Μπαίνει στην προεδρική μάχη ο Ολάντ με αντίπαλο «τον κόσμο του κεφαλαίου»

Ο Φρανσουά Ολάντ στην πρώτη μεγάλη προεκλογική ομιλίαΜπροστά σε κοινό δεκάδων χιλιάδων ένθερμων υποστηρικτών του, ο Σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ εγκαινίασε επίσημα την Κυριακή την εκστρατεία του για το Μέγαρο των Ηλυσίων δηλώνοντας έτοιμος να υπηρετήσει το γαλλικό λαό και «να αλλάξει το πεπρωμένο» της Γαλλίας.

Ξεδιπλώνοντας το μανιφέστο του, ο Ολάντ τόνισε πως ο πραγματικός αντίπαλός του δεν είναι ο νυν πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί -στον οποίο δεν αναφέρθηκε κατ’ όνομα ούτε μία φορά-, αλλά «ο κόσμος του κεφαλαίου που ελέγχει την κοινωνία, την οικονομία, τη ζωή μας».

«Στη μάχη που αρχίζει, θα σας πω ποιος είναι ο πραγματικός εχθρός μου. Ο κύριος αντίπαλός μου δεν έχει όνομα, δεν έχει πρόσωπο και δεν ανήκει σε κανένα πολιτικό κόμμα. Δεν έχει παρουσιάσει ποτέ την υποψηφιότητά του και δεν έχει εκλεγεί ποτέ, αλλά κυβερνά. Αυτός ο αντίπαλος είναι ο κόσμος του κεφαλαίου» τόνισε.

Από το συνεδριακό κέντρο του παρισινού προαστίου Μπουρζέ, ο Φρανσουά Ολάντ δεσμεύθηκε ότι θα μειώσει τις απολαβές του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας και των μελών της κυβέρνησης κατά 30%. Δεσμεύθηκε επίσης για την επιβολή του φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, τάχθηκε υπέρ του ευρωομολόγου και επανέλαβε ότι θα επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία επί του Δημοσιονομικού Συμφώνου.

Τόνισε, ακόμη, πως θα καταστήσει την εκπαίδευση βασική προτεραιότητα της προεδρίας του, ενώ στον απόηχο του θανάτου τεσσάρων Γάλλων στρατιωτών από τα πυρά Αφγανού στρατιώτη ανέφερε πως επιδιώκει την επίσπευση της επιστροφής της γαλλικής δύναμης των 3.600 ανδρών από το Αφγανιστάν (η αποχώρηση είναι προγραμματισμένη για το 2014).

Ο 57χρονος υποψήφιος των Σοσιαλιστών για την προεδρία δήλωσε επίσης ότι εφόσον εκλεγεί θα προτείνει στην Άνγκελα Μέρκελ μία νέα γαλλο-γερμανική συνθήκη συνεργασίας βασισμένη στην αρχή της ισότητας, τονίζοντας πως πρέπει να ανοίξει ένας νέος κύκλος στην Ευρώπη, αυτός της οικονομικής, βιομηχανικής, ενεργειακής συνεργασίας.

«Η Ευρώπη είναι κοινό συμφέρον μας» ανέφερε ο Φρανσουά Ολάντ, σημειώνοντας πως «είναι αποστολή της Γαλλίας να την δημιουργήσει μαζί με τη Γερμανία και μαζί με τις χώρες που θέλουν να μας συνοδεύσουν».

«Η Γαλλία πρέπει να ξαναβρεί τη φιλοδοξία να αλλάξει την κατεύθυνση της Ευρώπης» υπογράμμισε ο Ολάντ για να σημειώσει πως εάν εκλεγεί το πρώτο του ταξίδι θα είναι στη Γερμανία για να συναντήσει την Άνγκελα Μέρκελ και να της πει ότι «πρέπει μαζί να αλλάξουμε την κατεύθυνση της Ευρώπης προς την ανάπτυξη και προς την έναρξη μεγάλων έργων».

Ο Φρανσουά Ολάντ προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις έναντι του Νικολά Σαρκοζί, ωστόσο «ο μήνας του μέλιτος» που διήνυσε αφότου εξελέγη υποψήφιος των Σοσιαλιστών έχει τελειώσει. Το προβάδισμά του μειώνεται, αν και οι πιθανότητες του ίδιου του Σαρκοζί να επανεκλεγεί έχουν υποστεί πλήγμα από την κατάσταση της οικονομίας και τη διαχείριση της κρίσης χρέους.

Ανταποκριτής του France 24 που κάλυψε την πρώτη μεγάλη προεκλογική ομιλία μετέδωσε ότι ο Φρανσουά Ολάντ ήταν «σε πολεμική διάθεση». «Δεν ανέφερε τον Νικολά Σαρκοζί ούτε μία φορά. Αυτό λέει ότι θέλει αυτή η εκστρατεία να είναι για τον ίδιο και όχι για τον Σαρκοζί» αναφέρει ο δημοσιογράφος του δικτύου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.