«Η χώρα απειλείται με πτώχευση χωρίς μεγαλύτερη βοήθεια…»

Die Welt: Τα τέσσερα σενάρια για την ΕλλάδαΣτο πλαίσιο ρεπορτάζ για τις επιτυχείς δημοπρασίες κρατικών ομολόγων στην Ιταλία και τη Μαδρίτη, η εφημερίδα Die Welt αναφέρεται στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, ότι «…η Ελλάδα απειλείται με πτώχευση χωρίς μεγαλύτερη βοήθεια…» και παρουσιάζει τέσσερα σενάρια για την κατάληξη του ελληνικού προβλήματος.

Σενάριο 1: Η Ελλάδα λαμβάνει περισσότερη βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους της

Αρχικά, έμοιαζε απίθανο. Όπως αποφασίστηκε τον προηγούμενο χρόνο, το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών, του ΔΝΤ και του χρηματοπιστωτικού τομέα, είχε γιγαντιαίες διαστάσεις. Η χώρα που παράγει το 2% του οικονομικού αποτελέσματος της ευρωζώνης φέρεται να λαμβάνει άμεση βοήθεια με πιστώσεις 100 δισ. Αλλά 30 δισ. θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τη διασφάλιση των ελληνικών τραπεζών. Και άλλα 100 δισ. θα προέλθουν από το χρηματοπιστωτικό τομέα, μέσω της παραίτησης από τις μισές απαιτήσεις τους.
Στο μεταξύ κατέστη σαφές ότι αυτό δεν είναι αρκετό. Εάν δεν είναι επιθυμητή η πτώχευση της χώρας, πρέπει να της διασφαλίσει χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού. Λέγεται ότι το ΔΝΤ αποκλείει τη συμμετοχή στη διάσωση των ελληνικών τραπεζών. Σε αυτήν την περίπτωση, η Α. Μέρκελ θα έπρεπε να βρεθεί ενώπιον της γερμανικής Βουλής και να ζητήσει περισσότερα δισεκατομμύρια για να βοηθήσει την Ελλάδα. Αυτό θα μπορούσε μεν να επιτευχθεί. Αλλά στην κοινή γνώμη θα ενισχυθεί η πεποίθηση ότι η ευρωζώνη βυθίζεται και ότι η Ελλάδα είναι βαρέλι δίχως πάτο.

Σενάριο 2: Οι τράπεζες παραιτούνται από μεγαλύτερο μέρος των απαιτήσεών τους

Θεωρείται από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Άνγκελα Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη γερμανική πολιτική, το ότι οι τράπεζες αναγκάστηκαν να διαπραγματευθούν μια δραστική μείωση του χρέους της Ελλάδας σε εθελοντική βάση. Από 100 δισ. ευρώ θα παραιτηθούν εθελοντικά οι διεθνείς χρηματοδότες της προβληματικής χώρας, προκειμένου να μην καταπέσουν τα ασφάλιστρα έναντι χρεοκοπίας, προκειμένου να μην εισέλθουν οι κεφαλαιαγορές σε μια δίνη, στο τέλος της οποίας θα βρισκόταν η συνολική κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Στο μεταξύ, τώρα πλέον γίνεται λόγος περί μειωμένου επιτοκίου στα νέα ελληνικά ομόλογα σε αντάλλαγμα για την παραίτηση από τα παλιά. Από μια πλευρά, θα υπάρξει άμεση ανακούφιση για την Ελλάδα. Αλλά το πρόβλημα για την Αθήνα είναι ότι τα νέα ομόλογα θα πρέπει να υπόκεινται στο βρετανικό και όχι στο ελληνικό δίκαιο. Υπό αυτό, ένα νέο κούρεμα θα είναι σχεδόν απίθανο. Επιπλέον, οι τράπεζες εξομοιούνται με τους θεσμικούς πιστωτές της Ελλάδας και θα μπορούσαν να προβούν μέχρι και σε κατάσχεση κρατικής περιουσίας στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν εξοφλήσει τους πιστωτές της, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Σενάριο 3: Φορολογούμενοι και τράπεζες βοηθούν από κοινού την Αθήνα

Από τις προηγηθείσες συνομιλίες είχε σχεδόν αποκλεισθεί ένα μεγαλύτερο πακέτο βοήθειας, προκειμένου να μην αναλάβουν οι Ευρωπαίοι μόνοι τους το υψηλό κόστος. Αλλά ήταν εξίσου απίθανο να δεχθούν οι τράπεζες να συμπληρώσουν τα κενά, δεδομένης της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης στους ισολογισμούς της χώρας. Ακόμη και τώρα, πολλοί τραπεζίτες θεωρούν αναπόφευκτη τη χρεοκοπία της χώρας. Θα αναρωτιέστε λοιπόν, γιατί εξακολουθούν να υποστηρίζουν την Ελλάδα και μάλιστα χωρίς ουσιαστική πρόοδο.
Θα πρέπει ωστόσο να θεωρείται πιθανό, ότι η πολιτική για μια ακόμη φορά προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, προκειμένου να ενισχύσει τα τείχη προστασίας γύρω από τις άλλες χώρες, πριν αφήσει την Ελλάδα να διολισθήσει στη χρεοκοπία. Οι πολιτικοί μπορεί να επιδιώκουν να πάρουν ένα μέρος των απαραίτητων χρημάτων από τους τοπικούς φόρους στην Ελλάδα . Ένα άλλο κομμάτι μπορεί να προέλθει από τις τράπεζες. Τελικά και οι δύο πλευρές θα παραχωρήσουν κάτι με την ελπίδα ότι αυτά τα πρόσθετα κεφάλαια θα σταθεροποιήσουν την Ελλάδα μακροπρόθεσμα, ώστε η υπόλοιπη ευρωζώνη να έχει σε μεγάλο βαθμό διασωθεί.

Σενάριο 4: Φθάνει πια. Η Αθήνα αφήνεται να χρεοκοπήσει χωρίς καινούριες πιστώσεις

Πρόκειται για εφιάλτη. Η Καγκελάριος φοβάται αυτήν εξέλιξη από την αρχή της κρίσης. Αλλά γίνεται όλο και πιο πιθανή. Ενώ η Ελλάδα δεν βγαίνει από τη μιζέρια, καθώς κάθε νέο πρόγραμμα λιτότητας κάνει την κατάσταση χειρότερη, οι μεταρρυθμίσεις δεν εφαρμόζονται και η κοινή γνώμη στις των χωρών πιστωτών έχει κουραστεί να χρηματοδοτεί, οι Ευρωπαίοι αποκλείουν ένα αυξημένο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα.
Και επειδή το ΔΝΤ αρνείται να δώσει νέα δάνεια υπό αυτές τις συνθήκες, θα μπορούσε και η Γερμανία να αποφασίσει επίσης να μη δώσει και άλλα χρήματα στην Αθήνα. Σκοπίμως, η ΕΕ οδηγεί τη χώρα στη χρεοκοπία. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, δεν θα μπορεί να εξυπηρετεί τα χρέη της.

Οι Έλληνες χρεοκοπούν. Τα ομόλογά τους, με εκατομμύρια εγγραφές ακόμη και στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ, είναι ξαφνικά χωρίς αξία. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα δέχεται ένα σοκ. Οι ελληνικές τράπεζες απειλούνται διά μιας με κλείσιμο. Ομοίως κλυδωνίζονται τα πιστωτικά ιδρύματα σε όλη την Ευρώπη. Μετά την αρχική αναταραχή, η χώρα ξεκινά διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της για το κατά πόσο θα πληρώσει κάτι από τις υποχρεώσεις της κάποτε. Η Αθήνα βγαίνει από το ευρώ.

 

ΤΟ ΒΗΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.