Διαβάστε που προσανατολίζονται οι έρευνες των αρχών για την μεγάλη κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη

Τεράστια αμοιβή για τα κλεμμένα έργα τέχνης της Εθνικής Πινακοθήκης προσφέρει η Ελληνική αστυνομία προκειμένου να εντοπιστούν οι σπάνιοι πίνακες και να συλληφθούν οι δράστες.

Όπως αναφέρει το “Βήμα”, τρεις είναι οι ύποπτοι που εξετάζονται από τις αρχές. Πρόκειται για σεσημασμένους διαρρήκτες για τους οποίους υπήρχαν ενδείξεις συμμετοχής και σε άλλες διαρρήξεις σε κατοικίες ή γκαλερί με στόχους πίνακες μικρότερης αξίας.

“Ειδικότερο ενδιαφέρον φέρεται να υπάρχει για έναν 35χρονο που δείχνει να έχει τη μεγαλύτερη εμπειρία σε τέτοιου είδους ενέργειες, έτσι λοιπόν έχουν ήδη ξεκινήσει παρακολουθήσεις ή προσεγγίσεις υπόπτων, ενώ ήδη έχει ενεργοποιηθεί το σύστημα υποκλοπών της ΕΥΠ”, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η έρευνα των αρχών επικεντρώνεται σε περίπου 40 άτομα που έχουν σχετιστεί τα τελευταία χρόνια με λαθρεμπόριο έργων τέχνης.

Παράλληλα, εξετάζονται και συνομιλίες ανθρώπων της νύχτας από την ΕΥΠ, όπου γίνεται λόγος για σχέδια αρπαγής πινάκων.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ πιστεύουν ότι τα έργα βρίσκονται σε κάποια κρυψώνα και δεν έχουν παραδοθεί σε αυτόν που παρήγγειλε την κλοπή.
“Έχουμε δημιουργήσει πλέον μια σαφή εικόνα για τον τρόπο που έγινε η αρπαγή των πινάκων. Ο δράστης που φαίνεται στις κάμερες να φοράει σκούφο έσπασε με μάλλον ερασιτεχνικό τρόπο τζάμι της Εθνικής Πινακοθήκης και όρμησε στον χώρο όπου φυλάσσονταν οι τρεις πίνακες.

Ύστερα κάθισε στα σκαλοπάτια που οδηγούσαν στο υπόγειο του κτιρίου και προσπάθησε με ένα μαχαίρι να αφαιρέσει τα κάδρα. Μόλις έγινε αντιληπτός από τον φύλακα προσπάθησε να διαφύγει και του έπεσε ένας πίνακας του Μοντριάν. Η κίνησή του ήταν μάλλον σπασμωδική. Αν δεν ήταν ελλιπέστατα τα μέτρα ασφαλείας μάλλον ο συγκεκριμένος διαρρήκτης δεν θα είχε επιτύχει τον στόχο του”, αναφέρουν χαρακτηριστικά αξιωματικοί της ΕΛΑΣ.

Σημειώνεται πως στελέχη της ΕΛΑΣ επανεξετάζουν πρόσφατες ανεξιχνίαστες υποθέσεις κλοπής έργων τέχνης όπως αυτή του κερκυραίου ζωγράφου Αγγελου Γιαλλινά, όταν τον Σεπτέμβριο του 2010 είχαν κλέψει από το σπίτι του αρκετούς πίνακες.

Στη Βουλή η κλοπή της Ε. Πινακοθήκης
Με ερώτησή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κουράκης έφερε το θέμα της κλοπής στην Ε. Πινακοθήκη στη Βουλή.
Όπως είπε, απεδείχθη περίτρανα ότι η πολυδιαφημιζόμενη φύλαξη των μουσείων και των αρχαιολογικών μας χώρων από ιδιωτικές εταιρείες είναι απολύτως ανεπαρκής για την προστασία των πολιτιστικών μας θησαυρών.
Τόνισε δε πως την ίδια ώρα δε το μέτρο της εφεδρείας συρρικνώνει περαιτέρω τις ήδη ισχνές χρηματοδοτήσεις και αφήνει αφύλακτα τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς μας χώρους στο έλεος του οργανωμένου εγκλήματος.

“Πως είναι δυνατόν να χαρακτηρίζονται ως επαρκή τα μέτρα ασφαλείας στην Εθνική Πινακοθήκη, όταν υπήρχε μόνο ένας νυχτοφύλακας για ολόκληρο το κτήριο και όταν ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη χαρακτήρισε τους κανόνες ασφαλείας της Πινακοθήκης “ανύπαρκτους”; ρώτησε χαρακτηριστικά, και ζήτησε να μάθει λεπτομέρειες για τη φύλαξη και εαν προκύπτουν ευθύνες της ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης για το συμβάν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.