Έρευνα για το βίντεο όπου εμφανίζονται τέσσερις Aμερικανοί να ουρούν στα πτώματα τριών Ταλιμπάν, ανακοίνωσε ότι πραγματοποιεί το Σώμα των Πεζοναυτών των ΗΠΑ -Δείτε το βίντεο…

Στην ερασιτεχνική ταινία που δημοσιεύθηκε στο YouTube και άλλους ιστοτόπους, εμφανίζονται τέσσερις άνδρες ντυμένοι με αμερικανικές στρατιωτικές στολές πεζοναυτών να ουρούν επί τριών ματωμένων πτωμάτων, ενώ φαίνεται ότι έχουν επίγνωση ότι  μαγνητοσκοπούνται.

Σε κάποια στιγμή ακούγεται, μάλιστα, ο ένας από τους στρατιώτες να λέει απευθυνόμενος στο ένα από τα πτώματα επάνω στο οποίο ουρεί: «Καλή σου μέρα φίλε μου».

«Δεν έχουμε ακόμη επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα του βίντεο, αλλά αυτές οι ενέργειες δεν συνάδουν με τις αξίες μας και δεν εκφράζουν τους Πεζοναύτες», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα το Σώμα των Πεζοναυτών.

«Οποιες και να είναι οι συνθήκες ή όποια και αν είναι τα πρόσωπα στο βίντεο αυτό, πρόκειται για μία αηδιαστική συμπεριφορά, τερατώδη και απαράδεκτη για κάθε ένστολο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι.

Αντιδράσεις στο Αφγανιστάν

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι δήλωσε πως είναι «βαθιά αναστατωμένος» από τις εικόνες.

«Η βεβήλωση των πτωμάτων τριών Αφγανών» από αμερικανούς στρατιώτες είναι μια πράξη «που πρέπει να καταδικαστεί με τον ισχυρότερο δυνατό τρόπο», σχολίασε ο Καρζάι, ο οποίος ζήτησε από την αμερικανική κυβέρνηση «να επιβάλει την αυστηρότερη τιμωρία σε οποιονδήποτε βρεθεί ένοχος αυτού του εγκλήματος».

Οι Αφγανοί Ταλιμπάν καταδίκασαν το βίντεο. Εκπρόσωπός τους είπε στο BBC: «Αυτή δεν είναι ανθρώπινη συμπεριφορά, είναι μια άγρια πράξη, πολύ ντροπιαστική ακόμα και να μιλήσουμε για αυτήν».

«Αυτή η ενέργεια θα έχει πολύ, πολύ κακές επιπτώσεις στην ειρηνευτική διαδικασία», δήλωσε από τη μεριά του, ο κορυφαίος διαπραγματευτής του Ανώτατου Συμβουλίου Ειρήνης του Αφγανιστάν, Αρσάλα Ραχμανί.

«Με το βλέμμα σε αυτή την πράξη, οι Ταλιμπάν μπορούν εύκολα να στρατολογήσουν νεαρούς και να τους πουν ότι η χώρα τους έχει δεχθεί επίθεση από χριστιανούς και εβραίους και ότι πρέπει να την υπερασπιστούν», δήλωσε ο ίδιος.

Ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, εκπρόσωπος των Αφγανών Ταλιμπάν είπε, πάντως, ότι το βίντεο δεν θα επηρεάσει τις προσπάθειες για ειρηνευτικές συνομιλίες.

«Αυτή δεν είναι μια πολιτική διαδικασία, επομένως το βίντεο δεν θα βλάψει τις συνομιλίες μας και την ανταλλαγή κρατουμένων, μιας και βρισκόμαστε σε αρχικό στάδιο» είπε ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ.

Περίπου 20.000 πεζοναύτες είναι ανεπτυγμένοι στο Αφγανιστάν, κυρίως στις επαρχίες Κανταχάρ και Χελμάντ.

Σε μία επιστολή που έστειλε στον υπουργό Αμυνας Λίον Πανέτα, το Συμβούλιο Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων, η μεγαλύτερη αμερικανική μουσουλμανική ένωση «καταδικάζει αυτήν την κατά τα φαινόμενα βεβήλωση σορών».

Αποτελεί «παραβίαση των κανονισμών του στρατού της χώρας μας και κανόνων του πολέμου που απαγορεύουν τέτοιες ανήθικες και αηδιαστικές πράξεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Είμαστε βέβαιοι ότι μία απόλυτα διαυγής έρευνα θα διεξαχθεί για το ανησυχητικό αυτό περιστατικό και ότι θα ληφθούν τα προσήκοντα μέτρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων.

U.S. Troops Urinating on Taliban Corpses

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.