορές που στρέφονται εναντίον των πολύτιμων φυσικών πόρων αλλά και των υπαλλήλων που έχουν αποστολή να διασφαλίσουν το δημόσιο συμφέρον.

Το μόνο μήνυμα ελπίδας από αυτό το θλιβερό επεισόδιο είναι το θάρρος και η παρρησία του Φύλακα του Φορέα Διαχείρισης και του Δασοφύλακα.

Οικολόγοι Πράσινοι Δυτικής Μακεδονίας

Διαβάστε και : Οι παράνομοι κυνηγοί των Πρεσπών…

One thought on “ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ : Λαθραίο κυνήγι στις Πρέσπες με ενεχόμενο και το Δήμαρχο…”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.