Ουσίες ύποπτες για καρκίνο σε αποσμητικά αλλα και προϊόντα διατροφήςΜια χημική ουσία με το όνομα “παραμπεν” η οποία χρησιμοποιείται ευρέως σε προιόντα προσωπικής περιποίησης αλλα και… διατροφής ως συντηρητικό, βρήκαν ερευνητές σε όλες τις γυναίκες οι οποίες εμφάνισαν καρκίνο του στήθους.

Οι ερευνητές από Πανεπιστήμιο της Βρετανίας, κατέληξαν στη διαπίστωση ότι τα αποσμητικά για τις μασχάλες που περιέχουν αυτά τα χημικά και έχουν ενοχοποιηθεί δεν είναι τα μόνα που δημιουργούν κίνδυνο πυροδότησης της ασθένειας.

Τα προιόντα τα οποια δεν περιέχουν αυτή τη ουσία συνήθως το γράφουν στην συσκευασία τους. Ειδικότερα, το παραμπεν χρησιμοποιείται σε αποσμητικά σώματος, οδοντόκρεμες, αντηλιακά και προϊόντα προσωπικής περιποίησης αλλα και ως συντηρητικό σε επεξεργασμένα κρεάτα όπως λουκάνικα και αλλαντικά.

Η έρευνα έγινε στο Πανεπιστήμιο Τιντινγκ και αναλύθηκαν δείγματα ιστώς από 40 γυναίκες με καρκίνο τους στήθους από το 2005 ως το 2008. Στο 99% των δειγμάτων υπήρξε τουλάχιστον ένας τύπος παραμπεν ενώ το 60% των δειγμάτων περιείχε πέντε τύπους.

«Το ότι το χημικό ανεβρέθηκε στους ιστούς όλων των γυναικών που ε΄πιχαν αναπτύξει τη νόσο δεν σημαίνει ότι είναι ο αιτιολογικός παράγοντας αλλα ενδεχομένως ένας από αυτούς που επηρεάζουν» δηλώνει άλλος ερευνητής από το Πανεπιστήμιο του Μάντζεστερ.

Να σημειωθεί ότι η αναγραφή του παραμπεν στα προιόντα είναι υποχρεωτική βάσει της ευρωπαικής νομοθεσίας.

 

www.iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.