Δείτε τα ονόματα – Με το πιστόλι στον κρόταφο τους έπαιρναν τις περιουσίες…

Σοκάρουν πραγματικά οι καταθέσεις των θυμάτων που έπεσαν στα νύχια των τεσσάρων εγκληματικών οργανώσεων.Επιχειρηματίας αναγκάστηκε να ζητήσει δανεικά με υπέρογκους τόκους, με αποτέλεσμα να θέσει σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια του τη ζωή. Πριν από τρία χρόνια δανείστηκε 30.000 ευρώ από τον Μάρκο Καραμπέρη με επιτόκιο ύψους 5% μηνιαίως. Σε τέσσερις μήνες, του επέστρεψε χρηματικό ποσό περίπου 40.000 ευρώ. Στα τέλη του ίδιου χρόνου, αναγκάστηκε να δανειστεί και από τον Δημήτρη Λαμπάκη, με αποτέλεσμα λόγω της τοκογλυφικής τακτικής του κατηγορούμενου να χάσει ένα οικόπεδο 15 στρεμμάτων στην περιοχή Νέα Σάντα Κιλκίς. Εναν χρόνο αργότερα, δανείστηκε από «συνεργάτη» του Γιώργου Πολυμέρη 57.000 ευρώ. Σε σύντομο χρονικό διάστημα πλήρωσε περισσότερα από 100.000 ευρώ. Πριν από έναν χρόνο απήχθη γιατί καθυστερούσε την αποπληρωμή των δανείων και γλίτωσε κατά τύχη…

Γνωστή επιχειρηματίας από τη Θεσσαλονίκη δανείστηκε πριν από τρία χρόνια από την εγκληματική οργάνωση του Λαμπάκη 200.000 ευρώ, για το οποίο κατέβαλλε μηνιαίως τόκους 10%. Οπως ανέφερε, για το ανωτέρω ποσό επέστρεψε 50.000 ευρώ σε μετρητά και κοσμήματα συνολικής αξίας 500.000 ευρώ, χωρίς να καταφέρει να αποπληρώσει τους τόκους και το κεφάλαιο, με αποτέλεσμα αρχές του 2009 το εργοστάσιο που ανήκε στην ίδια και το σύζυγό της να περιέλθει στην κατοχή του Λαμπάκη.

Αλλο θύμα είχε δανειστεί το 2009 από τον Καραμπέρη το ποσό των 40.000 ευρώ. Του επέστρεψε 80.000 ευρώ, ενώ του χρωστούσε 80.000 ευρώ επιπλέον, που αντιστοιχούσαν σε αρχικό κεφάλαιο και στους τόκους. Ο Μάρκος Καραμπέρης τον κάλεσε στο γραφείο του, για να βρουν μια «συμβιβαστική λύση». Του τοποθέτησε ένα πιστόλι στο κεφάλι του και τον εξανάγκασε να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση, με την οποία αναιρούνταν τα καταγγελλόμενα της αίτησης.

Η πρώτη καταγγελία

Ήταν Μάιος του 2011, όταν την πύλη του αστυνομικού μεγάρου Θεσσαλονίκης πέρασε επιχειρηματίας της πόλης. Πήγε στην Ασφάλεια και κατήγγειλε τους επικεφαλής των τεσσάρων εγκληματικών οργανώσεων για τοκογλυφία. Το έκανε επώνυμα και με στοιχεία. Είχε πέσει θύμα τους και, καθώς αδυνατούσε να αποπληρώσει τα χρέη, φοβόταν για τη ζωή του ιδίου και της οικογένειάς του.

Οι έρευνες ξεκίνησαν με άκρα μυστικότητα και οδήγησαν στην εξάρθρωση των τεσσάρων επικίνδυνων συμμοριών, οδηγώντας στο εδώλιο του κατηγορουμένου ακόμη και γνωστούς Θεσσαλονικείς. Οι τέσσερις ομάδες όχι μόνο επικοινωνούσαν και αντάλλασσαν πληροφορίες για θύματα και πιθανά θύματα, αλλά ελάμβαναν από κοινού και… δραστικά μέτρα συμμόρφωσης.

Οι εγκέφαλοι της μαφίας των εκβιαστών

Μάρκος Καραμπέρης

Επιχειρηματίας – Α’ εγκληματική οργάνωση

Το όνομά του έγινε πανελλήνια γνωστό στις αποκαλύψεις που ακολούθησαν την υπόθεση Βατοπαιδίου. Είναι κουμπάρος και στενός συνεργάτης του Πάπιστα, η εταιρία του οποίου είχε αγοράσει από τη Μονή οικόπεδα-φιλέτα που είχαν ανταλλαχθεί με το ελληνικό κράτος. «Πρωταγωνιστεί» σε περίφημο video όπου συνομιλεί για τις περίεργες βατοπαιδινές υποθέσεις με το δικηγόρο του Εφραίμ, κ. Μιχάλη Κουκουβίνο. Η εμπλοκή του στην πολύκροτη υπόθεση δεν στάθηκε εμπόδιο στο να κατέβει υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Πέλλας με το συνδυασμό του Κυριάκου Βελόπουλου (ΛΑ.Ο.Σ.), αποσπώντας περισσότερους από 4.000 σταυρούς. Σύμφωνα με την Αστυνομία, επιλέγει τα θύματα τα οποία η οργάνωση δανείζει με τοκογλυφικά ωφελήματα και είτε ο ίδιος είτε δίνοντας εντολή σε άλλο μέλος της εγκληματικής οργάνωσης φροντίζει να γίνει η επικοινωνία του υποψηφίου θύματος με την εγκληματική οργάνωση, με απώτερο σκοπό την εκμετάλλευση της ανάγκης του και τη συνομολόγηση σχετικών δανείων με τοκογλυφικά ωφελήματα.

Χρήστος Παπαχατζής

Διευθυντής επιχειρησιακής διεύθυνσης ειδικών υποθέσεων ΣΔΟΕ Θεσσαλονίκης – Α’ οργάνωση

Γνωστός συνδικαλιστής της ΠΑΣΠ με πολύχρονη δράση. Ξεκίνησε με την κυβέρνηση του Αντρέα Παπανδρέου, αναδείχθηκε την εποχή του Σημίτη και επί Γιώργου Παπανδρέου διορίστηκε διευθυντής της Β’ ΔΟΥ Θεσσαλονίκης. Λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως υπουργού Οικονομικών, ο Ευάγγελος Βενιζέλος φροντίζει να «τακτοποιήσει» το… φίλο του διορίζοντάς τον σε υψηλόβαθμη θέση στο ΣΔΟΕ. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος τον προόριζε για διευθυντή Προσωπικού στο υπουργείο! Ο Χρήστος Παπαχατζής είχε δηλώσει μάρτυρας υπεράσπισης σε εφοριακό που συνελήφθη επ’ αυτοφώρω για χρηματισμό και πριν από μερικούς μήνες μίλησε σε ημερίδα για το φορολογικό, κάνοντας βαρυσήμαντες δηλώσεις κατά της διαφθοράς (!), χαρακτηρίζοντας «απόστημα τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων». Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Καραμπέρη και αφενός παρείχε ουσιώδεις πληροφορίες σχετικά με ανώνυμη καταγγελία που περιήλθε εν γνώσει του λόγω της ιδιότητάς του, αναφορικά με τελεσθέντα αδικήματα τοκογλυφίας και εκβίασης, και αφετέρου ανέστειλε τη διενέργεια έρευνας, κρατώντας στα συρτάρια του την καταγγελία.

Γιώργος Φερέτης

Πρώην διευθυντής ειδήσεων ΕΤ3 – Α’ οργάνωση

Ήταν το πρόσωπο και η φωνή της ΕΤ3. Χρόνια «μάχιμος» δημοσιογράφος, με πολλές ώρες ρεπορτάζ στο ενεργητικό του. Στο κάλεσμά του, στρατηγοί των σωμάτων ασφαλείας «βαρούσαν προσοχή». Εμφανιζόταν ως θρησκόληπτος και ισχυριζόταν πως είχε μεγάλες προσβάσεις στους χώρους της Εκκλησίας. Μάλιστα, παρουσιαζόταν και ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη. Το 2004 και μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη Ν.Δ., παύτηκε από τα καθήκοντά του. Επέστρεψε, ατύπως, επί Γιώργου Παπανδρέου. Λίγοι γνώριζαν το πάθος του για την πράσινη τσόχα και η Αστυνομία εκτιμά ότι εκεί ήρθε σε επαφή με τα στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, εισέπραττε χρήματα κατ’ επανάληψη από θύμα, είτε αυτοπροσώπως είτε διαθέτοντας προσωπικό του τραπεζικό λογαριασμό, προς όφελος πάντα του Καραμπέρη. Επίσης, λόγω της ιδιότητάς του του ζητήθηκε από τον Καραμπέρη και παρείχε πληροφορίες σχετικά με την αυτοκτονία επιχειρηματία, θύματος του κυκλώματος.

Δημήτρης Λαμπάκης

Επιχειρηματίας – Β’ οργάνωση

Ηταν πιο γνωστός στη νύχτα της Θεσσαλονίκης ως «Τάκης». Επιλέγει τα θύματα τα οποία η οργάνωση θα δανείζει με τοκογλυφικά ωφελήματα και, είτε ο ίδιος είτε δίνοντας εντολή σε άλλα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, φροντίζει να τηρηθεί η συμφωνία που συνομολογήθηκε μεταξύ θύματος και εγκληματικής οργάνωσης, με απώτερο σκοπό να περιέλθουν τα τοκογλυφικά ωφελήματα στην οργάνωση.

Γιώργος Πολυμέρης

Επιχειρηματίας – Γ’ οργάνωση

Η ομάδα του συγκροτήθηκε στα τέλη του 2009, όπως προκύπτει από κατάθεση επιχειρηματία – θύματος του κυκλώματος, που ζήτησε από τον Πολυμέρη να εισπράξει εκ μέρους του ποσό που του όφειλε άλλος επιχειρηματίας. Ωστόσο ο κατηγορούμενος, όπως αναφέρεται στη δικογραφία, τον εξαπάτησε δίνοντάς του επιταγές, παρουσιάζοντάς τες ψευδώς ως προερχόμενες από τον επιχειρηματία, πλην όμως αυτές δεν είχαν αντίκρισμα διότι είτε ήταν ακάλυπτες είτε πλαστές. Είναι αυτός που επιλέγει τα θύματα τα οποία η οργάνωση θα δανείζει με τοκογλυφικά ωφελήματα και είναι το άτομο που, είτε ο ίδιος είτε δίνοντας εντολή σε άλλα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, φροντίζει να τηρηθεί η συμφωνία που συνομολογήθηκε μεταξύ θύματος και εγκληματικής οργάνωσης, με απώτερο σκοπό να περιέλθουν τα τοκογλυφικά ωφελήματα στην οργάνωση. Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις εξαπατά έτερα θύματα μέσω ακάλυπτων ή πλαστών επιταγών.

Κωνσταντίνος και Νικόλαος Μελέτης

Δ’ οργάνωση

Τα αδέλφια με την «πλούσια» δράση στο χώρο της νύχτας, με έδρα την Περαία και με καταθετικούς λογαριασμούς ύψους πέντε εκατομμυρίων ευρώ σε ελβετικές τράπεζες. Ως δίδυμα είναι πολύ δεμένα μεταξύ τους και μαζί με τον τρίτο αδελφό τους, Αλέξανδρο, κατηγορούνται ότι δάνειζαν με μηνιαίο τόκο που έφτανε ακόμη και το 80%.

Μίλαν Τζούρντεβιτς

Πρώην ποδοσφαιριστής ΠΑΟΚ – Β’ οργάνωση

Ο γνωστός ποδοσφαιριστής από τη Σερβία αγωνίστηκε για χρόνια με τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Δέθηκε με την ομάδα και τη Θεσσαλονίκη και παρέμεινε στην πόλη. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο ρόλος του στην εγκληματική οργάνωση ήταν ο εκφοβισμός παθόντων και η είσπραξη χρηματικών ποσών. Σε κάποιες περιπτώσεις επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους παθόντες, κατόπιν εντολής του Λαμπάκη, και τους θύμιζε τα χρέη τους, και σε άλλες περιπτώσεις μετέβαινε αυτοπροσώπως στους επαγγελματικούς τους χώρους.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.