Αφορά μεταξύ άλλων κλινικές, αθλητικές εγκαταστάσεις, νεκροταφεία

Καταργείται για δεκάδες έργα η περιβαλλοντική αδειοδότησηΔεν απαιτείται πλέον περιβαλλοντική αδειοδότηση για μικρής κλίμακας έργα όπως ξενοδοχεία εντός σχεδίου πόλης, κλινικές, αθλητικές εγκαταστάσεις, νεκροταφεία κλπ. Ακόμη, από τη διαδικασία Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων απαλλάσσονται δραστηριότητες που αξιολογούνται από το ΥΠΕΚΑ ως έργα με τοπικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Σε αυτά περιλαμβάνονται το σύνολο των ξενοδοχείων εντός σχεδίου πόλης, μικρής κλίμακας εργοστάσια, αρδευτικά, οδοί, φράγματα, εγκαταστάσεις αποθήκευσης και μεταφόρτωσης στερεών μη επικινδύνων αποβλήτων αλλά και μεσαίου
μεγέθους πολεοδομικές εγκαταστάσεις ειδικών χρήσεων όπως γήπεδα, συνεδριακά κέντρα, εκθεσιακά κέντρα, νοσοκομεία, γκαράζ, αποθήκες, κτίρια γραφείων, αίθουσες κινηματογράφων κλπ..

Ακόμη, δεν χρειάζονται περιβαλλοντική αδειοδότηση μικρού μεγέθους πτηνοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις αφαλάτωσης, αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκοί σταθμοί και υδροηλεκτρικά.

Αυτά μεταξύ άλλων προβλέπονται σε Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και ενεργοποιεί τον νόμο για την περιβαλλοντικη αδειοδότηση με στόχο την απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Η ενεργοποίηση του νόμου έχει ως συνέπεια και την κατάργηση της υποχρεωτικής προμελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Σύμφωνα με την απόφαση έργα και δραστηριότητες που μπορεί να έχουν σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις θεωρούνται τα τσιμεντάδικα, τα διϋλιστήρια, η παραγωγή λιπασμάτων, πλαστικών και βασικών φαρμακευτικών προϊόντων με χημική μετατροπή, η παραγωγή μετάλλων, τα ναυπηγεία, οι μεγάλοι σταθμοί παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, οι μεγάλοι οδικοί άξονες, τα αεροδρόμια, τα μεγάλα λιμάνια και ξενοδοχεία, χιονοδρομικά κέντρα και γήπεδα γκολφ, οι μεγάλοι βιολογικοί καθαρισμοί, σημαντικά έργα εξόρυξης, μεγάλες πτηνοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, ιχθυοκαλλιέργειες σε προστατευόμενες περιοχές, μεγάλα αιολικά πάρκα, οι εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων, κλπ.

Μάχη Τράτσα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.