Ο διευθύνων σύμβουλος του Twitter χαρακτήρισε ως «ανόητη» την κίνηση της Wikipedia να σταματήσει τη λειτουργία της στο πλαίσιο της 24ωρης διαμαρτυρίας κατά της Stop Online Piracy Act. Δεν θα υποστηρίξει το νομοσχέδιο, δήλωσε ο πρόεδρος Ομπάμα

Η online εγκυκλοπαίδεια Wikipedia, μία από τις δημοφιλέστερες ιστοσελίδες του κόσμου, σταμάτησε τη λειτουργία της την Τετάρτη, στο πλαίσιο της 24ωρης διαμαρτυρίας εναντίον της αμφιλεγόμενης SOPA- της αμερικανικής Stop Online Piracy Act, η οποία έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε όλο το Ίντερνετ, καθώς και της Protect IP Act (PIPA), που επίσης έχει ως στόχο την αντιμετώπιση της πειρατείας.

Η Wikipedia αποτελεί τον έκτο δημοφιλέστερο προορισμό του διαδικτύου, προσελκύοντας 25 εκατομμύρια επισκέπτες την ημέρα. To Wikimedia, το ίδρυμα πίσω από την εγκυκλοπαίδεια, συζήτησε το θέμα με τους «Wikipedians» – την κοινότητα των συγγραφέων των άρθρων της- και κατέληξε στην εν λόγω απόφαση. Αντίστοιχες ήταν οι ενέργειες που αποφασίστηκαν από άλλες σελίδες, όπως το Reddit (δημοφιλής news sharing σελίδα) και τις ιστοσελίδες Cheezburger, που προσελκύουν 16,5 εκατομμύρια επισκέπτες το μήνα.

«Οι Wikipedians από όλο τον κόσμο έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους σε αυτή την καταστροφική νομοθεσία» είπε ο Τζίμι Γουέιλς, ιδρυτής της Wikipedia. «Πρόκειται για μία ασυνήθιστη ενέργεια από πλευράς της κοινότητάς μας- και αν και λυπόμαστε που ο κόσμος θα χάσει τη δυνατότητα πρόσβασης στη Wikipedia για ακόμα και ένα δευτερόλεπτο, απλά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το ότι η SOPA και η PIPA απειλούν την ελευθερία λόγου και έκφρασης τόσο εντός όσο και εκτός των ΗΠΑ, δημιουργώντας ένα εξαιρετικά επικίνδυνο προηγούμενο πάνω στο θέμα της λογοκρισίας στο Ίντερνετ».

Ο Γουέιλς προχώρησε στην εν λόγω ανακοίνωση καθώς η SOPA φαίνεται να χάνει συνεχώς έδαφος, με αυτό που φαντάζει ως «τελειωτικό χτύπημα» να προέρχεται από τον ίδιο τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος δήλωσε πως δεν υποστηρίζει ούτε το πρώτο ούτε το δεύτερο νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίζεται την επόμενη εβδομάδα: σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται πως «κάθε διάταξη που καλύπτει μεσάζοντες του Διαδικτύου, όπως μηχανές αναζήτησης, δίκτυα διαφήμισης ή μηχανισμούς πληρωμών, θα πρέπει να είναι διαφανής και να είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να μην επιτρέψει την αδικαιολόγητη αύξηση προσφυγών που θα αποθάρρυναν την ανάπτυξη νέων, καινοτόμων επιχειρήσεων».

Ωστόσο, «πυρά» κατά του Γουέιλς και της Wikipedia προήλθαν από την κατεύθυνση του Twitter: o διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ντικ Κοστόλο, χαρακτήρισε τη διαμαρτυρία από πλευράς της Wikipedia ως «ανόητη». Συγκεκριμένα, ο Κοστόλο ανέφερε ότι «το να κλείνεις μία διεθνή επιχείρηση σε ένδειξη αντίδρασης σε ένα μεμονωμένο θέμα εθνικής πολιτικής είναι απλά ανόητο».

Πρόκειται για την πρώτη ένδειξη της αυξανόμενης έντασης μεταξύ των «ηγετών» του χώρου της τεχνολογίας, οι οποίοι μέχρι τώρα επεδείκνυαν ενότητα σε τέτοιου είδους θέματα, ερχόμενοι αντιμέτωποι με το Χόλιγουντ και τη μουσική βιομηχανία, που επιθυμούν μεγαλύτερο έλεγχο του κυβερνοχώρου.

Εκτός από την «στάση εργασίας» της Wikipedia, άλλες διαμαρτυρίες περιελάμβαναν την εμφάνιση μίας «μπάρας λογοκρισίας» (censorship bar) πάνω από το logo της Google, καθώς και την τοποθέτηση της επιγραφής «Stop SOPA» από πολλούς χρήστες του Twitter στα προφίλ τους.

Ακόμα και σελίδες που δεν σταμάτησαν τη λειτουργία τους, λόγω του κόστους από την απώλεια των διαφημιστικών εσόδων μίας ημέρας, δήλωσαν την αντίθεσή τους. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε νόμους οι οποίοι δεν αποτελούν προϊόντα σωστής σκέψης να εμποδίσουν την εξέλιξη του Ίντερνετ» είπε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Facebook. Επίσης, δημοσίευση της Zynga σε blog αναφέρει πως η SOPA και η PIPA θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να στοχευθούν νόμιμα sites στις ΗΠΑ και να εμποδιστεί η καινοτομία, εν μέσω μίας περιόδου κατά την οποία είναι απολύτως απαραίτητη».

Άλλο ένα site το οποίο διέκοψε τη λειτουργία του ήταν το Craiglist, το οποίο ειδικεύεται στις δωρεάν διαφημίσεις, καθώς και μικρότερες σελίδες όπως το προαναφερθέν Reddit και το BoingBoing.net. «Είναι ένας τρόπος να εμπλέξουμε το κοινό σε κάτι το οποίο διαδραματιζόταν κεκλεισμένων των θυρών, κάτι σύνηθες στην Ουάσινγκτον» είπε ο Μπιλ Άλιστον, του Sunlight Foundation, που ειδικεύεται σε θέματα παρακολούθησης του Ίντερνετ. Επίσης, στο Σαν Φρανσίσκο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση 100 διαδηλωτών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν ο Κρεγκ Νιούμαρκ, ιδρυτής του Craigslist, και ο ράπερ MC Hammer, που χαρακτήρισε την προτεινόμενη νομοθεσία ως «βάρβαρη».

Στην «άλλη πλευρά», οι υποστηρικτές της νομοθεσίας φαίνονται να εντείνουν τις προσπάθειές τους, με την Creative America – ένωση κατά της πειρατείας- να ξεκινά τηλεοπτική εκστρατεία. Επίσης, στην Τimes Square αναρτήθηκε σε ηλεκτρονική οθόνη ανακοίνωση υπέρ της SOPA και της PIPA, σε χώρο που παρείχε η News Corp. Επίσης, 20 διοργανωτές έχουν σταλεί σε events σε όλη τη χώρα, όπως το Φεστιβάλ Ταινιών Sundance.

Παρόλα αυτά, φαίνεται πως οι εν λόγω νομοθεσίες χάνουν την υποστήριξή τους και εντός του Κογκρέσου, καθώς αυξάνονται οι αμφιβολίες λόγω των έντονων αντιδράσεων.

Τα επίμαχα σημεία των νομοθετημάτων PIPA και SOPA

Η νομοθετική πρωτοβουλία SOPA (Stop Online Piracy Ac – Πράξη για τη Διακοπή της Δικτυακής Πειρατείας) στις ΗΠΑ υποβλήθηκε για πρώτη φορά στο Κογκρέσο στις 26 Οκτωβρίου 2011 από του Ρεπουμπλικανό Αντιπρόσωπο, Lamar Smith. Ο νόμος έχει ως στόχο την καταπολέμηση της πειρατείας και την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας που διακινείται στο Διαδίκτυο, ωστόσο περιλαμβάνονται διατάξεις, που θεωρείται ότι προωθούν την λογοκρισία και εμποδίζουν την καινοτομία.

Σχολιαστές περιγράφουν τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν για την SOPA ως μια σύγκρουση μεταξύ των παλαιών και των νέων μέσων, μεταξύ του κλάδου της ψυχαγωγίας στο Χόλιγουντ και την Silicon Valley. Έχει συσταθεί μια συμμαχία μεγάλων επιχειρήσεων, νεοσύστατων επιχειρήσεων, του κινήματος του Ανοικτού Κώδικα, πρωτοβουλιών της κοινωνίας των πολιτών και bloggers εναντίον του SOPA.

– Η SOPA αντικαταθιστά ισχύοντες κανονισμούς για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, όπως την Digital Millennium Copyright Act. Η SOPA στηρίζεται κυρίως από τη βιομηχανία του θεάματος.

Η SOPA θα επηρεάσει όχι μόνο τις ιστοσελίδες που φιλοξενούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι σελίδες που φιλοξενούνται εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών απειλούνται εν μέρει από σοβαρές δυσκολίες.

Εκτός από την SOPA στις ΗΠΑ η συζήτηση για την Protect Intellectual Property Act – Πράξη για την Προστασία Πνευματικής Ιδιοκτησίας (PIPA) έχει ήδη προγραμματιστε

Η Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA), η οποία φέτος θα τεθεί σε ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και έχει κυρωθεί από πολλές χώρες, επιτρέπει στους παρόχους υπηρεσίων Διαδικτύου την παρακολούθηση του περιεχομένου και ενδεχομένως να οδηγήσει σε διενέργεια λογοκρισίας.

Η SOPA προβλέπει ότι με δικαστική εντολή μπορεί να διακόπτεται η πρόσβαση σε ξένα sites με την αιτιολογία ότι είναι «αφιερωμένα στην κλοπή» πνευματικής ιδιοκτησίας.

Επίσης, προβλέπεται η διακοπή πληρωμών από αμερικανικές εταιρείες σε διεθνείς δικτυακούς τόπους για προϊόντα κλεμμένης πνευματικής ιδιοκτησίας ή παράνομες απομιμήσεις.

Οι μεγάλες εταιρείες ψυχαγωγίας και άλλοι κεντρικοί διαχειριστές πνευματικών δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι η υπάρχουσα νομοθεσία δεν είναι αποτελεσματική σε περιπτώσεις P2P δικτύων ή πειρατικών sites, όπως το PirateBay. Υποστηρίζουν ότι οι επίμαχες νομοθεσίες θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της διαδικτυακής πειρατείας, η οποία, όπως υποστηρίζουν, τους κοστίζει δισ. δολάρια κάθε χρόνο. Οι εταιρείες του Διαδικτύου στηρίζουν και αυτές την καταπολέμηση της πειρατείας, αλλά αναφέρουν ότι η προτεινόμενη νομοθεσία το ξεπερνά τα όρια.

Οι τεχνολογικές εταιρείες υποστηρίζουν ότι η προτεινόμενη νομοθεσία θα υποβάθμιζε την υπάρχουσα (Digital Millennium Copyright Act) και η οποία παρέχει προστασία σε όσους δραστηριοποιούνται με αγαθές προθέσεις. Οι εταιρείες διαχείρισης περιεχομένου υποστηρίζουν ότι η προτεινόμενη νομοθεσία καλύπτει τα κενά της ήδη υπάρχουσας.

Οι τεχνολογικές εταιρείες εκφράζουν την ανησυχία τους ότι η SOPA θα αποτελέσει έναυσμα για τη δημιουργία μίας βιομηχανίας μηνύσεων.

Οι τεχνολογικές εταιρείες υποστηρίζουν ότι οι πειρατές θα προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα. Οι εταιρείες διαχείρισης περιεχομένου αναφέρουν ότι η νομοθεσία θα παρέχει τα απαραίτητα εργαλεία για την καταπολέμηση της πειρατείας.

Οι τεχνολογικές εταιρείες υποστηρίζουν ότι ενδέχεται οι ISP (Internet Service Provider) να προχωρήσουν σε «προληπτικές» δράσεις εναντίον ξένων sites για να διαφυλάξουν την αξιοπιστία τους. Οι εταιρείες διαχείρισης περιεχομένου υποστηρίζουν ότι οι όποιες δράσεις, αν είναι αιτιολογημένες και δίκαιες, μπορούν να επικρατήσουν στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Οι τεχνολογικές εταιρείες υποστηρίζουν δεν υπάρχουν τυποποιημένες διαδικασίες για ξένα sites που κατηγορούνται για πειρατεία. Οι εταιρείες διαχείρισης περιεχομένου υποστηρίζουν ότι οι υπάρχουσες διαδικασίες είναι ικανές να καλύψουν τις όποιες ανάγκες.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Guardian, Reuters, AP, Wikipedia

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.