Ποια είναι η σωστή θερμοκρασία για το δωμάτιο του μωρού σας

Τι καιρό κάνει... στο παιδικό δωμάτιο;Μικροσκοπικό και (φαινομενικά) απροστάτευτο, το μωρό μπορεί να μας προκαλέσει πολλές ανησυχίες. Και επειδή εύκολα μπορούμε να καταλάβουμε αν πεινάει ή νυστάζει, τα μεγάλα ερωτήματα των πρώτων μηνών μεταφράζονται στο «μήπως κρυώνει ή μήπως ζεσταίνεται».

Η πραγματικότητα είναι πως η ανησυχία μας δεν είναι ανυπόστατη, καθώς όσο πιο λίγος χρόνος έχει περάσει από τη γέννησή του –και ακόμη περισσότερο αν έχει γεννηθεί πρόωρα– τόσο πιο ανέτοιμο είναι το σύστημα του οργανισμού που ρυθμίζει τη θερμοκρασία του.

Έτσι εξηγούνται και τα παγωμένα χέρια και πατουσάκια που βλέπουμε στο μαιευτήριο αλλά πολλές φορές και αργότερα στο σπίτι. Ευτυχώς οι ειδικοί είναι αρκετά ξεκάθαροι σ’ αυτό το θέμα και οι συμβουλές τους πολύτιμες.

Μήπως ζεσταίνεται ή κρυώνει;
Όπως είπαμε, το σύστημα ρύθμισης της εσωτερικής θερμοκρασίας του σώματος δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη πλήρως όταν γεννιέται το μωρό. Μπορεί λοιπόν εύκολα να αποβάλει θερμότητα και να κρυώνει και αντίστοιχα εύκολα να υπερθερμανθεί.

Επιπλέον οι ιδρωτοποιοί αδένες υπολειτουργούν τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής και, καθώς τα μωρά διαθέτουν γενναιόδωρα στρώματα λίπους που τα βοηθούν να αντιμετωπίσουν το κρύο και να μη χάνουν τη θερμοκρασία τους, το πρόβλημα σε ένα μωρό που ζεσταίνεται γίνεται πιο σοβαρό.

Από την άλλη πλευρά, όταν το μωρό κρυώνει δεν είναι πάντα εύκολο να καταλάβουμε τι συμβαίνει, επειδή, αν κοιμάται ήρεμα, ο μεταβολισμός του είναι αρκετά αργός ώστε να αντιδράσει σε μια σοβαρή πτώση της θερμοκρασίας. Μόνο όταν ξυπνά νιώθει το κρύο και αντιδρά με δυνατά κλάματα. Ένα επιπρόσθετο πρόβλημα είναι πως το μωρό δεν μπορεί ακόμη να κάνει ρίγη, τα οποία αποτελούν έναν αποτελεσματικό τρόπο για να ανεβάσει τη θερμοκρασία του.

Πώς μετράμε τη θερμοκρασία του
Και οι δύο λοιπόν περιπτώσεις είναι σοβαρές για ένα μικρό μωρό, γι’ αυτό πρέπει να μάθουμε να ελέγχουμε τη θερμοκρασία του με έναν πολύ απλό τρόπο: αγγίζοντας το σβέρκο του αντιλαμβανόμαστε τη θερμοκρασία του σώματός του: Αν είναι παγωμένος, χρειάζεται να το ντύσουμε περισσότερο. Αν έχει ιδρώσει, το γδύνουμε! Ένα άλλο πρακτικό «μυστικό» είναι να φοράμε στο μωρό ένα επιπλέον ρούχο από αυτά με τα οποία αισθανόμαστε εμείς καλά.

Αν π.χ. εμείς νιώθουμε άνετα με ένα φανελάκι κι ένα λεπτό πουλόβερ μέσα στο σπίτι, το μωρό χρειάζεται το εσωτερικό φανελάκι, ένα πιο χοντρό βαμβακερό φορμάκι και ένα ζακετάκι ή μια βαμβακερή κουβερτούλα αν είναι ξαπλωμένο.

Ο θερμοστάτης του δωματίου
Η θερμοκρασία του παιδικού δωματίου και γενικότερα του σπιτιού μας καλό είναι να κυμαίνεται μεταξύ 18-22 βαθμών και ίσως λίγο πιο χαμηλά στη διάρκεια της νύχτας. Για να είμαστε σίγουρες πως δεν έχουμε περισσότερη ζέστη ή κρύο, αρκεί ένα θερμόμετρο δωματίου που θα τοποθετήσουμε στον τοίχο (όχι κοντά στο θερμαντικό σώμα ή στην μπαλκονόπορτα, αλλά σε ένα πιο «ουδέτερο» σημείο).

Το Ίδρυμα για τη Μελέτη των Βρεφικών Θανάτων στη Μ. Βρετανία συστήνει να κοιμίζουμε το βρέφος στο υπνοδωμάτιό μας μέχρι να γίνει 6 μηνών και να διατηρούμε τη θερμοκρασία του υπνοδωματίου μεταξύ 16 και 20 βαθμών Κελσίου. Για τη χώρα μας αυτό πρακτικά σημαίνει πως δεν χρειάζεται να έχουμε θέρμανση όλη τη νύχτα, τουλάχιστον το μεγαλύτερο διάστημα του χειμώνα.

Κλιματιστικό, αερόθερμο ή καλοριφέρ;
Το πιο σημαντικό για το μωρό τους πρώτους μήνες της ζωής του είναι η σταθερή θερμοκρασία, ανεξάρτητα από την πηγή που τη συντηρεί. Σε γενικές γραμμές η κεντρική θέρμανση είναι η καλύτερη, αφού όλοι οι χώροι που μπορεί να κινηθούμε με το μωρό θα έχουν περίπου την ίδια θερμοκρασία.

Λίγες είναι οι περιπτώσεις που το παιδικό δωμάτιο θα χρειαστεί περισσότερη ζέστη, όπως π.χ. να βάλουμε να λειτουργήσει το κλιματιστικό στη ζέστη για μερικά λεπτά ώσπου να τελειώσουμε το μπάνιο του μωρού για να έχει περισσότερη ζέστη όταν το ντύνουμε. Ή, αντίστοιχα, να βάλουμε για 3 λεπτά το αερόθερμο στο μπάνιο για να μην κλάψει από την απότομη αλλαγή θερμοκρασίας όταν το ντύσουμε.

Δεν ξεχνάμε όμως ότι απαγορεύεται αυστηρά να λειτουργεί αερόθερμο στο μπάνιο όταν ανοίγουμε τις βρύσες. Ο σωστός τρόπος είναι να ζεσταίνουμε το χώρο με κλειστή την πόρτα για μερικά λεπτά, να μαζεύουμε στη θέση του το αερόθερμο και στη συνέχεια να ανοίγουμε το νερό.

Και η υγρασία παίζει ρόλο
Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η υγρασία του δωματίου. Τόσο το κλιματιστικό όσο και το αερόθερμο έχουν την τάση να ξηραίνουν υπερβολικά την ατμόσφαιρα, γι’ αυτό η χρήση τους πρέπει να είναι περιορισμένη.

Ακόμη όμως κι όταν είναι σε λειτουργία το καλοριφέρ, μια βρεγμένη πετσετούλα επάνω στο θερμαντικό σώμα θα εξασφαλίσει την απαραίτητη υγρασία στο χώρο. Αν και πολλοί γονείς έχουν τη συνήθεια να τοποθετούν ένα κατσαρολάκι με βραστό νερό για να υγραίνεται ο χώρος, είναι καλύτερα να το αποφύγετε γιατί, όταν μεγαλώσει λίγο το μωρό, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ατυχήματος.

Τα «ναι» και τα «όχι»… παντός καιρού
• Αποφεύγουμε τα συνθετικά υλικά στα σκεπάσματα και τα υφασμάτινα στοιχεία του δωματίου, γιατί πέρα από τον κίνδυνο αλλεργιών είναι πιο ζεστά απ’ ό,τι ίσως πιστεύουμε και μπορεί να υπερθερμάνουμε το μωρό.

• Μέχρι τον πρώτο χρόνο της ζωής του μωρού δεν χρησιμοποιούμε πάπλωμα και μαξιλάρι στο βρεφικό κρεβάτι.

• Αν χρησιμοποιούμε υπνόσακο για τον ύπνο του, φροντίζουμε να είναι στο σωστό μέγεθος, γιατί διαφορετικά μπορεί να «χωθεί» σ’ αυτόν και να παραζεσταθεί.

www.mybabysworld.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.